Wednesday, December 05, 2012

Ε.Ε.: Παραμένουν οι διαφωνίες για τις ΑΠΕ

Οι υπουργοί ενέργειας από τις 27 χώρες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν την υπάρχουσα δυναμική,  για το πλαίσιο της πολιτικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μετά το 2020, έπειτα από συνάντηση στις Βρυξέλλες χθες (3 Δεκεμβρίου) όμως πίσω από τις προγραμματικές, στερεότυπες λέξεις, παραμένουν τα σημεία τριβής.
Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Ενέργειας έδειξαν ότι οι επιλογές που παρουσιάστηκαν από την Κομισιόν «χρειάζεται να διασφαλίσουν ότι η ισχυρή ώθηση που παρέχεται από το παρόν νομοθετικό πλαίσιο δεν έχει χαθεί» και ότι οι προοπτικές για τις ΑΠΕ έχουν αξιοποιηθεί πλήρως.   

Ωστόσο, ο Ιρλανδός Υπουργός Ενέργειας Pat Rabbitte ανέφερε ότι δεν υπάρχει «ακόμη συναίνεση» για τους ενεργειακούς στόχους για το 2030, παρόλο που οι συζητήσεις θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της Ιρλανδικής προεδρίας που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου.
«Ένας σημαντικός αριθμός κρατών επιθυμεί να διατηρήσει αυτή τη δυναμική όμως κάποια άλλα -όπως η Πολωνία- αντιτίθενται σθεναρά στους δεσμευτικούς στόχους που έχουν αποφασιστεί για μετά το 2020», ανέφερε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Ο Rabbitte τόνισε τη σημασία της μακροπρόθεσμης βεβαιότητας για τους επενδυτές στη βιομηχανία των ανανεώσιμων πηγών ως μοχλό πίεσης, παρά την «πολύ δυναμική στάση» που κράτησε η Βαρσοβία.
Η ΕΕ πρέπει να εκπληρώσει ένα δεσμευτικό στόχο για την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ κατά 20% στη συνολική Ευρωπαϊκή παραγωγή ενέργειας έως το 2020, γεγονός που έδωσε μια αρκετά μεγάλη ώθηση στις εκκολαπτόμενες βιομηχανίες παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας της ΕΕ.
Ευρωπαϊκά κράτη όπως η Δανία και η Ολλανδία υποστηρίζουν την επέκταση αυτής της πολιτικής και για το 2030. Ωστόσο, παρά την έκκληση του επιτρόπου ενέργειας για απόφαση εκπλήρωσης νέων στόχων πριν το 2014, κατά την έναρξη της εφαρμογής του ενεργειακού χάρτη της ΕΕ, οι συζητήσεις συνεχίζονται.   
Ο Peter Sennekamp, του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας (EWEA), περιέγραψε τη χθεσινή συνάντηση του Συμβουλίου ως ένα θετικό «βήμα προς τα εμπρός», όμως υπογράμμισε ότι απέτυχε να διευθετήσει το ζήτημα που ο EWEA ονομάζει «την παρούσα κρίση που βιώνει η βιομηχανία αιολικής ενέργειας».
Οι μεσοπρόθεσμες πολιτικές και η αναδρομική επιβολή τελών έχει υποβαθμίσει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και έχει αυξήσει τα κόστη στον τομέα της καθαρής τεχνολογίας, δήλωσε η εμπορική ευρωπαϊκή ένωση σε επιστολή προς τον Επίτροπο Ενέργειας, Günther Oettinger
 «Η προσέγγιση του ζητήματος δε θα πρέπει να επιτρέψει την απώλεια και την καθυστέρηση της υπάρχουσας δυναμικής», ανέφερε ο Rabbitte, ωστόσο αναγνώρισε ότι αυτό είναι εύκολο να ειπωθεί, αλλά δύσκολο στην πραγματοποίησή του.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ιρλανδίας στην ΕΕ, Rory Montgomery, κατέθεσε ένα δείγμα των μελλοντικών εμποδίων, σε συζήτηση που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής την περασμένη εβδομάδα.
Όταν το Δουβλίνο προσπαθούσε να αναδιαμορφώσει την εσωτερική αγορά ενέργειας και να εφαρμόσει το εθνικό Έβδομο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Δράσης, «η δυναμική αυτών των ζητημάτων χάθηκε», τόνισε.
 EurActiv.gr  

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin