Wednesday, April 24, 2013

Χάνει την υπομονή της η Woodside με τους Ισραηλινούς


Χάνει την υπομονή της η εταιρεία Woodside αφού μήνα με το μήνα φαίνεται να μετανιώνει πικρά την απόφαση της για εμπλοκή στο οικόπεδο Λεβιάθαν, λόγω των διαφόρων καθυστερήσεων που παρατηρούνται.
Οι εταιρείες που ασχολούνται με το φυσικό αέριο, δίνουν μάχη με το χρόνο, την ίδια ώρα που τόσο η Αμερικανοί, όσο και οι Κινέζοι, απειλούν ότι την επόμενη δεκαετία θα πλασάρουν στις αγορές φθηνό φυσικό αέριο[1]***. Είναι για αυτό που όλες οι εταιρείες, προσπαθούν να κλείσουν άμεσα μακροπρόθεσμα συμβόλαια σε αξιόλογα οικόπεδα σε όλο τον κόσμο, πριν οι τιμές υποχωρήσουν σημαντικά.
Τα τελευταία χρόνια, τα οικόπεδα της Μοζαμβίκης έχουν καταστεί τα ιδανικότερα, ενώ αναλυτές ανέφεραν στο περιοδικό Globes, ότι στο παιχνίδι αυτό αναμένεται να εισέλθει και ο Λίβανος τον επόμενο χρόνο. Όλες οι εταιρείες κολοσσοί ήδη έχουν επιδείξει σοβαρό ενδιαφέρον για τον Α’ γύρο αδειοδότησης του Λιβάνου.

Επικρίσεις στην Ισραηλινή κυβέρνηση
Εταιρείες και άλλοι παράγοντες πάντως, φέρονται δυσαρεστημένοι από την συμπεριφορά της κυβέρνησης του Ισραήλ, η οποία σύμφωνα με τους ίδιους, συμπεριφέρεται σαν να είναι η μοναδική κυβέρνηση στη χώρα που έχει φυσικό αέριο. Είναι για αυτό που όσο περνά ο χρόνος, η εταιρεία Woodside θεωρεί ότι η συμφωνία για το οικόπεδο Λεβιάθαν, ήταν λανθασμένη και θα κοστίσει ακριβά στην εταιρεία, αφού θα μπορούσε να βρει άλλες ευκαιρίες σε άλλες χώρες.
Η Woodside, έχει το 30% των δικαιωμάτων του Λεβιάθαν, το οποίο κόστισε στην εταιρεία 1,25 δις δολάρια. Λίγο μετά την υπογραφή του συμβολαίου, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου, από τον οποίο ζήτησε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα εγκριθεί η εξαγωγή φυσικού αερίου από το Λεβιάθαν. Αν και η αρχική απάντηση του Πρωθυπουργού ήταν σε τρεις μήνες, το όλο θέμα φαίνεται να παίρνει παράταση με αποτέλεσμα η εταιρεία σήμερα να κάνει λόγω για ασυνέπεια της χώρας έναντι των ξένων επενδύσεων, ενώ πληροφορίες του περιοδικού Globes, αναφέρουν ότι η ίδια δυσαρέσκεια υπάρχει και από πλευράς Noble.

Μάθημα για την Κύπρο;
Η όλη υπόθεση πάντως, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και από τη δική μας κυβέρνηση, η οποία καλείται να επισπεύσει τις διαδικασίες που αφορούν την υπογραφή συμφωνιών, ώστε να προλάβει την αναμενόμενη πλέον μείωση των τιμών φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα η συνέπεια στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, είναι σημαντικός παράγοντας αφού οι εταιρείες αυτές επενδύουν σημαντικά κεφάλαια τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν είναι διατεθειμένες να ρισκάρουν.

  Νικόλας Ζαννέττος  
Ημερομηνία: Απρίλιος 24, 2013 11:48
 .sigmalive.com
24/4/13 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

  
----

***Σχιστολιθικό Φυσικό Αέριο

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin