Wednesday, April 24, 2013

Στρώνουν χαλί για πωλήσεις - εξπρές 700 νησιών

Της Ελένης Μπότα
Ετοιμάζουν νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για να ξεφυτρώσουν βίλες σε ακατοίκητα νησιά άνω των 500 στρεμμάτων. Θα εφαρμοστεί και η μέθοδος της μακροενοικίασης, ενώ παραπέμπεται η γραφειοκρατία 
 
Τα χέρια των ξένων επενδυτών που θα θελήσουν να επενδύσουν στην αγορά ή την αξιοποίηση νησιών ανά την ελληνική επικράτεια επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση. Τροποποιώντας τον ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό, ανοίγει τον δρόμο για την οικοδόμηση νησιών με επιφάνεια άνω των 500 στρεμμάτων, με διαδικασίες εξπρές.
Η Επιτροπή Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον τομέα του χωροταξικού σχεδιασμού συντάσσει ήδη το νομοσχέδιο που θα ανοίξει τον δρόμο για να ξεφυτρώσουν βίλες σε εκατοντάδες νησιά ανά την ελληνική επικράτεια, ενώ το τελικό κείμενο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα.
Στρώνοντας το χαλί για να χτιστούν βίλες σε ακατοίκητα νησιά, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εκτιναχτεί η ζήτηση για επενδύσεις, με βάση τροπολογία που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή. Ναι μεν δεν μπορούν να αλλάξουν κυριότητα, αλλά μπορούν να δοθούν προς ανάπτυξη με τη μέθοδο της μακροενοικίασης γεμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα κρατικά ταμεία. Εξαιρώντας ειδικές περιπτώσεις νησιών, κυρίως για λόγους εθνικής ασφάλειας (π.χ., βραχονησίδες και νησιά που βρίσκονται μέσα στο όριο των 10 ναυτικών μιλίων), στην πράξη θα προκύψει «κατάλογος» τουλάχιστον 700 νησιών που θα μπορούν να διατεθούν για αξιοποίηση.
Με τον τρόπο αυτόν θα παρακαμφθεί η γραφειοκρατία, στην οποία ήταν υποχρεωμένος να μπλέξει ο υποψήφιος επενδυτής προκειμένου να αξιοποιήσει τουριστικά τις νησίδες, που, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν έχουν προχωρήσει μέχρι τώρα οι επενδύσεις. Πέρα από τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει κάποιος για να ολοκληρώσει τη διαδικασία της μεταβίβασης (σ.σ.: λέγεται ότι ο εμίρης χρειάστηκε πάνω από έναν χρόνο για να πάρει την Οξειά στην κατοχή του), η εξασφάλιση άδειας οικοδομής θεωρείται πραγματικός Γολγοθάς. Απαιτούνται εγκρίσεις από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, από το Δασαρχείο, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου κ.λπ. Επίσης, απαιτούνται χαρτιά για θέματα προσβασιμότητας, χάραξης του αιγιαλού, διασφάλισης ενέργειας, αποκομιδής απορριμμάτων και νερού κ.λπ.
Στα νησιά που καλύπτουν τις προϋποθέσεις δόμησης θα επιτρέπεται η ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων αποκλειστικά με τη μορφή τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων, ενώ οι συντελεστές δόμησης προγραμματίζεται να είναι οι ακόλουθοι:
  • 1. Για νησιά η έκταση των οποίων κυμαίνεται από 500 έως 2.000 στρέμματα ορίζεται ανώτατος μικρός συντελεστής δόμησης 0,05 (ή 5%). Αυτό σημαίνει ότι σε ένα νησί με επιφάνεια 1.000 στρεμμάτων μπορούν να αναπτυχθούν κτίσματα συνολικής επιφάνειας 50.000 τετραγωνικών μέτρων.
  • 2. Για το τμήμα της επιφάνειας του νησιού από τα 2.000 έως τα 4.000 στρέμματα ο ανώτατος συντελεστής δόμησης ορίζεται στο 0,03 (3%). Ετσι, σε νησί με επιφάνεια 4.000 στρεμμάτων (σ.σ.: η Οξειά που αγόρασε ο εμίρης έχει επιφάνεια 4.200 στρεμμάτων) η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων μπορεί να φτάσει τα 160.000 τετραγωνικά μέτρα.
  • 3. Για ακόμη μεγαλύτερα νησιά ο ανώτατος συντελεστής θα ορίζεται στο 0,01 ή 1%.
Το επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη του κάθε νησιού θα γίνεται με απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Τουρισμού. Θα περιλαμβάνει την οριοθέτηση της έκτασης προς αξιοποίηση, τον καθορισμό των επιτρεπόμενων χρήσεων γης αλλά και τους περιορισμούς δόμησης για την ανέγερση, επέκταση, μετατροπή ή μετασκευή κτιρίων και εγκαταστάσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η ύπαρξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατά τη σύνταξη της οποίας θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα φυσικά, οικονομικά, κοινωνικά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του νησιού.
Η ανοικοδόμηση, θα εξακολουθήσει να απαγορεύεται:
  • 1. Στις βραχονησίδες.
  • 2. Στα νησιά με έκταση μικρότερη των 500 στρεμμάτων.
  • 3. Στα νησιά που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας.
  • 4. Σε απομονωμένα από άποψη θέσης νησιά. Ως απομονωμένα ορίζονται τα νησιά που απέχουν από παράκτιες περιοχές του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας ή από νησιά με λιμάνι μέσω του οποίου μπορεί να υπάρξει ακτοπλοϊκή πρόσβαση στο νησί μεγαλύτερη των πέντε ναυτικών μιλίων.
  • 5. Νησιά που εμπίπτουν σε ζώνες απολύτου προστασίας της φύσης (εθνικά πάρκα κ.λπ.).
Σαουδάραβες, Ισραηλινοί και Ρώσοι γλυκοκοιτάζουν τους ελληνικούς παραδείσους
Skorpios12-ph
Ρώσοι, Ισραηλινοί και Σαουδάραβες έχουν βάλει στο στόχαστρο ιδιωτικά νησιά της χώρας μας που έχουν βγει στο «σφυρί», ο αριθμός των οποίων έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Οπως ανέφερε πρόσφατα στον γερμανικό Τύπο ο Φαράντ Βλάντι, ιδιοκτήτης της κτηματομεσιτικής εταιρείας Vladi Private Islands, που εξειδικεύεται στην πώληση νησιών, 40 Ελληνες, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, θέλουν να πουλήσουν τα νησιά τους, όταν το 2008 το αντίστοιχο νούμερο ήταν 20.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Quintessentially Estates στην Ελλάδα Γιώργο Ηλιάδη, «διεθνείς εταιρείες ακινήτων έρχονται σε επικοινωνία με Ελληνες μεσίτες για λογαριασμό μεγάλων πελατών τους, βάζοντας στο στόχαστρο μικρούς ιδιωτικούς παραδείσους που οι ιδιοκτήτες τους έχουν βγάλει στο σφυρί». Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται έκρηξη του αγοραστικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση ιδιωτικών ελληνικών νησιών, μετά και την πώληση του Σκορπιού στον Ρώσο μεγιστάνα των λιπασμάτων Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ.
«Η απόκτηση του ιστορικού Σκορπιού από τον Ρώσο Ριμπολόβλεφ, καθώς και του νησιού Οξειά από τον εμίρη του Κατάρ, αποτελούν τον προπομπό για ανάλογες επενδύσεις ξένων εφοπλιστών που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας» επισημαίνουν παράγοντες της κτηματομεσιτικής αγοράς. «Οταν ένας Ρώσος εφοπλιστής ή ένας εμίρης αποφασίζει να επενδύσει στην Ελλάδα, τότε είναι σίγουρο ότι αυτός κάτι ξέρει καλύτερα» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Σαουδάραβα μεγιστάνα για το νησάκι Αγιος Αθανάσιος, που βρίσκεται κοντά στην Ιτέα και το Γαλαξίδι. Η τιμή του κυμαίνεται σε αρκετά δελεαστικά επίπεδα… στα 1,6 εκατ. ευρώ.
Σε χαμηλή τιμή πωλείται και το νησί Μόδι στο σύμπλεγμα των Εχινάδων Νήσων, που βρίσκονται στις νοτιοανατολικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας. Το Μόδι έχει έκταση 550 στρέμματα και είναι ακατοίκητο. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Ιθάκης. Εχουν αποχαρακτηριστεί ως μη δασικά 265 στρέμματα και αποτελεί, όπως αναφέρεται στην αγγελία, μεγάλη ευκαιρία για τουριστική επένδυση ή ιδιοκατοίκηση. Βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι του Αστακού. Η τιμή πώλησης του κυμαίνεται στα 2 εκατ. ευρώ. Ο Πεταλάς, επίσης στο σύμπλεγμα των Εχινάδων, μεταξύ Ιθάκης και Λευκάδας, εμφανίζεται σε αγγελίες να πωλείται με τιμή εκκίνησης τα 35 εκατ. ευρώ. Διαθέτει δενδρώδη βλάστηση, απέχει 800 μέτρα από την ακτή και διαθέτει εφτά κολπίσκους.
Προς πώληση και το νησί Αρκούδι, μεταξύ Ιθάκης και Μεγανησίου, που ανήκει στο σύμπλεγμα των Τηλεβοΐδων Νήσων. Το νησί έχει έκταση 4.200 στρέμματα και είναι ακατοίκητο. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Ιθάκης ενώ η τιμή του ανέρχεται στα 48 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για καταπράσινο νησί με έκταση 1.265 στρέμματα, πλήρως αποχαρακτηρισμένα ως μη δασικά. Στα 40 εκατ. ευρώ ανέρχεται το τίμημα της πώλησης του νησιού Ατοκος, ανατολικά της Ιθάκης, που ανήκει στην εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου. Η έκταση του είναι 4.400 στρέμματα και διοικητικά ανήκει στον Δήμο Ιθάκης.
Στα 186 εκατ. ευρώ ανέρχεται το τίμημα για το νησί Πάτροκλος, κοντά στην Αττική, τιμή ιδιαίτερα υψηλή λόγω της εγγύτητάς του με τις αστικές υποδομές. Στα 18 εκατ. ευρώ πωλείται η Αγία Τριάδα, κοντά στην Ερέτρια, που ανήκει από το 1958 στην οικογένεια Παπανικολάου. Στο σφυρί φαίνεται ότι έχουν βγει και δύο από τους εννέα Διαπόριους Νήσους στον Σαρωνικό (μεταξύ Αίγινας-Αγκιστριού) και συγκεκριμένα ο Αγιος Θωμάς και ο Αγιος Ιωάννης.
Στο σφυρί και η Αργυρόνησος στο βορειοδυτικό άκρο της Εύβοιας, συνολικής έκτασης 236 στρεμμάτων, όπου υπάρχουν δύο παλαιές οικίες, καθώς και το Ασπρονήσι (130 στρέμματα), το οποίο βρίσκεται απέναντι στην Καλντέρα της Σαντορίνης.
Ευκαιρία χαρακτηρίζουν οι μεσίτες τα Σπαλαθρονήσια στη Σιθωνία Χαλκιδικής, που βρίσκονται σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή. Το νησί είναι καταπράσινο και η έκτασή του είναι 104 στρέμματα, με την ψηλότερη κορυφή να φτάνει τα 148 μέτρα. Αποχαρακτηρισμένα ως μη δασικά είναι τα 84 στρέμματα, χωρίς να εμπλέκεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία, με τίτλους ιδιοκτησίας, πωλείται αντί 10 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την αγγελία πώλησης, έχει δυνατότητα για κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας με μαρίνα, ενώ χτίζει 200 τ.μ. (έως δύο ορόφους) ανά έξι στρέμματα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της εταιρείας «Ακίνητα Νet» Δ. Μάντζαρη, η αγοραπωλησία ενός νησιού στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Και αυτό γιατί μέχρι το τελικό συμβόλαιο, καθώς για την τελική φάση, χρειάζονται 32 άδειες. Μεταξύ αυτών, χρειάζεται η έγκριση τεσσάρων υπουργείων. Συγκεκριμένα, από το Εθνικής Αμυνας, το Γεωργίας, το Περιβάλλοντος και Χωροταξίας και το Πολιτισμού. Επιπλέον, απαιτείται έγκριση από το Πολεμικό Ναυτικό και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ πρέπει να γίνει προσύμφωνο με διαλυτική αίρεση για έξι μήνες, προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές άδειες στο όνομα του αγοραστή (άρθρο 25-30 ν. 1890/92 και ν. 2148/52). Ολα τα παραπάνω εμπόδια… ετοιμάζεται να ξεπεράσει η κυβέρνηση προωθώντας ειδικές ρυθμίσεις, με στόχο το εύκολο ξεπούλημα των νησιών μας!
.6meres.gr
23/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin