Saturday, November 30, 2013

Επανεκκίνηση των έργων σε 4 αυτοκινητόδρομους. -ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ

Η αντίστροφη μέτρηση για την οριστική επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις αυτοκινητόδρομους, την Ιονία Οδό, τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), τον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και την Ολυμπία Οδό, ξεκίνησε χθες με την κατάθεση στη Βουλή των τροποποιήσεων των συμβάσεων παραχώρησης.

Οπως επεσήμανε ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη χθεσινή παρουσίαση των συμβάσεων, η επανεκκίνηση των έργων θα ενισχύσει άμεσα ή έμμεσα την απασχόληση με τουλάχιστον 20.000 θέσεις εργασίας, ενώ η θετική επίπτωση της κατασκευής των έργων στο ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του 2015 θα φτάσει το 1,15%. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι θα ευνοήσει περαιτέρω άμεσες επενδύσεις από διεθνείς επενδυτές και θα επιφέρει σημαντικά οφέλη στις τοπικές οικονομίες.

Το νομοσχέδιο των συμβάσεων αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί από την Ολομέλεια το αργότερο έως τις 9 Δεκεμβρίου, προκειμένου να μην υπάρξουν απώλειες κοινοτικών κονδυλίων ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Η ψήφιση από τη Βουλή θα ακολουθηθεί από την οριστική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι αρμόδιες διευθύνσεις της οποίας έχουν ήδη δώσει το πράσινο φως.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, έως τον Μάρτιο του 2014 θα είναι σε εξέλιξη οι εργασίες σε όλα τα εργοτάξια με στόχο τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015 ή το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του 2016.

«Στο τέλος του 2015, η χώρα θα έχει τους σύγχρονους αυτοκινητόδρομους που μας χρειάζονται και μας αξίζουν. Είναι σταθερή και επίμονη απόφαση της κυβέρνησης να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να γίνει ο βασικός άξονας των μεταφορών μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Η δημιουργία των οδικών υποδομών προς την κατεύθυνση αυτή είναι η πρώτη δράση αυτήν τη στιγμή στη χώρα. Θα ακολουθήσουν το σιδηροδρομικό δίκτυο και οι εμπορευματικοί σταθμοί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών.
Με την επανεκκίνηση των οδικών αξόνων αναμένονται και αυξομειώσεις κατά περίπτωση στις τιμές των διοδίων, οι οποίες θα εφαρμοστούν από τις αρχές του 2014. Παράλληλα, θα προχωρήσει μελέτη των παραχωρησιούχων για χρέωση ανάλογα με τη διέλευση, ενώ για τους συχνούς χρήστες ή τους ηλεκτρονικούς χρήστες θα ισχύσουν σημαντικές εκπτώσεις.
Στο μεταξύ, όπως επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, για τον αυτοκινητόδρομο Ε65, μήκους 265 χλμ., αποφασίστηκε ότι τα τμήματα Λαμία - Ξυνιάδα και Τρίκαλα - Εγνατία Οδός αναβάλλονται προς το παρόν και θα κατασκευαστεί μόνο το τμήμα Ξυνιάδα -Τρίκαλα, συνολικού μήκους 90 χλμ.
Τα τμήματα αυτά δεν εγκαταλείπονται, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υποδομών, καθώς υπάρχει πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να αποφασίσει μέσα στην τριετία 2015-2018 αν και με ποιον τρόπο θα προχωρήσει στην κατασκευή τους. Ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε επίσης την απόφαση για κατασκευή των έργων Πάτρα ? Πύργος, μήκους περίπου 87 χιλιομέτρων, και Καλό Νερό - Τσακώνα, 29 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Μαρία Λιλιοπούλου
ethnos.gr
30/11/13
----
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin