Thursday, December 12, 2013

Τα βουνά, μια ανεξάντλητη πηγή ζωής για τον άνθρωπο


Πηγή ζωής για ανθρώπους που ζουν κοντά τους και όχι μόνο είναι τα βουνά, απ’ τα οποία η Ήπειρος τουλάχιστον είναι ιδιαίτερα «προικισμένη», ως μία από τις πιο ορεινές περιοχές όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.
Τα βουνά είναι πλούσια σε βιοποικιλότητα, δασικά και ορυκτά αποθέματα, παράγουν απλόχερα υψηλής ποιότητας τοπικά είδη και φυσικά αποτελούν προορισμό που αγαπούν ιδιαίτερα οι τουρίστες, αρκεί μόνο να υπάρξει η κατάλληλη προβολή, αλλά και προστασία τους! Γι’ αυτό και στις πλαγιές τους έχουν αναπτυχθεί σημαντικοί πολιτισμοί αρμονικά δεμένοι με το φυσικό περιβάλλον, όπως ο δικός μας!


Διεθνής ημέρα
Η σημερινή ημέρα λοιπόν είναι αφιερωμένη στα βουνά σε διεθνές επίπεδο και με αφορμή τον εορτασμό αυτό αλλά και τις παραπάνω διαπιστώσεις ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού σε συνεργασία με το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας του Ε.Μ.Π. υλοποιεί δράση προβολής των ορεινών περιοχών της Ελλάδας με τον εύγλωττο τίτλο «Greece from the Top!
Όπως σημειώνει το Κέντρο Διεπ/κής Έρευνας σε χθεσινή ανακοίνωσή του, η Διεθνής Ημέρα Βουνών «αποτελεί μια ευκαιρία ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για τη σημασία των ορεινών περιοχών στη ζωή μας, να εντοπίσει τις ευκαιρίες και τους περιορισμούς στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και να αφυπνίσει συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε θετικές αλλαγές για τις ορεινές περιοχές». Κάπως έτσι δημιουργήθηκε και η συνεργασία με τον ΕΟΤ.

Ελλάδα, η ορεινή
Η Ελλάδα, συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι μια από τις πιο ορεινές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την Αυστρία και την Σλοβενία, σε ποσοστό 77,9%, σύμφωνα με τα κριτήρια της Ε.Ε. με στοιχεία του 2013! Σε παγκόσμιο επίπεδο τα βουνά καλύπτουν το 1/5 της επιφάνειας της γης και φιλοξενούν περίπου το 10 - 12% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ πάνω από το μισό του πληθυσμού της γης εξαρτάται, άμεσα ή έμμεσα, από αυτά. Παράλληλα, οι ορεινές περιοχές ανά τον κόσμο αποτελούν τον δεύτερο δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό μετά τις ακτές και τα νησιά, φιλοξενώντας το 15 - 20% του ετήσιου παγκόσμιου τουρισμού.

Τι δίνουν τα βουνά
Νερό, τροφή, ενέργεια είναι τα βασικότερα φυσικά διαθέσιμα με τα οποία οι ορεινοί όγκοι «τροφοδοτούν» τη ζωή στον πλανήτη. Το 80% των παγκόσμιων αποθεμάτων πόσιμου νερού, βρίσκεται στα βουνά. Παράλληλα, οι ορεινοί όγκοι αποτελούν σημαντικές κοιτίδες φυσικού πλούτου, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε βιοποικιλότητα, σε δασικά και ορυκτά διαθέσιμα και παρέχουν επίσης υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα. Η καθοριστική σημασία των βουνών για την ανθρώπινη ζωή είναι ταυτόχρονα οικονομική, πολιτική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτισμική. Εντούτοις, οι ορεινοί όγκοι και οι πληθυσμοί τους απειλούνται από μία σειρά κινδύνων, τόσο περιβαλλοντικών όσο και κοινωνικών.

Το «Greece from the Top»
Στόχος της δράσης «Greece from the Top» είναι, όπως αναφέρει το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας, να γίνει αντιληπτό στο ευρύ κοινό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εντός και εκτός των συνόρων ότι η χώρα μας δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα, δεν αποτελεί μόνο ένα καθιερωμένο καλοκαιρινό προορισμό, αλλά διαθέτει έναν τεράστιο φυσικό, γεωμορφολογικό, πολιτισμικό, ιστορικό ορεινό πλούτο με μοναδικούς ορεινούς προορισμούς διάσπαρτους σε όλη την επικράτεια για τους επισκέπτες της και τις τέσσερεις εποχές του χρόνου.

Φωτογραφίες στο διαδίκτυο
Η δράση επικεντρώνεται στη διάχυση φωτογραφιών της ορεινής Ελλάδας από όλες τις εποχές από το λογαριασμό του «Visit Greece» στο Facebook και στο Pinterest. Ενημερωτικά και εκπαιδευτικά στοιχεία για τις ορεινές περιοχές της Ελλάδας συνοδεύουν το φωτογραφικό υλικό, ενώ παράλληλα, ζητείται από το ίδιο το κοινό να μοιραστεί με τις σελίδες αυτές δικές του φωτογραφίες από την ορεινή Ελλάδα. Η δράση «Greece from the Top» θα τρέχει όλη αυτή την εβδομάδα  και ο χρήστης που θα αναρτήσει τη φωτογραφία στο Facebook του «Visit Greece» με τα περισσότερα «likes» θα κερδίσει το λεύκωμα του Νίκου Πέτρου, «Ελλάδα: Η χώρα της ποικιλότητας» που εκδίδει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.
 proinoslogos.gr
11/12/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin