Tuesday, June 11, 2013

Financial Times: Τα παγκόσμια αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου είναι "εξαιρετικά υψηλά"

Τα παγκόσμια αποθέματα σχιστόλιθου είναι εξαιρετικά υψηλά και μπορούν να καλύψουν την κατανάλωση πετρελαίου για περισσότερο από μία δεκαετία... 

Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας εκτίμησε ότι υπάρχουν «τεχνικά εκμεταλλεύσιμα» αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου ύψους 345 δισ. βαρελιών σε 42 χώρες που ερεύνησε, τα οποία αντιστοιχούν στο 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων αργού πετρελαίου. Το υπουργείο είχε κάνει στο παρελθόν εκτίμηση μόνο για τα σχιστολιθικά αποθέματα των ΗΠΑ, την οποία αναθεώρησε προς τα πάνω (στα 58 δισ. βαρέλια από 32 δισ. βαρέλια). Η έκθεση του υπουργείου σημειώνει πάντως ότι οι εκτιμήσεις είναι «πολύ αβέβαιες».


Ο ρυθμός της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου εκπλήττει συνέχεια τους ασχολούμενους με τις προβλέψεις από τότε που εφαρμόσθηκε πριν από 10 χρόνια η πρωτοποριακή μέθοδος γεώτρησης και διάσπασης - γνωστή ως «fracking» - σχιστολιθικών βράχων της Αμερικής.

Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου αναφέρει ότι σήμερα μόνο οι ΗΠΑ και ο Καναδάς παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από σχιστόλιθο σε εμπορεύσιμες ποσότητες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, τα μεγαλύτερα αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου έχει η Ρωσία (75 δισ. βαρέλια), ενώ μετά τις ΗΠΑ ακολουθούν η Κίνα (32 δισ. βαρέλια), η Αργεντινή (με 27 δισ. βαρέλια) και η Λιβύη (με 26 δισ. βαρέλια). Η έκθεση αναφέρει ότι τα παγκόσμια αποθέματα φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 47% λόγω των αποθεμάτων σχιστολιθικού αερίου.

Το ερώτημα, αν άλλες χώρες μπορούν να επαναλάβουν την επιτυχία της Βόρειας Αμερικής όσον αφορά τη γεώτρηση και διάσπαση των σχιστολιθικών βράχων έχει εξάψει το ενδιαφέρον των γεωλόγων και των διπλωματών. Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ μειώθηκαν σε χαμηλό 16 ετών, αναδιατάσσοντας τον χάρτη του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου. Η παραγωγή από τον σχιστόλιθο συνέβαλε στο να τεθεί οροφή στην αύξηση των τιμών του αργού στα 120 δολάρια το βαρέλι. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου ανέρχεται σε περίπου 90 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που σημαίνει ότι τα παγκόσμια αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου καλύπτουν την κατανάλωση για 10,5 χρόνια.
www.epikaira.gr
11/6/13 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin