Tuesday, June 25, 2013

ΥπΑνΥπ: «Σύντομα μπορούν να ξεκινήσουν» οι διαδικασίες για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ .... Παράδοση του υπουργείου Μεταφορών στον Μιχ. Χρυσοχοΐδη

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ- ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
-
Κωστής Χατζηδάκης (απερχόμενος Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων):
Με ιδιαίτερη χαρά παραδίδουμε σήμερα τον πρώην Τομέα Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, νυν Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων στην καινούργια πολιτική ηγεσία, στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που καίτοι υπήρξαμε αντίπαλοι κατά το παρελθόν πάντοτε νομίζω είχαμε ένα σεβασμό ο ένας για τον άλλον.
Τον διαδέχτηκα με μια χρονική καθυστέρηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης και ο ίδιος με διαδέχεται εδώ στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Παρ” ότι σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους είχαμε μάθει να συνεργαζόμαστε και από το παρελθόν αναγνωρίζοντας και οι δυο νομίζω την ανάγκη της συνεννόησης και το ίδιο θα κάνουμε και από εδώ και πέρα στο πλαίσιο της Κυβέρνησης Σαμαρά.


Θέλω επίσης να υποδεχτώ με ιδιαίτερη χαρά τον παλιό συνάδελφο και φίλο από την εποχή της ΟΝΝΕΔ το Μιχάλη Παπαδόπουλο ο οποίος αναλαμβάνει Υφυπουργός στο ίδιο Υπουργείο και να ευχηθώ και στον κ. Χρυσοχοΐδη και στον κ. Παπαδόπουλο καλή επιτυχία.
Δεν πρόκειται να εκφωνήσω κανένα λόγο, δυο τρεις παρατηρήσεις θέλω να κάνω.
Ένα χρόνο πριν, ακριβώς ένα χρόνο πριν θυμάστε πως ήταν η κατάσταση και σε αυτό τον τομέα. Ενδεικτικά θέλω να πω ότι σχεδόν όλα, τα περισσότερα πάντως τεχνικά έργα αν δεν ήταν υπό κατάρρευση είχαν πολύ μεγάλα προβλήματα, και τα λεωφορεία της ΟΣΥ είχαν πρόβλημα με καύσιμα για να κινηθούν τους επόμενους μήνες.
Στο ένα χρόνο που πέρασε δεν υπήρξαν φυσικά θαύματα, αλλά νομίζω κάθε καλόπιστος παρατηρητής μπορεί να δεχτεί ότι υπήρξαν σημαντικά βήματα μπροστά.
Κάναμε μια σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις στα δημόσια έργα που διευκολύνουν το σύνολο του τεχνικού κόσμου της χώρας, αναφέρομαι στο θεσμό της διαιτησίας, αναφέρομαι στις διευκολύνσεις με τις εγγυητικές επιστολές κλπ.
Στον ένα χρόνο αυτό δημοπρατήθηκαν ή συμβασιοποιήθηκαν 60 έργα στον τομέα των μεταφορών ύψους 2,5 δις ευρώ. Ολοκληρώθηκε η σιδηροδρομική σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά. Το Μετρό της Αθήνας προχωρεί κανονικά σε μερικές μέρες σε ένα μήνα περίπου θα παραδοθούν ακόμη τέσσερις σταθμοί στα νότια προάστια και το Σεπτέμβριο ο σταθμός στο Χαϊδάρι. Τα έργα του Μετρό από το Χαϊδάρι στον Πειραιά συνεχίζονται κανονικά.
Υπογράφηκε η σύμβαση για την επέκταση του Τραμ στον Πειραιά. Προχωρούν και τα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης παρά τα προβλήματα που είχαμε στην αρχή και μέχρι πρόσφατα με τη ρευστότητα της εταιρείας του αναδόχου. Μάλιστα τώρα εντός των ημερών θα υπογραφεί και επισήμως και η σύμβαση για την επέκταση του Μετρό της Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά. Παράλληλα προχωρούν τα σιδηροδρομικά έργα. Πρόσφατα υπογράφηκαν τα έργα για το Θριάσιο και τα έργα από τη Ροδοδάφνη στον Ψαθόπυργο,
Επίσης προχωρούν και έργα εκσυγχρονισμού των αστικών συγκοινωνιών.Όπως ξέρετε έχει κλείσει το θέμα με το έργο της τηλεματικής και επίσης μέσα στο καλοκαίρι θα υπογραφεί η σύμβαση για το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Ένα έργο πολύ σημαντικό καθώς προβλέπεται να τοποθετηθούν και μπάρες στο Μετρό πράγμα το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της εισιτηριοδιαφυγής.
Επίσης όλο αυτό τον χρόνο αντιμετωπίστηκαν όλα τα ρυθμιστικά ζητήματα σε σχέση με τα περιφερειακά αεροδρόμια. Υπήρξε θεσμική παρέμβαση για την ΥΠΑ και σήμερα είναι σημαντικό ότι για τις δυο δέσμες που έχει μπροστά του το ΤΑΙΠΕΔ να χειριστεί, έχουμε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και από αξιόπιστους Ομίλους.
Θέλω επίσης να πω ότι έγινε σοβαρή δουλειά στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο έργο που αποκαλείται «rural broadband», την ευρυζωνική σύνδεση των απομακρυσμένων περιοχών, που είναι επίσης εντός των ημερών έτοιμο να προχωρήσει με τον διαγωνισμό, όπως επίσης και στην προεργασία που έγινε μεταξύ των άλλων και σε νομικό επίπεδο και σε επίπεδο συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το έργο «οπτική ίνα στο σπίτι» που πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσει με ΣΔΙΤ.
Κυρίως όμως θέλω να αναφερθώ κλείνοντας σε δύο σημαντικά θέματα, στους αυτοκινητοδρόμους και στον ΟΣΕ. Για τους αυτοκινητοδρόμους ξέρετε ότι μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις είμαστε στην τελική ευθεία, έχουμε στείλει πια σήμερα όλα τα κείμενα που απαιτούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιμένουμε μέσα στον Ιούλιο την έγκριση από την Κομισιόν έτσι ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η Κυβέρνηση στην κατάθεση των συμβάσεων στη Βουλή, προκειμένου να υπάρξει η έγκρισή τους από τη Βουλή.
Θέλω να πω ότι για μένα αυτό είναι μια μεγάλη ικανοποίηση και προσωπική αν θέλετε ικανοποίηση, διότι δεν ήταν καθόλου αυτονόητο όταν ξεκινούσαμε πέρσι τέτοιο καιρό γι΄ αυτή την προσπάθεια ότι το πράγμα θα εξελισσόταν θετικά. Εξελίχθηκε θετικά και νομίζω ότι είναι μια επιτυχία της χώρας.
Θέλω επίσης να πω ότι εάν υπάρξει μια απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, που θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει σε πολύ λίγες μέρες, πλέον αίρονται όλα τα νομικά εμπόδια σε σχέση με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την αποκρατικοποίησή της κι επομένως λογικά σε πολύ λίγες μέρες, σε 10 μέρες, σε 15 μέρες, κάτι τέτοιο, θα μπορέσει να ξεκινήσει και η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCΟ, της εταιρείας συντήρησης, πράγμα για το οποίο ενδεχομένως κάποιος να πίστευε πριν από κάμποσα χρόνια ότι ήταν στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας.
Κι όμως, όλη αυτή τη χρονιά έγινε μια δύσκολη δουλειά, νομική δουλειά, γιατί υπήρχαν απίστευτες δυσκολίες από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και τώρα πια είμαστε στο παρά ένα σε σχέση με την εκκίνηση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης.
Για όλα αυτά είχα στο πλευρό μου τους Γενικούς Γραμματείς φυσικά του τομέα, αλλά πάνω απ΄ όλα το Σταύρο Καλογιάννη, στενό μου συνεργάτη, έναν πολύ ευγενή άνθρωπο, έναν έντιμο άνθρωπο και το υπογραμμίζω τη λέξη «έντιμος», γιατί ξέρετε τη σημασία που έχει ειδικά σε αυτό το Υπουργείο η εντιμότητα, ο οποίος χειρίστηκε τα θέματα με τον καλύτερο τρόπο.
Βεβαίως υπάρχει μια καινούρια δομή στην Κυβέρνηση, ήταν απόφαση των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, αλλά είμαι βέβαιος ότι ο Σταύρος θα προσφέρει τον καλύτερό του εαυτό όπως έκανε πάντοτε άλλωστε και στη Βουλή των Ελλήνων όπου η φωνή του και η γνώμη του θα είναι παραπάνω από χρήσιμες.
Επίσης να ευχαριστήσω με την ευκαιρία, αν και δεν υπηρέτησε αυτόν τον τομέα, τον Υφυπουργό που ήταν μέχρι πρότινος αρμόδιος για τα θέματα του ΕΣΠΑ, τον Κυριάκο Βιρβιδάκη, ο οποίος τους λίγους μήνες που ήταν σε αυτή την καρέκλα και ο ίδιος βοήθησε τόσο για την ομαλή πρόοδο των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, όσο και για τον σχεδιασμό του επόμενου ΕΣΠΑ.
Εν πάση περιπτώσει, αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλοι μας κι εμείς που ήμασταν μέχρι πρότινος σε αυτές τις καρέκλες και οι καινούριοι που έρχονται, δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι έχουμε μπροστά μας μία εθνική προσπάθεια. Δεν έχουν σημασία λοιπόν ούτε τα πρόσωπα, ούτε τα κόμματα, αυτό που μετράει τώρα είναι η Ελλάδα. Να καταλάβουμε ότι τη μάχη αυτή δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να την κερδίσουμε. Και σε αυτό το Υπουργείο, που είναι το Υπουργείο των έργων κατεξοχήν, αυτό που θα δικαιώσει την προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι το απτό το μετρήσιμο το χειροπιαστό έργο.
Αυτό είναι που προσπαθήσαμε να κάνουμε το χρόνο που πέρασε κι αυτό είμαι βέβαιος ότι θα κάνουν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, οι δυο Μιχάληδες οι οποίοι μας διαδέχονται.

Μιχάλης Χρυσοχοίδης (Νέος Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων):
Ευχαριστώ πολύ Κωστή.
Κυρίες και κύριοι, εγώ είμαι έμπειρος Υπουργός, έχω θητεύσει σε δύσκολα Υπουργεία στο παρελθόν, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω και να σας κάνω γνωστό ότι αυτή η εποχή είναι μια εξαιρετικά διαφορετική εποχή, με πολύ μεγάλες δυσκολίες και απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες και ικανότητες από την πλευρά του πολιτικού προσωπικού και των Πολιτικών που αναλαμβάνουν τη διοίκηση Υπουργείων, για να μπορέσουν πράγματι να έχουν αυτό που είπε ο κ. Χατζηδάκης προηγουμένως: Να έχουν αποτελέσματα πάνω σε μετρήσιμους στόχους.
Αυτή είναι και η αξία της πολιτικής και αυτό είναι και η αξία του Πολιτικού που τόσο έντονα αμφισβητείται το τελευταίο χρονικό διάστημα εξαιτίας της κρίσης. Άρα λοιπόν, καλούμαστε σήμερα αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, μαζί με το Μιχάλη Παπαδόπουλο, έναν εκλεκτό συνάδελφο ο οποίος έχει μακρά θητεία στη Βουλή, καλούμαστε μαζί με τους συνεργάτες μας τους Γενικούς Γραμματείς και τη Διοίκηση να απαντήσουμε ακριβώς σε αυτή την πρόκληση: Να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της πολιτικής, να μπορέσουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, για να διαμορφώσουμε ξανά ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.
Όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Χατζηδάκης προηγουμένως, το πρόβλημα δεν είναι ιδεολογικό. Και να έχουμε ενδεχομένως ιδεολογικές διαφορές μεταξύ μας, αυτό δεν έχει καμία σημασία σήμερα. Το πρόβλημα ανάγεται στην εθνική και δημόσια σφαίρα, δηλαδή κατά πόσο μπορούμε όλοι εμείς να συνεννοηθούμε για να υπερβούμε όλοι μαζί την κρίση.
Κατ’ αυτή την έννοια η σημερινή Κυβέρνηση η οποία ορκίστηκε σήμερα αλλά και η πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί στη Βουλή, ουσιαστικά είναι ενταγμένη σε αυτή την προσπάθεια και σε αυτό το σχέδιο.
Νομίζω δεν υπάρχει άλλη προτεραιότητα στο μυαλό κανενός από αυτούς που σήμερα συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και όσοι ενδεχομένως έχουν διαφορετικές σκέψεις, διαφορετικές στοχεύσεις είναι σε μια διαφορετική κατεύθυνση, τουλάχιστον εμένα προσωπικά με αφήνουν αδιάφορο και η προσπάθεια που θα κάνουμε όλοι μαζί είναι να υπερβούμε και αυτούς.
Με τον Κωστή Χατζηδάκη έχουμε πράγματι μια πορεία μέσα από μια αντιπαλότητα πολιτική όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και αρκετά μεγάλες συγκλίσεις σε μια σειρά από ζητήματα που κυρίως είχαν να κάνουν με τον εκσυγχρονισμό της χώρας.
Θέλω επίσης να εξάρω την παρουσία, το ήθος, την εντιμότητα ενός πολύ σπουδαίου πολιτικού του Σταύρου Καλογιάννη, με τον οποίο με συνδέουν δεσμοί πολλά χρόνια τώρα και με αυτόν μέσα από την αντιπαλότητα αλλά και τη συνεργασία που είχαμε μέσα στη Βουλή σε πολλές περιπτώσεις σε πολλά θέματα, ακόμη κι όταν διαφωνήσαμε ουσιαστικά ήταν αποτέλεσμα μιας εποικοδομητικής και δημιουργικής αντιπαράθεσης.
Εδώ έχουμε να κερδίσουμε δυο στοιχήματα. Απευθύνομαι για το πρώτο στοίχημα σε εσάς που υπηρετείτε στο Υπουργείο, στους συνεργάτες δημοσίους υπαλλήλους τους εργαζόμενους του Υπουργείου. Λένε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι αντιπαραγωγικοί, το δημόσιο είναι αντιπαραγωγικό. Εδώ κατ” εξοχήν όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης προηγουμένως καλούμαστε ως δημόσιο, μέσα από τη δουλειά μας να οδηγήσουμε τον τόπο στην ανάπτυξη.
Αποκλειστικά και μόνο μέσα από το δημόσιο τομέα να ξαναζωντανέψουμε νεκρά έργα, να συνεχίσουμε έργα τα οποία δεν έχουν την απόδοση αυτή που πρέπει, να δημιουργήσουμε απασχόληση για χιλιάδες εργαζόμενους που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην ανεργία οι συμπολίτες μας, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας σε θέσεις οι οποίες είναι αναγκαίες για τη νέα γενιά της πατρίδας μας, όπου περίπου ένα εκατομμύριο κάτω από 28 ετών νέοι συμπολίτες μας καλά μορφωμένοι, είναι άνεργοι. Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο στοίχημα: να αποδείξουμε και να απαντήσουμε σε αυτούς οι οποίοι αποκαλούν τους δημοσίους υπαλλήλους αντιπαραγωγικούς και το ελληνικό δημόσιο, το ελληνικό κράτος, τις ελληνικές υπηρεσίες, φραγμό στην ανάπτυξη , να τους διαψεύσουμε.
Το δεύτερο στοίχημα που έχουμε να κερδίσουμε μεταξύ μας που πιστεύω ότι είναι κρισιμότατο, είναι να βγάλουμε τη χώρα όσο γίνεται πιο γρήγορα από την κρίση. Να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα καινούργια εντελώς διαφορετική από αυτήν που ζήσαμε τα τελευταία 40 χρόνια, με την έννοια ότι πρέπει να αποκτήσουμε σταθερούς θεσμούς, θεσμούς που σέβονται την κοινωνία των πολιτών, να αποκτήσουμε θεσμούς που οδηγούν στην κοινωνική συνοχή, στην κοινωνική αλληλεγγύη και τελικώς και τελικώς σε μία κοινωνία όπου θα σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, σε μία κοινωνία όπου θα δίνονται σε όλους οι ίδιες ευκαιρίες, για να μπορεί ο καθένας στη συνέχεια μέσα από αυτές τις ίδιες ευκαιρίες να χαράζει το δρόμο του.
Αυτά τα δύο στοιχήματα λοιπόν καλούμαστε να κερδίσουμε και πιστεύω ότι από τη μέχρι τώρα πορεία μας από τη μεγάλη υπομονή αντοχή που έδειξε ο ελληνικός λαός αυτό το χρονικό διάστημα, μέσα από την προσπάθεια που κάνουμε συνολικά όλοι μαζί, σύντομα βγαίνουμε νικητές και τα πρώτα αποτελέσματα ήδη έχουν έρθει, αποτελέσματα που αναγνωρίζονται από όλους.
Τώρα λοιπόν πρέπει να πάμε σε πολύ πρακτικά πράγματα και η δική μας υπόσχεση και δέσμευση είναι ότι θα εργαστούμε όλοι μαζί, ούτως ώστε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες όλα αυτά τα οποία ο κ. Χατζηδάκης προηγουμένως περιέγραψε ως βήματα που έγιναν για την προετοιμασία της υλοποίησης των μεγάλων στόχων, να γίνουν πραγματικότητα.
Εύχομαι λοιπόν καλή δύναμη σε όλους μας, καλή συνεργασία και πιστεύω ότι πολύ σύντομα και απευθύνομαι και στους εκπροσώπους του Τύπου θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Μιχ. Παπαδόπουλος (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων):
Πραγματικά ήταν σημαντική η ενημέρωση που έγινε από τον Υπουργό τον κ. Χατζηδάκη, από τους Γενικούς Γραμματείς και από τον αναπληρωτή Υπουργό το Σταύρο Καλογιάννη.
Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για μένα σήμερα την περίοδο αυτή να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση και θεωρώ ότι επειδή έχουν κουραστεί όλοι από τα πολλά λόγια, που πολλές φορές είναι και κούφια, ότι είμαστε υποχρεωμένοι να αποδείξουμε στην πράξη και αυτά τα οποία πιστεύουμε για τη χώρα και αυτά που θέλουμε να αποδείξουμε στους Έλληνες πολίτες για τις θυσίες που έχουν κάνει.
Ο Υπουργός μου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με τον οποίον έχουμε μία άριστη σχέση και θα τη διατηρήσουμε και θα το κάνουμε ακόμη περισσότερο στη συνεργασία μας αυτή, είναι ακριβώς στην ίδια αντίληψη και στην ίδια νοοτροπία.
Πιστεύω λοιπόν ότι με τη δική σας βοήθεια, γιατί θεωρούμε το πιο σημαντικό όπως ειπώθηκε και πριν τη δική σας βοήθεια, των συνεργατών του Υπουργείου, θα τα καταφέρουμε στον κοινό στόχο. Γιατί θεωρώ πλέον ότι ο στόχος είναι κοινός. Όσοι θεωρούν ότι δεν είναι κοινός ο στόχος αυτός, τότε είμαστε σε μία διαφορετική λογική.
Επειδή όμως θεωρώ ότι όλοι μας έχουμε τον κοινό στόχο η χώρα να φύγει το γρηγορότερο από την κρίση που περνάει, νομίζω ότι με τη βοήθεια του Θεού θα φέρουμε θετικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ευχαριστώ πολύ.

www.mindev.gov.gr
25/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 ----------------

 

Russian Railways look at Greek transportation assets

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin