Tuesday, September 17, 2013

Costa Concordia καθόλου όπως Sea Diamond. -Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών.

Έλλειψη πολιτικής βούλησης καταλογίζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond, σημειώνοντας ότι, με αφορμή την ανέλκυση του Costa Concordia στη γειτονική Ιταλία, “το μυαλό μας πηγαίνει στο ξεχασμένο από την πολιτεία κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond της εταιρείας Louis Cruises που έχει αφεθεί να σαπίζει στον κλειστό κόλπο της Καλντέρας της Σαντορίνης εδώ και έξι χρόνια”. 

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή τονίζει ότι αυτά τα έξι χρόνια, οι κάτοικοι της Σαντορίνης δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται και να διεκδικούν την ανέλκυση και απομάκρυνση του τοξικού ναυαγίου, για να εισπράξουν “ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, άπειρες υπεκφυγές και ανυπόστατες δικαιολογίες” για να μην πράξει η πολιτεία αυτό που πρέπει. “ Δηλαδή να υποχρεώσουν την πλοιοκτήτρια και την ασφαλιστική της εταιρεία να ανελκύσουν το Sea Diamond με δικά τους έξοδα, όπως ακριβώς έκαναν και οι γείτονές μας Ιταλοί μέσα σε λίγους μήνες”.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το Costa Concordia που ανελκύεται αυτές τις μέρες είναι περίπου πέντε φορές μεγαλύτερο και βαρύτερο από το Sea Diamond, ότι το κόστος ανέλκυσής του θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί όλο από την πλοιοκτήτρια και την ασφαλιστική της, ενώ το αντίστοιχο κόστος για το Sea Diamond είναι τουλάχιστον έξι φορές μικρότερο σύμφωνα με τις πρόχειρες ανεπίσημες εκτιμήσεις που έχουν γίνει. Υπογραμμίζεται ότι ο Οργανισμός που υποχρέωσε την πλοιοκτήτρια σε αυτή την ενέργεια είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και οι Λιμενικές Αρχές της Ιταλίας και όχι το φτωχό Λιμενικό Ταμείο του Giglio.
Η Επιτροπή διερωτάται ποιός θα υποχρεώσει την πλοιοκτήτρια και διαχειρίστρια του Sea Diamond να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, όπως υποχρεούται, για την ανέλκυση του ναυαγίου και ποιος είναι ο ρόλος των υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, καθώς και του Λιμενικού Σώματος σε αυτή τη διαδικασία.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η μέχρι σήμερα δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης δημιουργεί επιπλέον ευθύνες στην απούσα πολιτεία, ενώ σημειώνεται ότι πλήττεται η τουριστική εικόνα της Ελλάδας, αφήνοντας απροστάτευτη απέναντι στους κερδοσκόπους τη Σαντορίνη των 2 εκατομμυρίων επισκεπτών κάθε χρόνο.
Η Επιτροπή θυμίζει ότι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που έγινε το 2008 από το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, απάντησαν σοβαρές και μεγάλες εταιρείες που εκδήλωσαν την επιθυμία συμμετοχής τους στη διαδικασία της ανέλκυσης, ωστόσο οι ενέργειες δεν συνεχίστηκαν από την πολιτεία.
 
Η ανακοίνωση επικαλείται τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, σύμφωνα με την οποία: «Θεωρείται ήδη αναγκαιότητα ότι το ναυάγιο του Sea Diamond θα πρέπει να ανελκυθεί και απομακρυνθεί από την περιοχή της Καλντέρας ή με οποιονδήποτε τρόπο να εξουδετερωθεί. Η επιβάρυνση που έχει επιφέρει στην περιοχή είναι σαφής και μοναδικός τρόπος αποτροπής της συνέχισής της είναι η απομάκρυνση του ναυαγίου. Κάθε άλλη καθυστέρηση ή ενέργεια θα έχει ως αποτέλεσμα την οικολογική και όχι μόνον καταστροφή της Καλντέρας. Από την Πολιτεία θα πρέπει να απαιτηθεί η εφαρμογή του άρθρου 24 του Συντάγματος για την αποκατάσταση της βλάβης του θαλασσίου περιβάλλοντος και την προστασία της υγείας των πολιτών».
Τονίζεται επίσης ότι η επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων του πλοίου το 2009 κατέληξε σε αποτυχία, καθώς επί των αντληθέντων υγρών το 99% αντιστοιχούσε σε θαλασσινό νερό και μόλις το 1% σε πετρελαιοειδή. “Η διάβρωση του σκάφους συνεχίζεται με το χρόνο και εμείς απλά περιμένουμε το μοιραίο. Να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να δούμε τα πετρελαιοειδή στην επιφάνεια της θάλασσας μη προλαβαίνοντας πλέον να κάνουμε τίποτα” σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Οι κάτοικοι της Σαντορίνης συνεχίζουμε να απαιτούμε το αυτονόητο και το δίκαιο, καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής.
enet.gr
17/9/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:


No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin