Tuesday, April 30, 2013

Πρώτη η Εσθονία στην «κούρσα» των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Η Εσθονία βρίσκεται στο σωστό δρόμο να γίνει η πρώτη χώρα που θα επιτύχει τον στόχο της ΕΕ αναφορικά με την αύξηση του μεριδίου χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 20% της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα (26 Απριλίου).
Κατά μήκος της ηπείρου, ενέργειες όπως η αιολική, η ηλιακή και η βιομάζα συνεισέφεραν το 13% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη το 2011, ποσοστό υψηλότερο κατά 0.9 % σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Τα υψηλότερα μερίδια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καταγράφηκαν στην Σουηδία, την Φινλανδία και την Αυστρία, αλλά η ΕΕ έχει θέσει σε κάθε κράτος διαφορετικούς επιμέρους στόχους, συμβατούς με τις συνθήκες σε κάθε χώρα, και μονάχα η Εσθονία κατάφερε να κάνει την υπέρβαση των δικών της.

Η Ελλάδα σημείωσε επίσης αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, από το 9.2% το 2010 στο 11.6% το 2011, ενώ τελικός στόχος για το 2020 είναι το 18%.
«Είναι πάντα ευχάριστο να βρίσκεσαι μεταξύ των πρώτων», δήλωσε η Φιλελεύθερη ευρωβουλευτής της Εσθονίας Kristiina Ojuland, μιλώντας από την εκλογικής της περιφέρεια στο Eesti Reformierakond. «Παρόλα αυτά πιστεύω πως είχαμε την δυνατότητα εξαρχής να το καταφέρουμε αυτό λόγω της ορθής πολιτικής μας και την δέσμευσή μας για επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα».
 «Επιπλέον οι Εσθονοί δέχθηκαν με ενθουσιασμό τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», πρόσθεσε. «Όταν  ένα κράτος είναι μικρό, είναι ευκολότερο να καταφέρει κάτι, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση».

Ήδη από το 2011, το μερίδιο της Εσθονίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το τρέχον ποσοστό φτάνει το 14.9% της συνολικής κατανάλωσης, σύμφωνα με το φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου Elering AS που εδρεύει στο Ταλίν. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αύξηση παραγωγής της βιομάζας, η οποία έχει επικριθεί για τις πιθανότητες αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Όμως και η παραγωγή αιολικής ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 23% λόγω της δημιουργίας τριών πάρκων αιολικής ενέργειας. Καθώς κλιμακώνεται η συζήτηση για τους στόχους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εντός του 2030, η  Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας δήλωσε ότι ο μακρόπνοος σχεδιασμός μέσω δεσμευτικών υποχρεώσεων είναι αναγκαίος προκειμένου να διατηρηθεί η δυναμική.

 «Χρειαζόμαστε έναν νομικά δεσμευτικό στόχο για το 2030 έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ο στόχος του 2020 μπορεί να επιτευχθεί, διότι χωρίς έναν τέτοιο στόχο, η Κομισιόν έχει διδαχθεί ότι οι ετήσιες επενδύσεις θα κατρακυλήσουν από το 6% στο 1%», είπε ο Peter Sennekamp, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας.

Η αιολική ενέργεια αυτή την στιγμή κατέχει περίπου το 7% της ισχύος στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά το μερίδιο αυτό θα χρειαστεί να διπλασιαστεί και να φτάσει το 14% ως το 2020, υπό την προϋπόθεση ότι τα κράτη μέλη υλοποιήσουν τα σχέδια δράσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αυτό με την σειρά του θα απαιτήσει την εγκατάσταση 13GW νέας παραγωγικής ικανότητας σε ετήσια βάση, ξεκινώντας από τώρα μέχρι και το τέλος της δεκαετίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τη μεγαλύτερη καθυστέρηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εμφανίζουν το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

EurActiv.gr 
 

Oρόσημα

  • Έως το τέλος του 2013: Αναμένεται ανακοίνωση των στόχων του 2030
  • 2014:Αξιολόγηση της προόδου αναφορικά με την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής απόδοσης για το 2020.
  • Μάιος 2014:  Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να ετοιμάσουν σχέδια για τις εταιρείες ενέργειας προκειμένου να εξοικονομούν ετησίως ενέργεια της τάξεως του 1.5%
  • 2014,2016: Επανεξέταση της οδηγίας από την Κομισιόν.
  • 2020: Προθεσμία για τα κράτη μέλη της ΕΕ να ανταποκριθούν εθελοντικά στον στόχο της ενεργειακής απόδοσης της τάξεως του 20%.

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin