Tuesday, June 11, 2013

Σε αδιέξοδο η ΕΕ για το γενετικά τροποποιημένο αραβόσιτο

Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν χθες (10 Ιουνίου) στην έγκριση ή όχι τριών γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών αραβοσίτου για χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές.
Καθώς η μόνιμη επιτροπή της ΕΕ για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων απέτυχε να εξασφαλίσει πλειοψηφία είτε για την απόρριψη είτε για την έγκριση, οι αποφάσεις θα περάσουν τώρα τις προσεχείς εβδομάδες σε μια επιτροπή προσφυγής, τόνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Εάν η επιτροπή προσφυγής δεν καταφέρει να βρει συμφωνία, η Κομισιόν θα είναι ελεύθερη να χορηγήσει άδεια για χρήση στην ΕΕ.


Δύο από τα αιτήματα είναι για ποικιλίες αραβοσίτου που περιέχουν πολλαπλές μεταλλάξεις. Αυτά έχουν ως στόχο να προστατεύουν τα φυτά από τα έντομα ενώ και τα δύο παράγονται από κοινού από τις Monsanto Co και Dow Chemical Co.

Καμία από τις ποικιλίες δεν έχει έγκριση για καλλιέργεια στην Ευρώπη. η άδεια θα καλύπτει τη χρήση εισαγωγών σε τρόφιμα και ζωοτροφές που πωλούνται στην Ευρώπη, παρόλο που υπάρχει λίγη ή καθόλου ζήτηση για γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα μεταξύ των Ευρωπαίων καταναλωτών.
Η τρίτη έγκριση καλύπτει την γύρη αραβοσίτου MON810 της Monsanto που είναι ανθεκτική στα έντομα. Πρόκειται για τη μόνη γενετικά τροποποιημένα καλλιέργεια που αναπτύσσεται εμπορικά στην Ευρώπη.
EurActiv με Reuters
 http://euractiv.gr
11/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin