Tuesday, June 25, 2013

Τελετή Παράδοσης - Παραλαβής στο ΥΠΕΚΑ


ΥΠΕΚΑ, Αθήνα, 25 Ιουνίου 2013
 
 
ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ – ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
 
 
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ: Σήμερα καλωσορίζουμε στο σπίτι του, θα τολμούσα να πω, τον Υπουργό Γιάννη Μανιάτη. Έναν γνώριμο του Υπουργείου μας, έναν άνθρωπο ο οποίος γνωρίζουμε όλοι -και εγώ θα είμαι ο τελευταίος που θα το πω- ότι έβαλε τα θεμέλια για το θέμα των Υδρογονανθράκων στη χώρα.
 
Πριν πω δυο λόγια για τον Υπουργό, επιτρέψτε μου να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στους δύο φίλους, πλέον, τον Αναπληρωτή Υπουργό, Σταύρο Καλαφάτη και τον Μάκη Παπαγεωργίου, Υφυπουργό, γιατί τον τελευταίο έναν χρόνο είμαστε μια ομάδα. Μια ομάδα, που συνεργάστηκε με χαμηλούς τόνους, με αφοσίωση στη δουλειά μας και με έργο. Σας θυμίζω ότι, πριν από ένα χρόνο σας είχα πει ότι το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι «δουλειά, δουλειά, δουλειά». Νομίζω ότι δουλέψαμε σε αυτό το Υπουργείο και κάναμε ένα έργο το οποίο θα το εκτιμήσει και θα το αξιολογήσει η ζωή.
 
Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω όλους τους Γενικούς Γραμματείς, τους Ειδικούς Γραμματείς, τους Γενικούς Διευθυντές, τους Διευθυντές, τους Τμηματάρχες, τους υπαλλήλους όλου του Υπουργείου, τους δικούς μου συνεργάτες στον έκτο όροφο, όλους, από το Γραφείο Υπουργού μέχρι τους καθημερινούς συνεργάτες στη κίνηση και στην ασφάλεια, γιατί πραγματικά είμαστε σαν μια οικογένεια εδώ μέσα.
 
Απολογισμό του έργου δεν σκοπεύω να κάνω. Νομίζω ότι ο καθένας από τους τρεις μας έχει τον απολογισμό του, τον παρουσιάζει στη βουλή. Είχαμε όλοι την ευκαιρία στη Βουλή να πούμε το τι κάναμε.
 
Επειδή είμαι ο μόνος από τους τρεις που αποχωρώ, επιτρέψτε μου να πω δύο λόγια. Η έγνοια μου ήταν να προχωρήσουμε το έργο Μανιάτη στο θέμα των Υδρογονανθράκων, να μην ξεστρατίσει, να μην εκτροχιαστεί. Και νομίζω ότι το καταφέραμε. Ήδη, τα projects για τους Υ/Α προχωράνε σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.
 
Ο δεύτερος μεγάλος στόχος, ήταν να προχωρήσουμε το θέμα της μεταρρύθμισης μέσα στο Υπουργείο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Και νομίζω ότι έχει προχωρήσει σε ένα καλό επίπεδο.
 
Ο τρίτος στόχος, σε συνεργασία με τον κ. Καλαφάτη, ήταν να ολοκληρώσουμε αυτό το τεράστιο έργο του Κτηματολογίου. Ο Σταύρος έκανε μια φανταστική δουλειά στο θέμα της ρύθμισης αυτών που χρειαζόμαστε για να επιταχύνουμε το Κτηματολόγιο, ώστε το 2020 να το έχουμε επιτέλους έτοιμο. Κι εγώ προσπάθησα στο θεσμικό μέρος να ξεκαθαρίσει πλέον αυτή η διχοτομία που υπήρχε μεταξύ των χαρτογραφήσεων και του Κτηματολογίου. Νομίζω ότι αυτό πέτυχε. Αυτοί οι οποίοι το κατάλαβαν, το κατάλαβαν. Και νομίζω ότι το κατάλαβαν ειλικρινά και είμαστε πολύ αισιόδοξοι, ότι στην επόμενη φάση το θέμα του Κτηματολογίου θα πάρει τη ροή που του αξίζει.
 
Δεν θέλω να μιλήσω για το έργο του Υφυπουργού, του κ. Παπαγεωργίου. Κι αυτό νομίζω ότι είναι εμφανές και το γνωρίζουν όλοι, στο θέμα των Δικτύων και στο θέμα των μεγάλων ενεργειακών Υποδομών.
 
Ο κ. Καλαφάτης είχε και πολλά πράγματα, τα οποία λίγοι θα ήθελαν να έχουν ως αρμοδιότητα. Το θέμα των αυθαιρέτων, το θέμα των απορριμμάτων. Και, αν μη τι άλλο, αυτή η ηγεσία προσπάθησε, με εντιμότητα, με πολύ μεγάλο κόπο, να κάνει ότι ήταν δυνατόν.
 
Τώρα, για τον Γιάννη Μανιάτη τι να πω; Είναι λίγο άχαρος ο ρόλος μου εδώ, γιατί είμαστε πάρα πολλά χρόνια γνωστοί και από την Ακαδημαϊκή μας ιδιότητα, για να μην πω και από τα φοιτητικά χρόνια του Γιάννη. Αν και φαίνεται παιδί μου, δεν έχουμε και πολύ μεγάλη διαφορά. Νομίζω πως, ήτανε ότι καλύτερο για το Υπουργείο αυτό ότι συνεχίζεται ένα κορυφαίο θέμα για τη χώρα μας. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να κάνω μια ειδική μνεία για τους φίλους και συνεργάτες που κόπιασαν στο θέμα των Υδρογονανθράκων, είτε αυτοί είναι οι άνθρωποι του Υπουργείου, η Δ/νση Πετρελαϊκής Πολιτικής, ή αυτή η εξαιρετική Επιτροπή η οποία δούλεψε για τα προγράμματα των Υ/Α, διακεκριμένοι συνάδελφοι από το Πανεπιστήμιο, εκπρόσωποι Υπουργείων, όλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε με διαφάνεια και με αποτελεσματικότητα να μπορούμε σήμερα να μιλάμε για ένα πολύ καλό επίπεδο στον Τομέα των Υ/Α.
 
Το Υπουργείο είχε ένα μεγάλο βάρος και στις Διεθνείς του εκπροσωπήσεις, δηλαδή στις Συνόδους των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήμασταν παρόντες, με συμβολή. Έχουμε κάνει μια πολύ καλή προετοιμασία, ώστε η Ελληνική Προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014 στον Τομέα του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας να είναι σε πολύ καλό επίπεδο, από τώρα. Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες της Προεδρίας. Και σε οτιδήποτε άλλον προκύψει στο Υπουργείο, στις νέες ανάγκες που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε, η νέα ηγεσία με τον Γιάννη Μανιάτη Υπουργό, τον Σταύρο και τον Μάκη, θα είναι σε θέση να το αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο τρόπο.
 
Είμαι πολύ αισιόδοξος, είμαι πάρα πολύ χαρούμενος και σε προσωπικό και σε συλλογικό επίπεδο. Και με την ευκαιρία θα ήθελα επίσης, τελειώνοντας, να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, για την τιμή που μου έκανε να με προτείνει ως μέλος της Κυβέρνησης πριν από ένα χρόνο. Τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για την εμπιστοσύνη του και για τη στήριξή του σε πολύ δύσκολα σημεία της χρονιάς που πέρασε. Όλο το Υπουργικό Συμβούλιο, όλους τους Υπουργούς του τελευταίου χρόνου, οι οποίοι με την ευγένειά τους και τη συνεργασία τους σε πολλά πράγματα, έκαναν το έργο μας ευκολότερο και ασφαλέστερο σε κάποιες περιπτώσεις. Και να ευχηθώ και στην καινούργια Κυβέρνηση και στους φίλους μου εδώ, από τα βάθη της καρδιά μου ότι καλύτερο. Και οτιδήποτε, που δεν νομίζω να χρειαστεί, αλλά οτιδήποτε αγαπητοί φίλοι θα χρειαζόσασταν από εμένα, είμαι στη διάθεσή σας, για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το έργο το οποίο ξεκινήσαμε από πέρσι, για το καλό της Πατρίδας. Αυτό ήταν για μένα και νομίζω για όλους μας, ο βασικός στόχος.
 
Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα. Θα ήθελα να παρακαλέσω τον κ. Καλαφάτη και τον κ. Παπαγεωργίου, τον Σταύρο και τον Μάκη, να συμπληρώσουν πράγματα τα οποία πιθανόν ξέχασα να σας πω, πριν σας μιλήσει ο νέος Υπουργός.
 
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθηγητή κ. Λιβιεράτο για την άψογη συνεργασία που είχαμε τον τελευταίο χρόνο, σε ένα δύσκολο εγχείρημα που αναλάβαμε μαζί με τον Υφυπουργό, τον κ. Παπαγεωργίου. Θα ήθελα να επισημάνω ότι πραγματικά δεν υπήρχε λεπτό αυτής της πολύ δύσκολης χρονιάς που να μην κινούμαστε σε ρυθμούς επείγοντος, όπως είχαμε κληθεί να πράξουμε όλοι με εντολή του Πρωθυπουργού, που βεβαίως ισχύει ακόμη περισσότερο από δω και πέρα. Να επισημάνω ότι, υπήρχε μια άψογη συνεργασία γιατί από την πρώτη στιγμή, ως οφείλαμε, είχαμε βάλει πάνω από όλα το καλό της πατρίδος. Όποτε χρειάστηκε ήμασταν σε άμεση επαφή, λύσαμε προβλήματα, δρομολογήσαμε λύσεις και πιστεύω ότι θα αξιολογηθούμε θετικά από τον κόσμο.
 
Θα ήθελα να ευχαριστήσω με την ευκαιρία και τη Γενική Γραμματέα Περιβάλλοντος, κυρία Ευαγγελίδου, που συνεισέφερε πολύ τον τελευταίο χρόνο σε αυτή την κοινή προσπάθεια, αλλά και επίσης τον Ειδικό Γραμματέα κ. Κουρουζίδη, για την κοινή προσπάθεια.
 
Θα ήθελα να καλωσορίσω τον φίλο, Γιάννη Μανιάτη. Οφείλω να πω ότι αυτό που νοιώθω είναι πως η συνεργασία μας θα είναι αγαστή, ακριβώς για να συνεχίσουμε ένα έργο που υπερβαίνει κομματικές διαφορές, γιατί αποτελεί εθνική αποστολή. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι, θα δώσει εκείνον τον τόνο και θα συνεισφέρει τα μέγιστα στο να πετύχουμε αυτή την εθνική αποστολή.
 
Αυτό μπορώ να το επιβεβαιώσω και από την συνεργασία που είχαμε με τον φίλο Γιάννη και μέσα στη Βουλή, τα προηγούμενα χρόνια. Και βεβαίως να αξιοποιήσουμε και την εμπειρία του, που ούτως ή άλλως θεωρώ ότι είναι ανεκτίμητη στο συγκεκριμένο πεδίο. Και μαζί και με τον κ. Παπαγεωργίου να συνεχίσουμε την αποστολή που έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό. Ευχαριστώ πολύ.
 
ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ:Και εγώ, από την πλευρά μου, θα ήθελα να πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα που γνώρισα τον Βαγγέλη Λιβιεράτο. Γνωριστήκαμε πέρυσι, την ημέρα ακριβώς που ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση, μέσα στην πιο δύσκολη στιγμή για τη χώρα. Και το λέω αυτό γιατί, ήταν μεγάλη χαρά όχι μόνο για τη συνεργασία που είχαμε ένα χρόνο -η οποία ήταν πραγματικά αποδοτική και το ξέρετε όλοι, σε όλους τους τομείς του Υπουργείου που είναι πολλοί- αλλά και ταυτόχρονα γιατί γνώρισα έναν άνθρωπο που χαίρομαι που είναι φίλος πλέον. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, χτίστηκε μια ανθρώπινη σχέση και του το είπα και κατ΄ ιδίαν -δεν το λέω μόνο εδώ μπροστά σας. Έτσι είναι πραγματικά.
 
Προχωρούμε, έχουμε κάνει πάρα πολλά πράγματα αυτό τον ένα χρόνο, το ξέρετε. Στο ενεργειακό κομμάτι που είμαι εγώ και στον φυσικό πλούτο, έχουμε προχωρήσει πολλά πράγματα και συνεχίζουν. Μάλιστα, ορισμένα είναι και σε εξέλιξη όπως ξέρετε. Και βέβαια είναι, επίσης, σημαντικό ότι έρχεται ο Γιάννης Μανιάτης στο ΥΠΕΚΑ, ο οποίος είναι και γνώστης του Υπουργείου και τον καλωσορίζω. Φυσικά, δεν θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής και το γεγονός ότι γνωριζόμαστε εδώ και έναν χρόνο προσωπικά, ο Σταύρος πολύ περισσότερο, οπότε πιστεύω ότι η ομάδα θα λειτουργήσει ακόμη πιο γρήγορα.
Ίσως ήμασταν από τα ελάχιστα Υπουργεία, αν όχι το μόνο, που ήμασταν ομάδα. Και το εννοώ αυτό. Λοιπόν, ευχαριστώ πάρα πολύ Βαγγέλη που σε γνώρισα και καλώς ήρθες Γιάννη.
 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όπως καταλαβαίνετε, για μένα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή. Αισθάνομαι περίεργα και όμορφα, γιατί ξαναγυρνώ σε ένα χώρο που πάντα πίστευα ότι και συμβολικά, αλλά και ουσιαστικά, σηματοδοτεί την Ελλάδα του αύριο. Την Ελλάδα που μπορεί να ξεπεράσει τις μικρότητες της καθημερινότητας και μπορεί να κοιτάει μπροστά τα μεγάλα και αυτά που μας ενώνουν.
 
Πρέπει να σας πω ότι, χαίρομαι γιατί ο Βαγγέλης Λιβιεράτος υπήρξε για μένα και δάσκαλος, όταν με μάθαινε αμέσως μετά τη μεταπολίτευση γεωδαισία και χαρτογραφία, στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Ήταν τότε ένας υπέροχος φέρελπις Ακαδημαϊκός, ο οποίος εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε έναν κορυφαίο Ευρωπαίο επιστήμονα. Και θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί έχει μεγάλη σημασία ένας εξαιρετικά πετυχημένος Ακαδημαϊκός ξαφνικά να παίρνει στις χούφτες του τα αναμμένα κάρβουνα της Διοίκησης ενός Υπουργείου αιχμής, σε μια χώρα που βρίσκεται σε κρίση. Και μάλιστα, ο άνθρωπος αυτός, ο Ακαδημαϊκός αυτός, να τα καταφέρνει. Γιατί ξέρετε, πολλές φορές δεν έχει σημασία το τελικό αποτέλεσμα, εξίσου σημαντικός είναι και ο τρόπος για να φτάσεις στο τελικό αποτέλεσμα. Και ο Βαγγέλης Λιβιεράτος κατάφερε να ενώσει τις δυνάμεις του Υπουργείου.
 
Θεωρώ λοιπόν πως αποτελεί κορύφωση για έναν Ακαδημαϊκό, καταξιωμένο επιστημονικά, ταυτόχρονα να καταξιώνεται και κοινωνικά και πολιτικά, ιδιαίτερα σε μια τέτοια κρίσιμη εποχή. Και γι΄αυτό, ως μαθητής του, ως φίλος του, θέλω να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί στάθηκε πολύ δυνατά δίπλα μου.
 
Θέλω, επίσης, να σας πω πως αισθάνομαι τυχερός, γιατί στην ομάδα του Υπουργείου Αναπληρωτής Υπουργός είναι ο Σταύρος Καλαφάτης και Υφυπουργός ο Μάκης Παπαγεωργίου. Με τον Σταύρο γνωριζόμαστε από το κοινοβούλιο αρκετά χρόνια και έχουμε δουλέψει μαζί, έχουν ταιριάξει τα χνώτα μας και έχουμε λύσει πολλά ζητήματα. Τον Μάκη τον γνώρισα τον τελευταίο χρόνο. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αποτελεί έναν από τους ελάχιστους, τουλάχιστον σε επίπεδο νοτιανατολικής Ευρώπης, που ξέρει τόσο καλά τα θέματα της ενέργειας. Αποτελεί ένα γερό θεμέλιο, για να προχωρήσει η χώρα στα μεγάλα στοιχήματα που έχει μπροστά της.
 
Ελπίζω, λοιπόν, πως η ομάδα που ήδη δουλεύει αποδοτικά και παραγωγικά θα καταφέρει το επόμενο χρονικό διάστημα, με τη δική μου μικρή θετική συμβολή, να πάει αρκετά βήματα πιο πέρα, αυτό που ήδη με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα γίνεται με την καθοδήγηση του Υπουργού, Β. Λιβιεράτου.
 
Μπροστά μας έχουμε ένα μεγάλο στοίχημα. Είναι το στοίχημα της ανόρθωσης της χώρας. Να ξανασηκωθούμε όρθιοι και περήφανοι ξανά στα πόδια μας. Ουσιαστικά, να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Να συγκροτήσουμε ένα εθνικό σχέδιο υπέρβασης των μνημονίων και των δημοσιονομικών περιορισμών και να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που δεν θα χρειάζεται δανεικά για να ζήσει. Αυτό το Υπουργείο μπορεί πραγματικά να αποτελέσει όχι απλώς αιχμή του δόρατος, αλλά και υπόδειγμα για άλλα Υπουργεία.
 
Ξέρετε πολύ καλά, ότι αυτό που βασανίζει τα τελευταία χρόνια την ελληνική κοινωνία είναι το πρόβλημα της ανεργίας. Η καταπολέμηση της ανεργίας, που μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από ανάπτυξη που δημιουργεί θέσεις εργασίας, αποτελεί τη μεγάλη στόχευση και για εμάς, σ΄ αυτό το Υπουργείο.
 
Άρα, Ανάπτυξη που στηρίζεται στην αειφορία, στην βιωσιμότητα και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, είναι ένας βασικός πυλώνας.
 
Δεύτερος πυλώνας είναι η στήριξη της κοινωνικής συνοχής, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και με την ενίσχυση ενός δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, έτσι ώστε ο πολίτης να μην αισθάνεται ανυπεράσπιστος.
 
Και τέλος, τρίτος πυλώνας όλης της πολιτικής, όλης της Κυβέρνησης και ολόκληρης της χώρας, πρέπει να είναι η ενδυνάμωση και θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών μας. Ο πολίτης να ξανααισθανθεί ότι, η Δημοκρατία είναι το καλύτερο Πολίτευμα για να ζει ένας πολιτισμένος άνθρωπος.
 
Αυτοί οι τρεις στόχοι θα υπηρετηθούν και σε αυτό το Υπουργείο.
 
Μερικές φορές αισθάνομαι λίγο αμήχανα. Οι περισσότεροι με θεωρούν τον άνθρωπο των Υδρογονανθράκων. Ο Υπουργός όμως, δεν είναι Υπουργός των Υδρογονανθράκων, είναι και Υπουργός του κτηματολογίου, των αγωγών, των δασών, των νερών, των θεμάτων για τα αυθαίρετα, των σχεδίων πόλεων, της χωροταξίας. Ουσιαστικά, ο Υπουργός οφείλει να είναι Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και, το ξεχασμένο, Κλιματικής Αλλαγής. Και το τονίζω αυτό, γιατί οφείλουμε ως χώρα του ευρωπαϊκού νότου να συνειδητοποιήσουμε ποιές είναι οι μεγάλες υπερεθνικές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Και αυτή τη στιγμή, ο ευρωπαϊκός νότος έχει τη μεγάλη πρόκληση να συμβάλει, σε όσο βαθμό μπορεί, στην επίλυση και του μεγάλου επισιτιστικού προβλήματος που έρχεται οσονούπω, τα επόμενα χρόνια, στη γηραιά ήπειρο, η οποία έχει διαμορφώσει μια κοινή αγροτική πολιτική στηριγμένη σε επιδοτήσεις στο πώς να θάβουμε τα προϊόντα. Αλλά τώρα πια, πρέπει να συνειδητοποιήσει πως χρειαζόμαστε οριζόντιες πολιτικές για την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, που θα μπορέσουν να στηρίξουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Κι εμείς, εδώ σε αυτό το Υπουργείο, έχουμε μεγάλο ρόλο να παίξουμε.
 
Πρέπει, λοιπόν, να σας πω ότι ανήκω σε αυτούς που με πολύ αισιοδοξία κοιτούν το μέλλον. Ξέρω ότι το ποτήρι κάποιοι το βλέπουν μισοάδειο. Εγώ το βλέπω μισογεμάτο. Και είμαι βέβαιος ότι, οι πολίτες δεν θέλουν από εμάς να ακούσουν πόσο μεγάλα είναι τα κύματα έξω και πόσο φουρτουνιασμένη είναι η θάλασσα. Οι πολίτες θέλουν να ακούσουν από εμάς ότι, ναι οδηγήσαμε το καράβι σε λιμάνι και μπορούμε τώρα να αποβιβαστούμε στην προκυμαία. Δεν φτάνει πια να περιγράφουμε πόσο κακή είναι η κατάσταση. Οφείλουμε να λύνουμε τα προβλήματα των πολιτών.
 
Δεν χάνω την ευκαιρία, πολλές φορές να λέω δημόσια μια αραβική παροιμία, που εμένα μου άρεσε πάρα πολύ όταν την πρωτοάκουσα πριν μερικά χρόνια: Υπάρχουν τέσσερα πράγματα στη ζωή που δεν γυρνάνε πίσω. Το βέλος που εκτοξεύτηκε, τα λόγια που ειπώθηκαν, η ζωή που πέρασε και η ευκαιρία που χάθηκε. Είμαστε σε ένα Υπουργείο που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθεί η ευκαιρία της χώρας. Και το λέω αυτό, γιατί δεν ξέρω μόνο πράγματα. Ξέρω και ανθρώπους. Και γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτό το Υπουργείο έχει δεκάδες διαμάντια της Δημόσιας Διοίκησης, πανάξιους δημοσίους λειτουργούς, που έχουν στηρίξει με αυταπάρνηση την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια, ώστε να σταθούμε όλοι μαζί όρθιοι. Και με τη βοήθεια και του Σταύρου και του Μάκη, είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε αυτό που έχουν καταφέρει αυτοί οι δημόσιοι λειτουργοί και ακόμα περισσότερο να αναδείξουμε και άλλα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, που μπορούν στην πραγματικότητα να βοηθήσουν την ίδια την κοινωνία, αλλά και την ανάπτυξη προκειμένου να κινηθεί σε θετική τροχιά.
 
Θέλω να κλείσω με μία φράση, γιατί το Υπουργείο αυτό το ξέρετε εξίσου καλά με εμένα και ίσως καλύτερα. Δεν θα λέμε τι θα κάνουμε, αλλά θα ανακοινώνουμε αυτά που ήδη κάναμε. Διότι, πολύ μικρή σημασία έχει ένας σχεδιασμός που στην πορεία μπορεί να αποδειχθεί μη εύστοχος, ή μη αποτελεσματικός, και πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει να απαντάμε στα προβλήματα της κοινωνίας, των πολιτών, της πραγματικής οικονομίας, αποδεινύοντας πόσο αυτό το Υπουργείο, καρδιά και πυρήνας της Ανάπτυξης της χώρας, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κρίση.
 
Είμαι αισιόδοξος. Έρχομαι με πολύ καλή διάθεση και είμαι βέβαιος ότι θα ενώσουμε τα χέρια μας, όλοι, διοίκηση, πολιτική ηγεσία και απλοί υπάλληλοι, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι θετικό για την πατρίδα και για τη χώρα.
 
Ευχαριστώ πολύ. Καλή δουλειά σε όλους.
25/6/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin