Wednesday, July 24, 2013

«Φέρνει πιο κοντά Ελλάδα και Τουρκία» η επιλογή του ΤΑΡ. Συνάντηση του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, με τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Kerim Uras

Αθήνα: Η επιλογή του αγωγού TAP για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ελλάδα, Κερίμ Ουράς. Ο αγωγός TAP αποτελεί τη συνέχεια του αγωγού «TANAP» που θα διασχίζει την Τουρκία και θα καταλήγει στην Ιταλία, μέσω Ελλάδας και Αλβανίας. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα και την Τουρκία και σηματοδοτεί μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που διανοίγονται και για τις δύο χώρες, με επενδύσεις που αφορούν στα έργα κατασκευής και μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στην οικονομία, ενώ διαβεβαίωσε ότι τα έργα αυτά θα προχωρήσουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρεσβευτής χαρακτήρισε την εξέλιξη που αφορά στην επιλογή του αγωγού TAP ως παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή.



Επιπλέον, στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας, εν όψει της 3ης συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα συγκληθεί στις αρχές του επόμενου έτους. Συμφωνήθηκε ακόμα η ενεργοποίηση της Επιτροπής Ενεργειακού Συντονισμού που προβλέπεται από το Μνημόνιο Συνεργασίας των δύο χωρών.

Τέλος, ο κ. Μανιάτης αποδέχθηκε την πρόσκληση, που μετέφερε ο κ. Ουράς εκ μέρους του υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Τουρκία.
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/155046/fernei-pio-konta-ellada-kai-tourkia-i-epilogi-tou-tar#sthash.mq4jC5gL.dpuf

24/7/13
------
  • Συνάντηση του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, με τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Kerim Uras


ΥΠΕΚΑ, Αθήνα, 23 Ιουλίου 2013
 
 
 
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, συνάντησε τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Kerim Uras, σήμερα Τρίτη 23 Ιουλίου.
 
Στη συζήτηση τέθηκαν στο επίκεντρο κυρίως θέματα ενέργειας, με τον Γιάννη Μανιάτη να τονίζει ότι η επιλογή του Δια-αδριατικού Αγωγού (TAP), εκ μέρους της κοινοπραξίας του Shah Deniz II, για τη μεταφορά του Αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω Ελλάδας, που θα αποτελεί την συνέχεια του αγωγού “TANAP” και θα διασχίζει την Τουρκία, μεταφέροντας αέριο από την Κασπία, φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα και την Τουρκία και σηματοδοτεί μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο Υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που διανοίγονται και για τις δύο χώρες, με επενδύσεις που αφορούν στα έργα κατασκευής και μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στην οικονομία, ενώ διαβεβαίωσε ότι τα έργα αυτά θα προχωρήσουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί. Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρέσβης στην Ελλάδα χαρακτήρισε την εξέλιξη που αφορά στην επιλογή του αγωγού TAP ως παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή.
 
Επιπλέον, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας εν όψει της 3ης συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας που θα συγκληθεί στις αρχές του επόμενου έτους. Συμφωνήθηκε ακόμα η ενεργοποίηση της Επιτροπής Ενεργειακού Συντονισμού που προβλέπεται από το Μνημόνιο Συνεργασίας των δύο χωρών.
 
Τέλος, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, αποδέχθηκε την πρόσκληση που μετέφερε ο Τούρκος Πρέσβης, Kerim Uras, εκ μέρους του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Taner Yildiz, να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Τουρκία.
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=2512&language=el-GR
 23/7/13
------
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin