Wednesday, December 05, 2012

Μαθιός Ρήγας: Να Μην Ξεχνάμε το Αιγαίο στις Έρευνες Υδρογονανθράκων

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, Μαθιός Ρήγας, στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, καθώς πλέον η εταιρεία του βλέπει την ελληνική αγορά upstream να ανοίγει επιτέλους μετά από δεκαετίες απραξίας. Τόνισε ότι οι σημερινές εξελίξεις αποδίδονται στην συνεπή πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων στο συγκεκριμένο θέμα και ευχήθηκε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι προσπάθειες ώστε να επωφεληθεί η ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα.

Ο κ. Ρήγας υπογράμμισε ότι όταν η Energean ανέλαβε για πρώτη φορά τον Πρίνο, τα αποθέματά του υπολογίζονταν μόλις σε 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Μετά όμως από επενδύσεις της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, σήμερα τα αποθέματα αυτά εκτιμώνται σε 19 εκατ. βαρέλια, άρα ο Πρίνος «έχει ακόμα ζωή». Μάλιστα, με την επέκταση της χρονικής διάρκειας της άδειας της εταιρείας στα 25 έτη, ανοίγει πλέον ο δρόμος και για περαιτέρω επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ. Το παράδειγμα αυτό χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Energean για να δείξει ότι χρειάζεται υπομονή και συνέπεια όταν μια χώρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακες.
Ακόμη ένα δίδαγμα, σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, είναι η περίπτωση του Ισραήλ, όπου η κυβέρνηση έκανε αρχικά το λάθος να αναθέσει όλα τα οικόπεδα σε μια μεγάλη ξένη εταιρεία και τελικά είδε αποτελέσματα μονάχα όταν εμπιστεύτηκε τις εγχώριες μικρομεσαίες πετρελαϊκές, δηλαδή το δικό της ανθρώπινο δυναμικό. Κατ’ επέκταση, η παρουσία των πολύ μεγάλων ξένων παικτών δεν είναι απαραίτητη στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας και η απουσία αυτών δεν θα πρέπει να απογοητεύει την κοινή γνώμη.
Ο κ. Ρήγας έκανε λόγο και για την Κύπρο ως παράδειγμα συνέπειας το οποίο θα μπορούσε να μιμηθεί επιτυχώς η Ελλάδα. Τόνισε ότι παρά τις τουρκικές απειλές, οι εκεί κυβερνήσεις συνέχισαν το έργο τους, διατηρώντας μάλιστα τους ίδιους τεχνοκράτες στις θέσεις τους επί σειρά ετών, ώστε να υπάρχει συνέχεια στην όλη προσπάθεια.
Τέλος, σύμφωνα με την Energean, σημασία στην περίπτωση της Ελλάδας δεν έχει μόνο το να εισπράξει το κράτος κάποια βραχυπρόθεσμα έσοδα, αλλά να τεθεί στις σωστές βάσεις ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τις έρευνες και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Ιδιαίτερα σημαντική στην όλη διαδικασία, θα ήταν σύμφωνα με τον κ. Ρήγα η ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου ή φυσικού αερίου, το οποίο θα έδινε πνοή στον κλάδο. Σε αυτά τα πλαίσια, η Energean θεωρεί απαραίτητη την επέκταση των ερευνών υδρογονανθράκων και στο Αιγαίο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε.
.energia.gr
5/12/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin