Thursday, January 16, 2014

Όχι στο τροποποιημένο καλαμπόκι

Οι Ευρωβουλευτές κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην επιτρέψει την κυκλοφορία του γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου Pioneer 1507, στην αγορά της ΕΕ. Έκθεση που ψηφίστηκε την Πέμπτη υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια, που λειτουργεί και ως εντομοαπωθητικό, αποτελεί κίνδυνο για αβλαβείς πεταλούδες. Η Dagmar Roth-Behrendt (Σοσιαλιστές, Γερμανία) μαζί με πολλούς άλλους ευρωβουλευτές καταψήφισε την έγκρισή του.

Γιατί οι ευρωβουλευτές αντιτίθενται στην άδεια κυκλοφορίας του συγκεκριμένου είδους? Έχουμε δώσει ήδη την έγκριση για την κυκλοφορία γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων, τι αλλάζει αυτή τη φορά?

Το γεγονός ότι στα μέσα της δεκαετίας του '90 δεν ανανεώθηκαν οι άδειες για κάποιες καλλιέργειες, οδήγησε σήμερα στην ύπαρξη μίας μόνο καλλιέργειας αραβόσιτου , της ΜΟΝ 810, από το Μονσάτο. Μέχρι σήμερα αποτελεί την μοναδική καλλιέργεια που έχει έγκριση για εμπορική χρήση στην αγορά της ΕΕ. Η νέα ποικιλία θα είναι η δεύτερη.

Έχουμε αποφασίσει να απορρίψουμε το αίτημα έγκρισης της κυκλοφορίας του αραβόσιτου 1507, από την Pioneer. Για εμάς ήταν απρόσμενη η θετική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ήρθε και σε αντίθεση με την άποψη 12 ευρωβουλευτών της επιτροπής Περιβάλλοντος (μόνο 6 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της έγκρισης).

Οι αξιολογήσεις κινδύνου από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δείχνουν ότι οι εξαιρετικά ευαίσθητες πεταλούδες κινδυνεύουν όταν εκτίθενται στην γύρη του αραβόσιτου 1507.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι έλαβε αυτή την απόφαση γιατί είχε κατηγορηθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον περασμένο Σεπτέμβρη, ότι δεν έπαιρνε θέση στο ζήτημα. Αυτό βέβαια δεν την εμπόδιζε να υποβάλει νέα πρόταση στην οποία θα ζητούσε να μην εγκριθεί το 1507.

Η αίτηση για την καλλιέργεια έγινε πρώτη φορά το 2001. Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει τελική απόφαση από το Συμβούλιο σύντομα ?
Δεν μπορούμε να γνωρίσουμε πότε θα υπάρχει απόφαση από το Συμβούλιο. Ωστόσο, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι για κάθε νέα άδεια, το Συμβούλιο θα δυσκολεύεται να συγκεντρώσει πλειοψηφία, είτε υπέρ είτε κατά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αιτήσεις για τη χορήγηση άδειας μπορεί να παραμείνουν χωρίς τελική απόφαση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θα έπρεπε, κατά τη γνώμη σας, το γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι να έχει μέλλον στην Ευρώπη?
Τον περασμένο Ιούλιο το Μονσάτο ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει αιτήσεις έγκρισης για την ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών στην ΕΕ, καθώς δεν υπήρχαν εμπορικές προοπτικές. Το νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι φιλικό, καθώς πολλά κ-μ δεν είναι υπέρ της έγκρισης της συγκεκριμένης καλλιέργειας. Πρέπει επίσης να τονίσουμε, ότι τα ελλιπή στοιχεία που παρέχονται από την εταιρία για την ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, δεν βοηθούν στο να βελτιωθεί το κλίμα στην κοινή γνώμη. Αυτός είναι ο λόγος που προς το παρόν η πλειοψηφία (61%), των Ευρωπαίων είναι αντίθετη με την ανάπτυξη των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην Ευρώπη (Ευρωβαρόμετρο του Νοεμβρίου 2010), καθώς τα θεωρούν ανώφελα και επικίνδυνα.
 europarl.europa.eu
16/1/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin