Wednesday, April 24, 2013

«Σπάει» στα δύο η Gazprom;....Η «επανάσταση του σχιστόλιθου»


Κιρίλ Μέλνικοφ, Αλεξάντρ Γκαμπούεφ, (Kommersant Vlast - rbth.gr)
-
Ο διαχωρισμός της Gazprom σε δύο εταιρίες, σε μια εταιρεία μεταφοράς-εμπορίας ενεργειακών πόρων και σε μια εξόρυξης, εξετάζεται από τη ρωσική κυβέρνηση. Στις συζητήσεις μετέχουν ενεργά και οι νέοι παίκτες της ρωσικής αγοράς φυσικού αερίου, NOVATEK και Rosneft. 


Τον Οκτώβριο του 2012 ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε στο συνέδριο με τον τίτλο «Η Ρωσία καλεί!» που οργάνωσε η μεγάλη ρωσική Τράπεζα, VTB. Εκεί, απευθυνόμενος στους ξένους επενδυτές, ανέφερε ότι στο φόντο των προβλημάτων στην Ευρωζώνη, η Ρωσία αποτελεί πυλώνα σταθερότητας. Στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Πούτιν είχε πει πως η εταιρία Gazprom πρέπει να είναι ενιαία. Δηλαδή, δεν πρέπει να κάνει το ίδιο με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, οι οποίες «σπάνε» σε ξεχωριστές επιχειρήσεις την εξόρυξη, μεταφορά, διανομή και εμπορία. «Αν διαχωρίσουμε τη μεταφορά από τους υπόλοιπους τομείς, αυτή δεν θα επιβιώσει, καθώς δεν παρουσιάζει επιχειρηματικό ενδιαφέρον», είχε δηλώσει.
Ωστόσο, έξι μήνες μετά, η κατάσταση άλλαξε. Τους τελευταίους δύο μήνες, στο Κρεμλίνο και στην προεδρική κατοικία στο Νοβο-Ογκάρεβο, πραγματοποιήθηκαν αρκετές διαβουλεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με θέμα το μέλλον του ρωσικού μονοπωλίου φυσικού αερίου. Σύμφωνα με κρατικούς παράγοντες, οι συζητήσεις έχουν για την ώρα ανεπίσημο χαρακτήρα. Στις συναντήσεις, εκτός από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέχουν η βοηθός του προέδρου για οικονομικά θέματα (η οποία από το καλοκαίρι αναλαμβάνει τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας) Ελβίρα Ναμπιούλινα, ο πρόεδρος της Rosneft, Ίγκορ Σέτσιν (καταλαμβάνει παράλληλα τη θέση του υπεύθυνου γραμματέα της προεδρικής επιτροπής του Οργανισμού Καυσίμων και Ενέργειας), και ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ. Επίσης, στις συζητήσεις παρίστανται εκπρόσωποι του ανεξάρτητου παραγωγού φυσικού αερίου NOVATEK, σημαντικότεροι μέτοχοι του οποίου είναι ο Λεονίντ Μίχελσον (νούμερο 3 στη ρωσική λίστα του Forbes για το 2013) και ο Γκενάντι Τιμτσένκο (νούμερο 9 στη λίστα Forbes). 

Το πιο πολυσυζητημένο σενάριο μέχρι τώρα είναι η διαίρεση της Gazprom σε δύο είδη επιχειρήσεων, μεταφοράς και εξόρυξης, με την ίδρυση δύο ανεξάρτητων νομικών προσώπων. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση, αλλά πρόκειται μόνο για εναλλακτικά σενάρια με προοπτική υλοποίησης σε ορίζοντα από 2 έως 5 έτη».
Η «επανάσταση του σχιστόλιθου»
Η ιδέα της διαίρεσης της Gazprom δεν είναι νέα. Συζητιόταν από το 1989, αφότου το υπουργείο Βιομηχανίας Φυσικού Αερίου μετατράπηκε σε Gazprom. Στη δεκαετία του ΄90, την ιδέα αυτή προωθούσαν αρκετοί επιχειρηματίες, προτείνοντας να διαχωριστεί το «αναποτελεσματικό μονοπώλιο» και η Gazprom να ιδιωτικοποιηθεί κατά τμήματα. Φορείς των ιδεών αυτών ήταν σύμβουλοι από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, οι οποίοι επικαλούνταν τη διεθνή πρακτική διαχωρισμού των παραγωγικών και μεταφορικών περιουσιακών στοιχείων στον τομέα της ενέργειας.
Σήμερα πλέον, η κυβέρνηση επανεξετάζει τη συγκεκριμένη προοπτική. Η κατάσταση έχει μεταβληθεί λόγω της «επανάστασης του σχιστόλιθου» στις ΗΠΑ. Πριν από δύο χρόνια, ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, είχε αποκάλεσει αυτό το φαινόμενο «ειδικά χολιγουντιανά εφέ». Όπως αναφέρει όμως πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση, «πέρυσι έγινε μια σοβαρή ανάλυση και κατέστη σαφές ότι δεν πρόκειται για χολιγουντιανά κόλπα, αλλά για μια σημαντική πρόκληση». Οι τιμές στην Ευρώπη μειώνονται λόγω της ροής φτηνού υγροποιημένου φυσικού αερίου το οποίο προοριζόταν αρχικά για τις ΗΠΑ και πλέον έχει βρεθεί και στην ευρωπαϊκή αγορά άμεσης παράδοσης (spot).
Ο Ντάνιελ Έργκιν από τη γνωστή εταιρία Συμβούλων, Cambridge Energy Research Associates, αναφέρει ότι μεσοπρόθεσμα η «επανάσταση του σχιστόλιθου» θα οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου, στην οποία οι τιμές δεν θα συνδέονται με εκείνες του πετρελαίου. Αυτό θα καταστρέψει τον ακρογωνιαίο λίθο στον οποίο στηρίζονται οι θέσεις της Gazprom, δηλαδή στη σύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου με αυτές του πετρελαίου.

Πάντως, οι αλλαγές στο μέλλον της Gazprom διαφαίνονται, όχι μόνο λόγω των εξωτερικών, αλλά και των εσωτερικών παραγόντων, καθώς εμφανίστηκαν στην αγορά ορισμένες μεγάλες εταιρίες όπως οι Rosneft και NOVATEK. Οι προσπάθειες των δυο τους άλλωστε, έθεσαν αντικειμενικά το ζήτημα της αφαίρεσης από την Gazprom του μονοπωλίου στην εξαγωγή φυσικού αερίου. Η σχετική απόφαση άρσης του εξαγωγικού μονοπωλίου της Gazprom θα ληφθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτρέψει στις ρωσικές εταιρίες να εξάγουν υγροποιημένο αέριο. Βέβαια, η άδεια αυτή πιθανότατα θα αφορά μόνο τις ασιατικές αγορές, και όχι την Ευρώπη, την οποία «ελέγχει» η Gazprom.
Οι Rosneft και NOVATEK επίσης, ενδιαφέρονται μελλοντικά να αποκτήσουν πρόσβαση στους σημαντικούς αγωγούς. Επομένως, η διαίρεση της Gazprom σε δυο εταιρίες θα είναι προς το συμφέρον τους. Οριστικές αποφάσεις για τη μοίρα της Gazprom, προς το παρόν δεν υπάρχουν, αφού θα πρέπει να ζυγιστούν όλα τα επιχειρήματα, και να φανεί προς ποιά κατεύθυνση θα αλλάξει η κατάσταση στην αγορά. Τα θέματα αυτά δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη, λένε κυβερνητικοί παράγοντες, γι’ αυτό και το κύριο καθήκον αυτή τη στιγμή είναι να μελετηθούν τα γεγονότα αντικειμενικά, να αναλυθούν τα πιθανά σενάρια και μόνο μετά να διαμορφωθεί η απόφαση. Κοντολογίς, όποια και αν θα είναι η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν, την Gazprom θα την «μεταρρυθμίσει» άλλη διευθυντική ομάδα. Επίσημα, η σύμβαση του Αλεξέι Μίλερ λήγει το 2016, ενώ διευθύνει την εταιρία ήδη 10 χρόνια. Δηλαδή, ένα εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα.-
rbth.gr
24/4/13 
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin