Wednesday, February 18, 2015

Δεσμεύσεις Λαφαζάνη για ζητήματα στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές

Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης η συνάντηση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη με αντιπροσωπία παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ο υπουργός τοποθετήθηκε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τα προβλήματα που του ετέθησαν και θα επιχειρήσει άμεσα να δώσει λύσεις.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ κ. Αναστάσιος Γκαρής, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και εκπρόσωποι της ΕΣΗΑΠΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ), της Ένωσης Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΠΗΕ) και των Συλλόγων Αγροτικών Φωτοβολταϊκών Ηπείρου και Ανατολικής Φθιώτιδας.

Ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν αφορούσε την εξομάλυνση του ρυθμού πληρωμών των ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ από τον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

«Αν δεν λυθεί το ταμειακό, δεν έχει νόημα να συζητάμε για τα υπόλοιπα προβλήματα» αναφέρει στο «Βήμα» ο Γιάννης Παναγής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ). Το τρίγωνο του… διαβόλου, όπως λέει ο ίδιος, είναι: Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΗ. «Πρέπει να παρθούν μέτρα για να αυξηθεί η εισπραξιμότητα της ΔΕΗ, ώστε να αποδώσει στον ΑΔΜΗΕ και εκείνος με τη σειρά του στον ΛΑΓΗΕ για να μπορέσουμε και εμείς να πάρουμε τα λεφτά μας» σημειώνει ο κ. Παναγής, ο οποίος παράλληλα καταγγέλλει την επιθετικότητα των τραπεζών, οι οποίες «δεν συνεισφέρουν στην εξομάλυνση της αγοράς με τα επιτόκια να φτάνουν το 12%».  

Η αντιπροσωπεία των μικρών παραγωγών έθεσε στον υπουργό ένα ακόμη ζήτημα που τους καίει. «Το υπουργείο Οικονομικών ζητάει φόρους για κάτι που δεν έχουμε εισπράξει, θεωρώντας το εισόδημα. Επιπλέον ζητά καταβολή ΦΠΑ για κάτι που δεν έχουμε εισπράξει. Ο κ. Λαφαζάνης δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τα ζητήματα που του θέσαμε και άμεσα θα επιχειρήσει να τα επιλύσει» σημειώνει ο κ. Παναγής, προσθέτοντας ότι «εμείς συνάψαμε σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο, όχι με ιδιώτη, και ζητάμε τα αυτονόητα, δηλαδή να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα».

Τη στήριξη της κυβέρνησης στους πολύ μικρούς και μικρούς παραγωγούς των ΑΠΕ, για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους είχε εκφράσει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων. Όπως είχε αναφέρει, οι ΑΠΕ σημειώνουν σημαντική αύξηση του μεριδίου τους στην παραγωγή, όμως οι μικροί και ιδιαίτερα οι πολύ μικροί παραγωγοί εξοντώνονται και δεν γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν. Μάλιστα, ο κ. Λαφαζάνης είχε επισημάνει ότι παρά τις πολύ μεγάλες μειώσεις στις τιμές των παραγωγών ΑΠΕ, τα ελλείμματα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε θετική τη σημερινή συνάντηση και ιδιαίτερα την ευρεία συμμετοχή των παραγωγών φωτοβολταϊκής ενέργειας σ’ αυτήν, αφού έτσι του δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσει μια πανοραμική εικόνα των προβλημάτων που τους απασχολούν.

Τόνισε ότι θα δρομολογηθούν λύσεις μέσα από ένα σχέδιο που θα εκπονηθεί σε συνεργασία και με τα συναρμόδια υπουργεία και θα καθορίζει βήμα-βήμα τα άμεσα μέτρα που απαιτούνται κυρίως για την έγκαιρη, χωρίς καθυστερήσεις, αποπληρωμή τους, αλλά και τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την οριστικότερη επίλυση των συνολικών προβλημάτων. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια και ουσιαστικός διάλογος μαζί τους πριν από τη λήψη οποιωνδήποτε αποφάσεων. 
  Τράτσα Μάχη
18/2/15

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin