Tuesday, April 30, 2013

Λουκέτο στη Μονάδα Βιομηχανικών Αποβλήτων στη Σίνδο

Λουκέτο στη Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων στη ΒΙΠΕ της Σίνδου αποφάσισε να βάλει η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, καθώς μετά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους διαπιστώθηκε ότι τα απόβλητα των βιομηχανικών μονάδων καταλήγουν ανεπεξέργαστα στον Θερμαϊκό κόλπο. Το πρόβλημα υφίσταται εδώ και χρόνια, ωστόσο οι υπεύθυνοι της μονάδας το αγνόησαν, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών για άμεση συντήρηση και επισκευή των εγκαταστάσεων.

Της Φανής Σοβιτσλή(Μ)
fanisovi@gmail.com

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γιώργο Τσαμασλή, ο οποίος υπέγραψε στα μέσα Απριλίου την απόφαση για παύση λειτουργίας της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν επανειλημμένα σε δειγματοληπτικούς ελέγχους και διαπίστωσαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αποβλήτων που καταλήγουν στον Θερμαϊκό κόλπο είναι ανεπεξέργαστα.

Τα αποτελέσματα σήμαναν συναγερμό στις υπηρεσίες, με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου από διάφορους φορείς και δήμους.
Το έγγραφο της αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης για παύση της μονάδας αποτέλεσε τελεσίγραφο προς την ΕΥΑΘ, που είναι υπεύθυνη για τη διαχείρισή της, ενώ προηγουμένως, όπως είπε ο κ. Τσαμασλής, οι υπηρεσίες προειδοποίησαν δύο φορές την εταιρεία, δίνοντάς της περιθώριο 18 μηνών για να προβεί στις απαιτούμενες εργασίες βελτίωσης των εγκαταστάσεων. «Δυστυχώς τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων είναι απογοητευτικά. Διαπιστώθηκε επανειλημμένα ότι τα απόβλητα πέφτουν σχεδόν ανεπεξέργαστα στον Θερμαϊκό κόλπο, γεγονός που μας οδήγησε στην απόφαση για παύση λειτουργίας της μονάδας», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης.
Ο ίδιος μάλιστα επικαλέστηκε και τον σχετικό νόμο βάσει του οποίου έλαβε την απόφαση για διακοπή λειτουργίας της μονάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε υποχρεωμένοι από τον νόμο να το κάνουμε. Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε κανέναν που θέλει να ρίξει ανεπεξέργαστα λύματα στον Θερμαϊκό. Καταβάλλουμε προσπάθειες να διατηρήσουμε καθαρό τον κόλπο, και όσοι τις υπονομεύουν θα υποστούν τις συνέπειες», σημείωσε ο κ. Τσαμασλής.

ΑΓΩΝΑΣ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ
Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι φορείς επιχειρούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την κατασκευή των απαιτούμενων έργων στη μονάδα, ενώ προ ημερών σε ειδική σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρου Καράογλου δόθηκε η διαβεβαίωση πως θα εξασφαλιστεί το απαιτούμενο ποσό για τις επισκευές.
Από την πλευρά της η διοίκηση της ΕΥΑΘ, σε ό,τι αφορά την απόφαση της αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης, έχει τη δυνατότητα μέχρι τα τέλη Μαΐου να την προσβάλει με προσφυγή ενώπιον του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Α. Καρούντζου, για να αποφευχθεί το λουκέτο στη μονάδα, που θα είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία των εργοστασίων της ΒΙΠΕ στη Σίνδο.
Η Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων λειτούργησε το 2003 υπό την ευθύνη της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, στην οποία και ανήκει, ενώ από το 2006 λειτουργεί υπό τη διαχείριση της ΕΥΑΘ. Δύο χρόνια αργότερα η πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης επέβαλε τα πρώτα πρόστιμα για τη μη σωστή λειτουργία της μονάδας, ενώ το 2009 σχεδιάστηκαν και κοστολογήθηκαν τα έργα επισκευής και συντήρησης της μονάδας, τα οποία όμως μέχρι σήμερα παραμένουν στα χαρτιά.

.makthes.gr
30/4/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin