Thursday, May 16, 2013

Οι προοπτικές της ελληνικής ΑΟΖ.... υποδομές και απαραίτητες τροποποιήσεις που αφορούν στον Νόμο περί Υδρογονανθράκων

Ν. Λυγερός (OPUS) Οι προοπτικές της ελληνικής ΑΟΖ δεν είναι πια ένα όραμα, αλλά μια πραγματικότητα που ετοιμάζεται. Γι' αυτό το λόγο, υπάρχει πλέον πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο ΠΕΚΑ, όχι μόνο για να μελετηθεί το γενικότερο θέμα της ΑΟΖ, αλλά και για την εφαρμογή της σε τακτικό επίπεδο στην πατρίδα μας. Κατά συνέπεια έχουμε μια αλλαγή φάσης που οφείλεται σε ανώτατη απόφαση όσον αφορά στην Ελλάδα, για να υπάρξει ένας αποτελεσματικός συντονισμός κινήσεων. Αυτή η νέα διαδικασία απαιτεί νέες προσπάθειες στο πρακτικό επίπεδο που αφορούν στα χαρακτηριστικά συμβολαίων με τις πετρελαϊκές εταιρείες, συμβάσεων με κοινοπραξίες, δομών επιλογής τεμαχίων, στρατηγικών συμπεριφορών, περί οργάνων που συμμετέχουν. 


  • Πρέπει επιπλέον να εξετάσουμε τις υποδομές μας και τις απαραίτητες τροποποιήσεις που αφορούν στον Νόμο περί Υδρογονανθράκων, στο δίκτυο, στις αποθήκες, στην αεριοποίηση, στην υγροποίηση. Επίσης, θα πρέπει να ερευνηθεί και η τροφοδοσία των νησιών μας, δηλαδή η μετατροπή της χρήσης του πετρελαίου σε φυσικό αέριο και το ίδιο πλαίσιο ισχύει και για τον λιγνίτη όσον αφορά στο θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος. Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν επιπτώσεις στον τομέα των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών. 

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε και τη συνεργασία μας με την Κύπρο που είναι σημαντική λόγω του συνδετικού κρίκου που αποτελούν τα πλοία LNG. Οι προοπτικές υπάρχουν πια και είναι το πρέπον να προετοιμάσουμε αναλόγως μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού αλλά και τις εφαρμογές των γνώσεών μας μετά τα δεδομένα των σεισμικών που έχουμε στην ελληνική ΑΟΖ. Αυτή λοιπόν η συνεργασία με την επιτροπή της ΑΟΖ γίνεται απαραίτητη για να συνεχιστεί αποτελεσματικά η πορεία που έχει επιλεγεί σε επίπεδο υψηλής στρατηγικής για την εκκίνηση της στρατηγικής και την εφαρμογή της. 

Το σημαντικό σε αυτήν την υπόθεση είναι το θετικό πλαίσιο και η ανοιχτή δομή που επιτρέπει τη συμπληρωματική λειτουργία και χρήση έτσι ώστε η επίλυση των προβλημάτων να γίνεται με ολιστικό τρόπο, διότι η ελληνική ΑΟΖ εμπλέκει εκ φύσης πολλούς τομείς που έχουν επικαλύψεις αλλά και ανεξάρτητες δομές. 
 OPUS
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
  1. ΥΠΕΚΑ: Συναντήσει​ς Υπουργού και Υφυπουργού ΠΕΚΑ, με τον Κύπριο Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη

  2. ΑΟΖ, Αρκτική, Η.Π.Α και Ε.Ε

  3. Arctic Council Signs Oil Spill Response Deal ..... decision on the EU status has been deferred because of Canada’s concern....

    ---------

1 comment:

  1. Υποδομές συμβατές με την ΑΟΖ....

    Ν. Λυγερός

    Τώρα που ξέρουμε ότι θα θεσπίσουμε την ελληνική ΑΟΖ, πρέπει να σκεφτούμε τις υποδομές που πρέπει να ενισχύσουμε. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε την τρίτη δεξαμενή της Ρεβυθούσας, όπου βρίσκεται ο σταθμός αεριοποίησης της Ελλάδας, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο φυσικού αερίου. Ήδη αυτή η προσθήκη προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες αποθήκευσης, πράγμα το οποίο είναι σημαντικό για την μελλοντική εκμετάλλευση του δικού μας φυσικού αερίου αλλά και για την υποδοχή του LNG της Κύπρου. Το ανάλογο της Ρεβυθούσας θα υπάρξει και στη Βόρεια Ελλάδα, στην περιοχή του Πρίνου στην Καβάλα. Και αυτό θα γίνει σε κρατικό πεδίο με συμμετοχικό πλαίσιο. Δεν θα έχουμε λοιπόν μόνο μια ιδιωτική επένδυση τέτοιου τύπου στο λιμάνι στης Αλεξανδρούπολης. Έτσι η Ελλάδα θα μπορεί να παίξει και στα δύο επίπεδα τα γεωγραφικά. Και σίγουρα θα πρέπει να σκεφτούμε κι ανάλογες υποδομές για την Κρήτη. Στη συνέχεια, όσον αφορά στο ίδιο το δίκτυο του φυσικού αερίου θα γίνει σύντομα μια επέκταση έως τη Μεγαλόπολη στην Πελοπόννησο. Με αυτόν τον τρόπο το φυσικό αέριο θα έρθει να αντικαταστήσει τον λιγνίτη, για να τροφοδοτήσει δύο νέες μονάδες της ΔΕΗ των 400ΜW. Μάλιστα αυτός ο αγωγός θα είναι υψηλής πίεσης. Αυτή η αλλαγή οφείλεται εν μέρει και στην εξάντληση του κοιτάσματος του λιγνίτη. Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το φυσικό αέριο είναι μια πράσινη ενέργεια, αφού δεν παράγει στάχτες στην καύση και αυτό βέβαια είναι προς όφελος της περιοχής. Σε βάθος χρόνου, αυτές οι υποδομές θα είναι ικανές να υποστηρίξουν τη χρήση του δικού μας φυσικού αερίου. Αν προσθέσουμε επιπλέον ότι το συμβόλαιο με τη Sonatrach της Αλγερίας θα λήξει το 2021, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε ένα πολύ καλό timing και στην μετατροπή της δραστηριότητας, αλλά και στη διαδικασία της αξιοποίησης της ελληνικής ΑΟΖ. Αυτά τα παραδείγματα δείχνουν επί του πρακτέου τι μπορεί να κάνει η πατρίδα μας αλλά και οι περιφέρειες για να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά την ανερχόμενη ελληνική ΑΟΖ, έτσι ώστε να είναι σε φάση ετοιμότητας και όχι αναμονής.

    http://www.lygeros.org/articles?n=12197&l=gr
    15/5/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin