Wednesday, January 09, 2013

Greenpeace: «Υψιστης προτεραιότητας η εξοικονόμηση ενέργειας»

Την αδυναμία του πολιτικού κόσμου να προσφέρει πραγματικές λύσεις στα θέματα που αφορούν τη θέρμανση των κτιρίων και την επανεμφάνιση της αιθαλομίχλης, καταγγέλλει η Greenpeace. «Αναλώνεται στο πώς θα γυρίσει η χώρα στο παρελθόν, δηλαδή στο πετρέλαιο», αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Κάθε χειμώνας που περνά χωρίς η εξοικονόμηση ενέργειας να γίνεται ύψιστη προτεραιότητα για την Πολιτεία, «η ενεργειακή φτώχεια και τα συμπτώματά της θα γίνονται πιο έντονα και η οικονομία μας πιο αδύναμη», σημειώνουν τα μέλη της Greenpeace.

Η οργάνωση επισημαίνει ότι η στείρα αντιπαράθεση για λιγότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα και μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης περιορίζεται στα συμπτώματα και παραβλέπει την πραγματική αιτία: την ακαταλληλότητα των ελληνικών κτιρίων τα οποία απαιτούν πολυέξοδη και ρυπογόνα θέρμανση.

Αλλωστε, όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Τάκης Γρηγορίου, από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace:
«Τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα δεν θα έχουν χρήματα για να αγοράσουν πετρέλαιο ακόμα και αν η τιμή του πέσει κάτω από ένα ευρώ, αν μειωθεί ή και καταργηθεί ο ΕΦΚ. Από την άλλη μεριά, αν τελικά διευρυνθούν τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, τον επόμενο χειμώνα θα ξαναμιλάμε για το ίδιο πρόβλημα, απλά η οικονομία θα έχει λιγότερους πόρους για ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική. Την ίδια ώρα, η διαρροή πολύτιμων κεφαλαίων για εισαγωγές πετρελαίου θα συνεχίζεται επιβαρύνοντας το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας και υπονομεύοντας τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης».

Το ερώτημα σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι πού θα βρούμε πετρέλαιο για θέρμανση αλλά πώς θα πάψουμε να το έχουμε ανάγκη. Οπως αναφέρει ο κ. Γρηγορίου, «αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι η φορολόγηση του πετρελαίου δεν κατευθύνεται σε αναπτυξιακές δράσεις που θα οδηγήσουν σε τόνωση της οικονομίας και μείωση της εξάρτησης από αυτό».
tovima gr
9/1/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin