Wednesday, January 09, 2013

Οι Τούρκοι παραδέχτηκαν ότι μολύνουν παραπόταμο του Έβρου

Έγινε γνωστό ότι οι οικισμοί που βρίσκονται στη λεκάνη του Έβρου από την μεριά της Τουρκίας, δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.
Υπάρχει πρόβλημα στον παραπόταμο του ποταμού Έβρου, τον Εργίνη, καθώς οι οικισμοί που βρίσκονται στη λεκάνη του Έβρου από την πλευρά της Τουρκίας δε διαθέτουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.  Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στην απάντηση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Γεροντόπουλος.
Με την απάντηση της ειδικής γραμματείας υδάτων, του υπουργού Περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες του βουλευτή Έβρου κ. Γεροντόπουλου, για την αύξηση των επιπέδων ρύπανσης του ποταμού Έβρου, ιδιαίτερα από το Ορμένιο έως την Ορεστιάδα. Ο βουλευτής κατέθεσε ερώτηση πριν ένα μήνα προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ Ευάγγελο Λιβιεράτο, με θέμα το πρόβλημα που υπάρχει, με τα αστικά λύματα του ποταμού Έβρου, που προέρχονται από την Αδριανούπολη και τις πόλεις και τα χωριά που συναντούν τον Εργίνη, παραπόταμο του Έβρου. Ο κ. Γεροντόπουλος ερευνά στην ερώτηση του τις δυνατότητες διασυνοριακής συνεργασίας και τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για τον περιορισμό της ρύπανσης.

Αναλυτικά η ειδική γραμματεία υδάτων απάντησε ότι σύμφωνα με την τελευταία συνεδρίαση της ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων Ελλάδος-Τουρκίας, πράγματι στον παραπόταμο του Έβρου, Εργίνη υπάρχει πρόβλημα ρύπανσης το οποίο και επιβαρύνει τον ποταμό Έβρο. Η Τουρκική πλευρά παραδέχθηκε ότι οι οικισμοί που βρίσκονται στη λεκάνη του Έβρου από την μεριά της Τουρκίας, δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ωστόσο, ότι σύμφωνα με την Οδηγία Πλαίσιο, η ποιότητα του ποταμού Έβρου είναι καλή για αρδευτική χρήση χωρίς όμως τα στοιχεία των μετρήσεων αυτών να είναι διαθέσιμα στην ομάδα εργασίας των εμπειρογνωμόνων.

Τέλος το Ελληνικό Υπουργείο απαντά ότι επιθυμεί στενότερη συνεργασία με την Τουρκική πλευρά, εν όψει της κατάρτισης σχεδίων διαχείρισης που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Ελλάδα, ενώ από την Τουρκία αναμένεται να ξεκινήσει το 2013.

Ο κ. Γεροντόπουλος πιστεύει ότι η διασυνοριακή ρύπανση του ποταμού Έβρου δημιουργεί την ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός διακρατικός φορέας διαχείρισης των υδάτων του, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και των τριών χωρών. Αυτός ο ενιαίος φορέας που πρέπει δημιουργηθεί θα μπορούσε να διεκδικήσει σημαντικές ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα διαχείρισης του ποταμού Έβρου.
9/1/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin