Wednesday, July 24, 2013

Αγορά ενέργειας: από τον Αστακό στον Ηρωνα το Κατάρ. Κλείνει η πώληση του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους

Πόδι στην ελληνική αγορά ενέργειας βάζει το Κατάρ, όχι μέσω κάποιου νέου φαραωνικού επενδυτικού σχεδίου, όπως παλαιότερα ο Αστακός, αλλά με την απευθείας απόκτηση μεριδίου 25% στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της κοινοπραξίας ΓΕΚΤΕΡΝΑ-GDF Suez στη Βοιωτία.

Η εξαγορά συμφωνήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην Ντόχα και προβλέπει την απόκτηση του 25% της μονάδας συνδυασμένου κύκλου Ηρων ΙΙ έναντι τιμήματος 58 εκατ. ευρώ από την Qatar Petroleum International, η οποία αποτελεί τον διεθνή επενδυτικό βραχίονα της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Κατάρ.



Η συμφωνία προβάλλεται ως στρατηγικού χαρακτήρα, καθώς, σύμφωνα με τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η οποία είναι και ο πωλητής, αποτελεί το πρώτο βήμα για την από κοινού υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Η είσοδος των Καταρινών στην Ελλάδα επιχειρείται σε μια περίοδο, κατά την οποία η εγχώρια ενεργειακή αγορά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω των συσσωρευμένων χρεών και του υψηλού λειτουργικού κόστους, αλλά παρουσιάζει παράλληλα σημαντικές προοπτικές μελλοντικών κερδών για τους επενδυτές, καθώς η αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου «ανοίγει», τα βάρη μετακυλίονται στους καταναλωτές, οι ενεργειακές υποδομές βγαίνουν στο σφυρί (ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ), ενώ «τρέχουν» μεγάλα ενεργειακά projects στην ευρύτερη περιοχή για την εκμετάλλευση και μεταφορά φυσικού αερίου. Δεδομένου ότι το Κατάρ αποτελεί τον μεγαλύτερο παίκτη διεθνώς στην παραγωγή και μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, η επένδυσή του στην Ελλάδα δεν αποκλείεται να έχει ευρύτερες προοπτικές. Η τελευταία προσπάθεια του Κατάρ να επενδύσει στην Ελλάδα ήταν το σχέδιο για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 1.100 MW στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού, που θα τροφοδoτείτο με LPG και θα εξήγαγε το ρεύμα στην Ιταλία.

Το ντιλ, όμως, δίνει παράλληλα ανάσα ρευστότητας στον όμιλο του επιχειρηματία Γ. Περιστέρη (σ.σ. είναι ο μεγαλύτερος όμιλος παραγωγής ενέργειας από αιολικά πάρκα, έχει αναλάβει την κατασκευή της νέας μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, ύψους 1,4 δισ. ευρώ κ.ά.) σε μια χρονική συγκυρία που τα χρέη και το κόστος λειτουργίας των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων έχουν εκτιναχθεί και απειλούν ακόμη και την ίδια τη βιωσιμότητά τους.

Η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα Ηρων ΙΙ, που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2010, θεωρείται από τις πλέον αποδοτικές στην Ελλάδα. Η αποτίμησή της, μαζί με τη μικρότερη Ηρων Ι ισχύος 157 MW, είχε εκτιμηθεί, όταν μπήκε συνέταιρος η γαλλική Suez, στα 480 εκατ. ευρώ. Το 2012 παρουσίασε έσοδα 165,4 εκατ. ευρώ και κέρδη 5,89 εκατ. ευρώ από 24,9 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ βαρύνεται από συνολικές υποχρεώσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Βασίλης Γεώργας

http://www.efsyn.gr
23/7/13 ……………
  • Κλείνει η πώληση του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους

«Πράσινο φως» για την πώληση του συνόλου των μετοχών του ΔΕΣΦΑ στην κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar αναμένεται να «ανάψει» αύριο η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Κατά τις πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ θα λάβει αύριο (24/7/13) την αυξημένη εγγυητική επιστολή της Socar, η οποία θα ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αντιστοιχεί στο 10% του προσφερόμενου τιμήματος για τον ΔΕΣΦΑ. Το εν λόγω τίμημα είχε αρχικά προσδιοριστεί στα 305 εκατ. ευρώ (και αντιστοίχως η εγγυητική επιστολή έφτανε τα 30,5 εκατ. ευρώ), αλλά κατόπιν εντατικών διαπραγματεύσεων αναπροσαρμόστηκε στα 400 εκατ. ευρώ∙ εξέλιξη που δρομολόγησε την επιτυχή ολοκλήρωση της σημαντικής αυτής αποκρατικοποίησης. Μετά το ΤΑΙΠΕΔ, το «πράσινο φως» για την αποδοχή της προσφοράς της αζερικής εταιρείας για τον ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να δώσουν το διοικητικό συμβούλιο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η πώληση του ΔΕΣΦΑ θα βρεθεί εν συνεχεία στο μικροσκόπιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο μεταξύ, αισιοδοξία επικρατεί στο ΤΑΙΠΕΔ για την υπόθεση των Κρατικών Λαχείων. Εκτός απροόπτου το θρίλερ εκτιμάται ότι θα λάβει αίσιο τέλος την επόμενη Τρίτη 30 Ιουλίου με την υπογραφή της σύμβασης για την εκμετάλλευση των Λαχείων ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και την κοινοπραξία ΟΠΑΠ-Intralot-Scientific Games.

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin