Thursday, December 12, 2013

«Ανέγγιχτο» το θαλάσσιο οικοσύστημα της Σαντορίνης από το ναυάγιο του Sea Diamond

Δεν υπάρχουν εμφανείς επιπτώσεις από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Σαντορίνης, αποφαίνεται το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) σε έκθεση που δημοσίευσε και στηρίζεται σε συμπεράσματα μετρήσεων της τελευταίας εξαετίας.
Οι μετρήσεις κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2012 - Ιουνοίου 2013 έδειξαν ότι οι συγκεντρώσεις των πετρελαϊκών υδρογονανθράκων στη στήλη του θαλασσινού νερού ήταν σε όλες τις περιπτώσεις μικρές και δεν βρέθηκαν σε κανένα σημείο στοιχεία πετρελαϊκής ρύπανσης.
Σύμφωνα με το ΕΛΚΕΘΕ, παρόλο που το βυθισμένο κρουαζιερόπλοιο περιέχει ρυπογόνα φορτία που καταλήγουν στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας, τα αποτελέσματα των μετρήσεων δείχνουν ότι ο ρυθμός απελευθέρωσής τους στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι τέτοιος ώστε μέχρι στιγμής δεν έχει επηρεαστεί η ποιότητά του.
 
Οι συγκεντρώσεις όλων των ρυπογόνων στοιχείων στο θαλασσινό νερό και στα ιζήματα παραμένουν μικρές και φυσιολογικές ενώ και οι βιοκοινωνίες των θαλάσσιων οργανισμών παραμένουν υγιέστατες.
 
Παρόλα αυτά το ΕΛΚΕΘΕ θεωρεί ότι είναι χρήσιμη η συνέχιση των μετρήσεων, δεδομένου ότι σε προηγούμενες μετρήσεις για κάποια βαρέα μέταλλα (Fe, Mn, Zn) είχαν προκύψει κάποιες ενδείξεις βιοσσυσώρευσης σε θαλάσσιους οργανισμούς (μύδια).
naftemporiki.gr
12/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:


 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin