Wednesday, October 09, 2013

Σημείο καμπής τα «πράσινα» πλοία στην Κύπρο. -Εταιρείες στην Κύπρο έχουν ήδη αρχίσει να κατασκευάζουν τέτοια πλοία.

Το περιβάλλον και η ναυτιλία ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε τους 600 ναυτιλιακούς παράγοντες από όλο τον κόσμο που συμμετέχουν στο διεθνές Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2013». 

Λευκωσία-Ανταπόκριση Άκης Φάντης
Το περιβάλλον και η ναυτιλία ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε τους 600 ναυτιλιακούς παράγοντες από όλο τον κόσμο που συμμετέχουν στο διεθνές Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2013», οι εργασίες του οποίου διεξάγονται στη Λεμεσό.
Οι ομιλητές, αναλύοντας τα διάφορα μέτρα που έχουν ήδη υιοθετηθεί από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, καθώς και τα μέτρα που αναμένεται να υιοθετηθούν από αυτόν και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων από τα πλοία αλλά και για την ενεργειακή απόδοση τους, προσπάθησαν να δώσουν απάντηση σε ένα πολύ βασικό ερώτημα που απασχολεί σήμερα τη Διεθνή Ναυτιλιακή Βιομηχανία: Εάν δηλαδή είμαστε σε ένα σημείο καμπής για την ναυτιλία, σε σχέση με υπάρχοντες στόλους και το σχεδιασμό νέων «πράσινων» πλοίων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει να θεσπιστούν πρότυπα και έλεγχοι σχετικά με τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στα πλοία, καθώς η ποιότητα των καυσίμων επηρεάζει σημαντικά την εκπομπή αέριων ρύπων από τα πλοία.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Ανδρέας Χρυσοστόμου, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος εμπορικής ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόεδρος της επιτροπής προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος (MEPC) του διεθνούς ναυτιλιακού οργανισμού αναφέρθηκε στις δυσκολίες χρηματοδότησης που υπάρχουν για την κατασκευή νέων οικολογικών πλοίων όσο και για τη συμμόρφωση των υφιστάμενων στόλων με τους νέους κανονισμούς που έχουν ως στόχο την προστασία τους περιβάλλοντος με τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων αερίων του θερμοκηπίου.

Ο κ. Χρυσοστόμου εξέφρασε την ετοιμότητα και προθυμία της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι το Σύστημα Παρακολούθησης, Αναφοράς και Επαλήθευσης των εκπομπών CO2 για τη ναυτιλία θα βοηθήσει στη μείωση των ρύπων των πλοίων και κατ’ επέκταση της μείωσης της ατμοσφαιρική ρύπανσης. Παραδέχτηκε, επίσης, ότι όντως υπάρχει πρόβλημα με τους ρύπους των πλοίων, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη να εξευρεθούν οι καταλληλότερες λύσεις που θα αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικό τρόπο το πρόβλημα. Είπε, επίσης, ότι στόχος είναι όπως τα πλοία στο μέλλον καταστούν πιο οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον, σημειώνοντας ότι εταιρείες στην Κύπρο έχουν ήδη αρχίσει να κατασκευάζουν τέτοια πλοία.

Το απόγευμα της Τρίτης, πραγματοποιήθηκε, επίσης, ημερίδα «Νέων Διευθυντικών Ναυτιλιακών Στελεχών» για νεαρούς επιστήμονες κάτω των 40 ετών, με τίτλο «Πώς να καθιερώσετε τον εαυτό σας στη ναυτιλιακή σκηνή». Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται την Τετάρτη με θέμα το μέλλον και τις ευκαιρίες για τη ναυτιλία.
efsyn.gr
8/10/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin