Monday, November 26, 2012

Πωλούνται και λιμάνια κομμάτι κομμάτι

Σε συμβάσεις παραχώρησης ακόμη κι ενός μικρού τμήματος λιμένα για την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών («μικρές συμβάσεις»), εφ’ όσον υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο τα λιμάνια να αποτελέσουν σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο στη «μάχη» για την ανάταξη της εθνικής οικονομίας. Οι λεγόμενες «μικρές συμβάσεις», που θα εντάσσονται στο συνολικό πλαίσιο αξιοποίησης των λιμένων, θα διέπονται από τη λογική: συγκεκριμένο οικονομικό αντάλλαγμα και συμφωνημένο επενδυτικό σχέδιο.

Σήμερα υπάρχουν περί τους 220 λιμένες ανά τη χώρα, όπου μπορούν να παραχωρηθούν μικρής εμβέλειας υπηρεσίες σε ιδιώτες - επενδυτές και όχι ολόκληρη η προσφερόμενη υπηρεσία. Η παραχώρηση μπορεί να ισχύσει για χρονικό διάστημα 25 - 30 ετών, αλλά η γη θα παραμένει στο κράτος.
Για παράδειγμα, όπως αναφέρθηκε στην «Κ», σε ένα μεικτό λιμάνι θα μπορούσε να παραχωρηθεί σε ιδιώτη - επενδυτή μέρος του προβλήτα, που υπολειτουργεί, προκειμένου να τοποθετηθεί ο αναγκαίος εξοπλισμός, αλλά και να κατασκευασθούν οι κατάλληλες υποδομές για να δεχθούν σκάφη αναψυχής σε περίπτωση που δεν υπάρχει μαρίνα ή αυτή είναι πλήρης. Επίσης θα μπορούσαν να παραχωρηθούν διάφοροι χώροι, εντός των λιμενικών εγκαταστάσεων, όπως κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να αξιοποιηθούν για την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών. Οι λεγόμενες «μικρές παραχωρήσεις» θα μπορούσαν να υλοποιηθούν ταχύτατα και να συμβάλουν, κυρίως, στη βελτίωση των προσφερομένων υπηρεσιών προς τα σκάφη αναψυχής, αλλά και γενικότερα προς τους χρήστες των λιμένων.
«Οδηγός» επενδύσεων Οι δραστηριότητες που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον ακόμη και σε επίπεδο «μικρών συμβάσεων» σε κάθε ένα από τα 12 λιμάνια Α.Ε. περιγράφονται σε έκθεση της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής την οποία επιμελήθηκε ο γενικός γραμματέας, καθηγητής Κώστας Μουτζούρης και έχει υποβληθεί και στην τρόικα.
Ειδικότερα, στον Πειραιά, οι επενδύσεις θα μπορούσαν να καλύψουν τους τομείς της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων και διακίνησης οχημάτων, της ακτοπλοΐας, της κρουαζιέρας, όπως και της δημιουργίας Εμπορικού Κέντρου.Στη Ραφήνα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δραστηριότητες στον τομέα της ακτοπλοΐας, στην Ελευσίνα, στο χύδην ξηρό φορτίο αλλά και στη διακίνηση οχημάτων, ενώ στο Λαύριο, ενδιαφέρον έχει ο τομέας του θαλάσσιου τουρισμού με την ανάπτυξη σύγχρονης μαρίνας.
Κοντέινερ και μαρίνες Στη Θεσσαλονίκη, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δραστηριότητες στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, οχημάτων, στην κρουαζιέρα, στο χύδην ξηρό φορτίο, στη δημιουργία εμπορικού κέντρου αλλά και στην κατασκευή μαρίνας. Στην Αλεξανδρούπολη, θα μπορούσε να κατασκευασθεί εμπορικό κέντρο. Στο Ηράκλειο και στην Κέρκυρα, ενδιαφέρον έχουν οι δράσεις στον κλάδο της κρουαζιέρας και οι μαρίνες, στην Ηγουμενίτσα η κρουαζιέρα και η ακτοπλοΐα και στην Πάτρα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο κομμάτι της διακίνησης επιβατών προς την Ιταλία.
 .kathimerini.gr
26/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin