Ρωσία και Αζερμπαϊτζάν διαπραγματεύονται νέα συμφωνία διέλευσης του πετρελαίου, δήλωσε  σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου , μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν.
"Οι υπηρεσίες ενέργειας και οι αντίστοιχες εταιρείες μας προετοιμάζουν μια νέα διακυβερνητική συμφωνία, προσαρμοσμένη στη σημερινή πραγματικότητα», είπε ο Λαβρόφ, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, η ρωσική πλευρά είχε ακυρώσει τη συμφωνία του 1996
Ο κ. Λαβρόφ  πρόσθεσε ότι η εν λόγω σύμβαση είχε υπογραφεί "με την αξίωση να γεμίζει κατά 100%  ο αγωγός ". Και εφόσον αυτή η προϋπόθεση δεν πληρούται η σύμβαση καταγγέλθηκε για οικονομικούς λόγους.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση, ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Ελμάρ Μαμαντιάροφ επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη νέες συνομιλίες μεταξύ της SOCAR και ρωσικής εταιρείας Transneft  που λειτουργεί τον αγωγό, ενώ ζήτησε να μην αποδίδεται πολιτική διάσταση στο θέμα.
Λίγες ημέρες νωρίτερα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα  πηγές από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR) ανέφεραν πως η εταιρεία δεν λάβει καμία προειδοποίηση για την καταγγελία της σύμβασης.
Στη συνέχεια, όμως,  ο αναπληρωτής επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης του Αζερμπαϊτζάν  Νοβρούζ Μαμάντοφ, έσπευσε να χαμηλώσει τους τόνους λέγοντας πως «η μεταφορά του πετρελαίου αυτή τη στιγμή δεν είναι κερδοφόρα και για τα δύο μέρη" και υπογράμμισε πως το Αζερμπαιτζάν "έχει αποδεχθεί  ως απόλυτα φυσιολογική την απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας ".
.rbth.gr
21/5/13