Thursday, November 07, 2013

Ξεκινάει το έργο επέκτασης του επιβατικού λιμανιού του Πειραιά προς τη νότια πλευρά.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπέγραψε την απόφαση για έγκριση και αδειοδότηση του έργου, στο οποίο περιλαμβάνεται η κατασκευή εξωτερικών και εσωτερικών λιμενικών έργων, χερσαίων χώρων, νέος επιβατικός σταθμός για την κρουαζιέρα, χώροι στάθμευσης, καθώς και αρκετές άλλες υποδομές . 


Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Η επέκταση του επιβατικού λιμανιού του Πειραιά προς τη νότια πλευρά, δαπάνης 135 εκατ. ευρώ, το οποίο ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης έχει χαρακτηρίσει ως «το μεγαλύτερο λιμενικό έργο που εκτελείται στη χώρα και μάλιστα με κοινοτική χρηματοδότηση 95%», βαίνει προς υλοποίηση.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπέγραψε την απόφαση για έγκριση και αδειοδότηση του έργου, στο οποίο περιλαμβάνεται η κατασκευή εξωτερικών και εσωτερικών λιμενικών έργων, χερσαίων χώρων, νέος επιβατικός σταθμός για την κρουαζιέρα, χώροι στάθμευσης, καθώς και αρκετές άλλες υποδομές. Επιπρόσθετα, προβλέπεται η κατασκευή περιφερειακής οδού, καθώς και η επέκταση της γραμμής του Μέσου Σταθερής Τροχιάς ως το χώρο του νέου λιμανιού.

Ειδικότερα για το νέο επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας, προβλέπεται η κατασκευή διώροφου κτιρίου με συνολικό εμβαδόν 24.000 m2 στο οποίο θα φιλοξενούνται αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταστήματα duty Free, τελωνειακοί έλεγχοι, γραφεία και άλλες υπηρεσίες. Εκτιμάται ότι κατά τη φάση της λειτουργίας του θα εργάζονται εκεί 100 άτομα, ενώ παράλληλα θα εξυπηρετείται ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών.

«Ξεκινάει η υλοποίηση ενός έργου που μπορεί ν” αποφέρει πολλαπλά οικονομικά οφέλη, τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε πως «με το έργο αυτό το λιμάνι του Πειραιά καθίσταται ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους κρουαζιέρας σε διεθνές επίπεδο».

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο είχε απειληθεί να μην πραγματοποιηθεί, καθώς από τις αρχές του χρόνου κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν για τη δημιουργία νέου λιμανιού κρουαζιέρας στο Φαληρικό όρμο. Σενάρια τα οποία έληξαν στις αρχές Σεπτεμβρίου μετά από μια μεγάλη σύσκεψη παρουσία και του πρωθυπουργού, καθώς εμφανίστηκαν διάφορα αγκάθια και εμπλοκές, ενώ όπως λεγόταν καμία ξένη εταιρεία κρουαζιέρας δεν είχε δείξει ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με το δσ του ΟΛΠ, η επέκταση του νότιου μέρους του λιμένα αποφασίστηκε λόγω της αύξησης της κίνησης της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά και της ναυπήγησης νέας γενιάς κρουαζιερόπλοιων (άνω των 300 μέτρων) στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος του ΟΛΠ (2010-2015).
efsyn.gr
6/11/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin