Friday, October 11, 2013

Διακόπτεται το πρώτο «ομόλογο έργου» στην Ισπανία. - Πραγματοποιήθηκαν 200 σεισμοί κοντά στην περιοχή.

Η κατασκευή της τεράστιας υπεράκτιας μονάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ισπανία διεκόπη εξαιτίας των σεισμών που σημειώνονται στην περιοχή. Το γνωστό έργο Castor είναι το πρώτο στην Ευρώπη που έγινε με «ομόλογα έργου» συνολικής αξίας 1.4δις €.
Η Ισπανία είπε χθες (10 Οκτωβρίου) ότι ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώσει μια ρήτρα που υποχρεώνει το κράτος να προβεί σε αποζημιώσεις σε περίπτωση που κλείσει η υποστηριζόμενη από την ΕΕ μονάδα αποθήκευσης φυσικού αερίου Castor στην ανατολική ακτή της Βαλένθιας.

Η ισπανική κυβέρνηση διέκοψε τις δραστηριότητες της υπεράκτιας μονάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου “Castor” όταν διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν 200 σεισμοί κοντά στην περιοχή. Η κυβέρνηση ζήτησε μάλιστα λεπτομερή αναφορά για τη σεισμική δραστηριότητα γύρω από τη μονάδα.

Η κυβέρνηση θέλει τώρα από το δικαστήριο να ακυρώσει μια ρήτρα ενός νόμου του 2008 που καταρτίστηκε για να διευκρινιστούν τα δικαιώματα διαχείρισης της εγκατάστασης Castor, και η οποία προβλέπει ότι το κράτος θα πρέπει να αποζημιώσει τις εταιρείες ACS της Ισπανίας και Dundee Energy του Καναδά, εάν το έργο αξίας 1.7δις € διακοπεί.
Ο Ισπανός υπουργός βιομηχανίας José Manuel Soria τόνισε ότι η ρήτρα είναι σαφώς κατά του δημόσιου συμφέροντος.

 «Θα τηρήσουμε αυτό που θα πει το δικαστήριο, αλλά θεωρούμε πως η ρήτρα είναι σαφώς ενάντια στο γενικό συμφέρον», είπε ο Soria στο κοινοβούλιο.
Ο Soria πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει πότε θα είναι έτοιμη η έκθεση αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωγραφίας, ωστόσο θεωρεί πιθανή τη συνέχιση του έργου εάν η έκθεση αποδείξει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

Η υπεράκτια μονάδα αποθήκευσης φυσικού αερίου Castor προβλεπόταν να αποθηκεύσει το 30% της καθημερινής κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ισπανία, αποτελεί το πρώτο έργο στην Ευρώπη που έγινε με τα λεγόμενα «ομόλογα έργου» και συνιστά μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της χώρας.
EurActiv.gr  

--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin