Friday, June 08, 2012

Στόχους για τις εκπομπές το 2025 και το 2030 θέτουν οι Βρυξέλλες

Δύο νέους στόχους για τις εκπομπές άνθρακα που θα πρέπει να πετύχουν όλα τα νέα αυτοκίνητα μέχρι το 2025 και το 2030 αναμένεται να θέσουν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με νομοσχέδιο που προετοιμάζεται.
Το έγγραφο που θα δημοσιευθεί τον επόμενο μήνα, δείχνει την πρόθεση της ΕΕ να προωθήσει τα σχέδια να απαλλάξει την οικονομία της Ευρώπης από τον άνθρακα στο 80-95% των επιπέδων του 1990, μέχρι το 2050.
Τα επιβατικά αυτοκίνητα είναι σήμερα υπεύθυνα για σχεδόν το 12% της μόλυνσης CO2 της Ευρώπης και οι σκέψεις των Βρυξελλών έχουν εστιάσει σε στοιχεία που δείχνουν ότι μεταξύ 1990 και 2008, οι εκπομπές των οδικών οχημάτων έχουν αυξηθεί κατά 26%.

 «Το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014», λέει το νομοσχέδιο, «η Κομισιόν, στη βάση της αναθεώρησης και αξιολόγησης των επιπτώσεων, θα κάνει πρόταση… θέσπισης του επιπέδου αυστηρότητας για τους μακροπρόθεσμους στόχους εκπομπών CO2 για τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα για το 2025 και το 2030». 
Τα νέα χαιρετίστηκαν στη Γερμανία, όπου η μεγαλύτερη ένωση αυτοκινήτων στην Ευρώπη, η ADAC, τόνισε ότι χρειάζεται άμεση δράση για να τερματιστεί «η  παρατεταμένη εξάρτηση της Ευρώπης από το πετρέλαιο». «Προκειμένου να συνεχίσουμε να δίνουμε στους κατασκευαστές οχημάτων βεβαιότητα σχεδιασμού, θα πρέπει να τεθεί δεσμευτικός στόχος για το κλίμα πέραν του 2020», είπε σε δήλωσή της η ομάδα.
Καταναλωτές 
 «Θεωρούμε είναι καλά νέα για τους καταναλωτές καθώς θα τους βοηθήσει να εξοικονομήσουν χρήματα από τα καύσιμα», είπε στην EurActiv ο Otmar Lell, πολιτικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Οργανώσεων Γερμανών Καταναλωτών. 
Οι τιμές του πετρελαίου είναι σήμερα σε επίπεδα ρεκόρ σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ο στόχος 95g/km θα μπορούσε να γλιτώσει 848€ ετησίως από τους οδηγούς μέχρι το 2030. 
Ο στόχος των 70g/km για το 2025 θα αυξήσει τις ετήσιες εξοικονομήσεις στα €1,134. 
 «Οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται εδώ και καιρό», είπε ο Lell, «οι αυξήσεις γίνονται πιο σημαντικές και τα διαστήματα μεταξύ τους μικρότερα».
Εποχές λιτότητας 
Ωστόσο τα νέα δε θα χαροποιήσουν κάποιους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Η Sigrid de Vries από την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων είπε στη EurActiv ότι ο στόχος των 95 g/km παραμένει «πολύ δύσκολος».
Μια έκθεση αυτής της εβδομάδας από το CARS21 group διαπίστωσε ότι το κόστος ανάπτυξης και  παραγωγής των στόχων του 2020 «είναι χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις».  Ωστόσο απαντώντας σε ερώτηση της EurActiv στις 6 Ιουνίου ο Sergio Marchionne από την Fiat το περιέγραψε «σχεδόν παράλογο».
EurActiv.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin