Wednesday, January 09, 2013

Aναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για υπερθέρμανση

Η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, επικαλούμενη τη φυσική μεταβλητότητα του κλίματος. Όπως τονίζει ωστόσο, αυτή η μεταβλητότητα δεν αλλάζει τη γενικότερη τάση ανόδου των θερμοκρασιών.
Οι επιστήμονες του Met Office χρησιμοποίησαν ένα νέο κλιματικό μοντέλο για να προβλέψουν πόσο θα ανεβεί το παγκόσμιο «θερμόμετρο» σε σχέση με το μέσο όρο της περιόδου 1971-2000. Παρότι μέχρι σήμερα οι προβλέψεις έδειχναν άνοδο 0,54 βαθμών Κελσίου για την τετραετία 2012-2016, τα νέα δεδομένα για την περίοδο 2013-2017 δείχνουν άνοδο 0,43 βαθμών.

Ο αριθμός είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τους 0,40 βαθμούς Κελσίου του 1998, το θερμότερο έτος που έχει καταγράψει η βρετανική υπηρεσία. Με άλλα λόγια, τα νέα στοιχεία δείχνουν «παύση» της υπερθέρμανσης για ένα διάστημα 20 ετών.
Το Met Office υπογραμμίζει ότι το νέο κλιματικό μοντέλο –το HadGEM3, όπως ονομάζεται- χρησιμοποιήθηκε πειραματικά. Τα αποτελέσματα, επισημαίνει, δεν ακυρώνουν τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις για σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη μέσα στον αιώνα που διανύουμε.
Η αναθεώρηση «δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα έχουμε πτώση θερμοκρασιών, καθώς υπάρχει μια μακροπρόθεσμη τάση υπερθέρμανσης σε σχέση με τη δεκαετία του 1950, του 1960 ή του 1970», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας. «Η πρόβλεψή μας λέει ότι οι θερμοκρασίες θα είναι κοντά στα επίπεδα-ρεκόρ των τελευταίων ετών και, καθώς η φυσική μεταβλητότητα βασίζεται σε κύκλους, οι ίδιοι παράγοντες οπωσδήποτε θα φέρουν κάποια στιγμή αλλαγές προς την αντίθετη κατεύθυνση.»
Την ίδια ώρα, η... κλιματική blog-όσφαιρα έχει πάρει φωτιά, καθώς τα στοιχεία έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες, στις 24 Δεκεμβρίου, χωρίς όμως το θέμα να πάρει αρχικά διαστάσεις.
O βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Γκρέιαμ Στρίνγκερ κατηγόρησε το Met Office ότι «έθαψε τα δυσάρεστα νέα» δημοσιοποιώντας τα δεδομένα την παραμονή των Χριστουγέννων. «Απέτυχαν πλήρως με τα μοντέλα τους να προβλέψουν την παύση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης», δήλωσε ο κ. Στρίνγκερ. «Πιστεύω ότι προσπαθούν να θάψουν τα δυσάρεστα νέα, ότι οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προβλέψεις τους δεν αποδείχθηκαν και τόσο ακριβείς.» 
.naftemporiki.gr
9/1/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin