Sunday, August 11, 2013

Τουρισμός και επαγγελματίες

ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ (agelioforos.gr)

Οι Eλληνες τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα από τότε που άρχισε η περίοδος της οικονομικής ευμάρειας, εδώ και μία εικοσαετία, έβαλαν τις καλοκαιρινές διακοπές στο πρόγραμμά τους. Ξέφυγαν από την παραθέριση στο χωριό των πατεράδων και των παππούδων τους. Eτσι αναπτύχθηκαν από μικρές έως μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, για να καλύψουν αυτήν την ανάγκη, όπως και τη μεγάλη αύξηση των τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο. Μια μεγάλη βιομηχανία του τουρισμού άνοιξε τις πύλες της και περίμενε χιλιάδες πολίτες να επισκεφτούν την Ελλάδα. Και η ελληνική Πολιτεία βοήθησε με πολλούς τρόπους τους επιχειρηματίες του τουρισμού.

Η οικονομική κρίση όμως από πέρυσι, και ιδιαίτερα φέτος, στέρησε από τους Eλληνες τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές για πολλές ημέρες ή έστω και λίγες. Χιλιάδες έμειναν άνεργοι, άλλοι τόσοι υποαπασχολούνται και όσοι τελικώς καταφέρνουν να πάνε διακοπές αντιμετωπίζονται ακόμη από τους φορείς του ελληνικού τουρισμού ως η αγελάδα την οποία για χρόνια άρμεγαν. Ομως οι εποχές άλλαξαν. Ο Ελληνας αποτελούσε έναν από τους καλύτερους τουρίστες. Ξόδευε και επιζητούσε τις λίγες ημέρες των διακοπών του να περνάει καλά. Φυσικά, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, και στο παρελθόν έκλεινε ξενοδοχείο την τελευταία στιγμή. Πολλές φορές με δική του ευθύνη, όμως αρκετές φορές χωρίς δική του υπαιτιότητα, αφού δε γνώριζε πότε θα πάρει άδεια από τη δουλειά του.

Oπως μου έλεγε εργαζόμενος σε τουριστική επιχείρηση, επιχειρηματίες του τουρισμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ζητάνε τιμές πόρτας από τους Ελληνες τουρίστες, όταν στους ξένους πουλάνε τα πακέτα των διακοπών στο ένα δέκατο της τιμής. Και η διαφορά της τιμής δε δικαιολογείται από το ότι ο Ελληνας κλείνει την τελευταία στιγμή τις διακοπές του. Ορισμένοι ξενοδόχοι προσπαθούν -φαίνεται- να βγάλουν τη διαφορά από τις πολύ χαμηλές τιμές στις οποίες δίνουν στους ξένους τα τουριστικά πακέτα από τους Eλληνες τουρίστες, που επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Δεν πρέπει όμως να ξεχνούν ότι πολλοί Eλληνες επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα και δε θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις γειτονικές χώρες (βλ. Τουρκία), γιατί θέλουν να αφήσουν τα χρήματά τους στους επαγγελματίες της χώρας τους, αφού έτσι θα ενισχυθεί η οικονομία της και θα υπάρχει χαραμάδα ελπίδας για να βγούμε από την οικονομική κρίση.
 http://www.agelioforos.gr
11/8/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin