Wednesday, November 26, 2014

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΦΙΛΙΚΟΣ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΟΛΠ-ΣΕΠ

Εγκρίθηκε τελικά από τη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ, παρά τις αντιδράσεις εκπροσώπων των εργαζομένων, το αναθεωρημένο σχέδιο φιλικού διακανονισμού, μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ (COSCO), το τελικό κείμενο του οποίου θα αποσταλεί στο υπουργείο Ναυτιλίας, ώστε να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, κατά την έναρξη της τη γενικής συνέλευσης, ζήτησαν την αναβολή της και υπήρξε ένταση. Στην τοποθέτησή τους υποστήριξαν ότι από τη στιγμή που το σχέδιο του φιλικού διακανονισμού τροποποιήθηκε, παρά το γεγονός ότι είχαν τεθεί δύο βασικοί όροι από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα πρέπει να κριθεί εκ νέου από το ίδιο όργανο, κάτι που, ωστόσο, δεν έγινε δεκτό από τη διοίκηση.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης είπε ότι η συνεδρίαση των μετόχων δεν μπορεί να αναβληθεί εκ νέου, καθώς ήδη επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΛΠ η Συνέλευση έγινε «μετά από μικρή καθυστέρηση, λόγω παρεμπόδισης εισόδου στην αίθουσα από τα προεδρεία των συνδικαλιστικών συλλόγων του Οργανισμού. Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε όπως είχε ανακοινωθεί εντός της έδρας της εταιρίας σε παρακείμενη αίθουσα εκδηλώσεων».
Στη Συνέλευση, η οποία είχε απαρτία, παρέστησαν μέτοχοι, οι οποίοι εκπροσωπούσαν το 82,62% των μετόχων του Οργανισμού και είχαν εμπρόθεσμα δηλώσει τη συμμετοχή τους.
Μιλώντας στους μετόχους, ο κ. Ανωμερίτης τόνισε πως η συμφωνία θα επιφέρει σημαντικά έσοδα και κέρδη στον ΟΛΠ και ξεκαθάρισε πως ουδεμία σχέση έχει με την επιχειρούμενη πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού.
Παρουσιάζοντας τις βασικές παραμέτρους του έργου και τις αναγκαίες προσαρμογές που έγιναν λόγω της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Ανωμερίτης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 230.000.000 ευρώ, ενώ αυξάνεται η ετήσια δυναμικότητα των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ σε 6.200.000 TEU (κιβώτια) από 3.700.000.
Παράλληλα, το μεταβλητό αντάλλαγμα παραμένει σταθερό στο 24,5% επί των εσόδων της ΣΕΠ, ενώ επεκτείνονται τα σταθερά ανταλλάγματα Ι και ΙΙ (ενοίκια έκτασης και μήκος προβλητών) και στο Δυτικό Προβλήτα ΙΙΙ.
Στη θέση του ελαχίστου εγγυημένου ανταλλάγματος μετά το 2021, το οποίο υπό όρους αναστέλλεται, καθιερώνεται ως αντιστάθμισμα αυξημένη «εγγυημένη δυναμικότητα» και «ελάχιστη εγγυημένη δυναμικότητα» ύψους 4.750.000 TEU και 3.087.500 TEU αντιστοίχως.
Επίσης, η καθαρά Παρούσα Αξία της Σύμβασης ΣΕΠ αυξάνεται από 498 εκατ. ευρώ σε 678 - 1.073 εκατ. ευρώ και ατασκευάζεται από τη ΣΕΠ Α.Ε. για λογαριασμό του ΟΛΠ Α.Ε., ο νέος Προβλήτας Πετρελαιοειδών με ευνοϊκούς χρηματοοικονομικούς όρους.
Σημειώνεται ότι το συνολικό έργο θα κατασκευασθεί σε θαλάσσιο χώρο και δεν παραχωρείται, όπως έγινε το 2009, ενεργός παραγωγικός χώρος, ενώ δεν θα υπάρξει επίπτωση στις θέσεις εργασίας και το εργασιακό καθεστώς του ΟΛΠ.
Μετά την έγκριση από τη Γενική Συνέλευση και την υπογραφή της συμφωνίας, το τελικό κείμενο θα αποσταλεί στο Υ.Ν.Α., προκειμένου να προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων, ο κ. Ανωμερίτης σημείωσε ότι «είναι κρίμα να εμποδίζεται μία ανοιχτή εταιρική διαδικασία με αντιδημοκρατικό τρόπο από μικρή ομάδα συνδικαλιστών, των οποίων δύο εκπρόσωποι συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο και παγίως στις γενικές συνελεύσεις λαμβάνουν τον λόγο εκθέτοντας τις απόψεις τους».
«Και είναι ακόμη πιο κρίμα γιατί με έναν τέτοιο τρόπο επιχειρείται να παρεμποδισθεί μία επένδυση 230 εκατ. ευρώ, για την οποία ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες διαφάνειας επί δύο χρόνια και η οποία φέρει στον ΟΛΠ ΑΕ σημαντικά κέρδη και στην εθνική οικονομία αναπτυξιακές προοπτικές», πρόσθεσε.
«Η κυβέρνηση επιχειρεί με πολιτικά πραξικοπήματα και τεράστιες νομικές ακροβασίες να εκποιήσει τα λιμάνια» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), συμπληρώνοντας ότι «κατά τη διάρκεια του χθεσινού διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού και παρά τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας και τις γνωμοδοτήσεις έγκυρων νομικών, χάρισαν στην COSCO το θέμα του "εγγυημένου τιμήματος" αψηφώντας την απόφαση του ΣΤ' Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
«Οδηγούμαστε έτσι μεθοδευμένα στην παράδοση- εκποίηση του ΟΛΠ στην COSCO, όπου η COSCO θα είναι ενοικιαστής και ταυτόχρονα ιδιοκτήτης του λιμανιού του Πειραιά», σημειώνει στην ανακοίνωσή της ΟΜΥΛΕ.
 [elzoni.gr]
26/11/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

1 comment:

  1. Η τελική συμφωνία μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ και ΣΕΠ ΑΕ θα υπογραφεί την Πέμπτη στις 16.00 στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου παρουσία του υπουργού κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη....

    Στις αρχές της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ με θέμα την έγκριση της Συμφωνίας Β' Τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης ΟΛΠ ΑΕ - ΣΕΠ ΑΕ.

    Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Γιώργος Ανωμερίτης χαρακτήρισε τη συμφωνία «επιχειρηματική - επενδυτική σύμβαση παραχώρησης», η οποία θα επιφέρει σημαντικά έσοδα και κέρδη στον ΟΛΠ ΑΕ και ουδεμία σχέση έχει με την επιχειρούμενη πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού.............................http://www.tovima.gr/society/article/?aid=654067
    27/11/14

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin