Tuesday, March 12, 2013

ΥΠΕΚΑ: Συνεργασία ΥΠΕΚΑ και Φορέων για την Αντιμετώπι​ση της Λαθροθηρία​ς στη Λίμνη Κερκίνη


Αθήνα, 12 Μαρτίου 2013
Σε ευρεία σύσκεψη φορέων, που πραγματοποιήθηκε στη λίμνη Κερκίνη, συνεχίστηκε η σημαντικότερη προσπάθεια εθνικής συνεργασίας για την προστασία της Νανόχηνας, ενός παγκοσμίως απειλούμενου είδους, του οποίου λίγες δεκάδες πλέον άτομα (το σύνολο του φιννοσκανδικού πληθυσμού) ξεχειμωνιάζουν κάθε χρόνο στους ελληνικούς υγροτόπους.

Προηγήθηκε το τρίτο κατά σειρά εκπαιδευτικό σεμινάριο, που διοργάνωσε η Δ/νση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (YΠEKA) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ για τη Νανόχηνα, με το οποίο ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της συζήτησης για την οργανωμένη αντιμετώπιση της λαθροθηρίας και την παρακολούθηση της κυνηγετικής δραστηριότητας στους υγροτόπους της βόρειας Ελλάδας. Στο σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε στο Λιθότοπο Σερρών στις 19 Φεβρουαρίου, συμμετείχαν εκπρόσωποι από το ΥΠΕΚΑ, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την ΣΤ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας - Θράκης, των Δασαρχείων Σιδηροκάστρου, Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας, Σερρών και Ξάνθης, των Διευθύνσεων Δασών Σερρών και Δράμας, των Κυνηγετικών Συλλόγων, του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, των Φορέων Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, καθώς και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει εκτεταμένη λαθροθηρία στην περιοχή, κάτι που αποτελεί κοινή επιδίωξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και σημαντική κατάκτηση της τοπικής κοινωνίας, που τη διακρίνει θετικά από άλλες αντίστοιχες περιοχές της βόρειας Ελλάδας οι οποίες δοκιμάζονται περιβαλλοντικά λόγω αυτού του φαινομένου. Το περιστατικό λαθροθηρίας Νανόχηνας στη Λίμνη Κερκίνη που είχε παρατηρηθεί το έτος 2007, καθιστά επιτακτική την ανάγκη να συνεχιστεί η συστηματική ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και να ενισχυθεί το έμψυχο δυναμικό των τοπικών Υπηρεσιών, το αποτρεπτικό και κατασταλτικό τους έργο.
Συμπληρωματικά, προτάθηκε η περαιτέρω εκπαίδευση στελεχών των Υπηρεσιών, αλλά και κυνηγών, σχετικά με τα θηρεύσιμα και μη είδη.

Σημαντικό στοιχείο της εκστρατείας για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας που υλοποιεί το ΥΠΕΚΑ στη βάση του προγράμματος LIFE+, αποτελούν τα συμπεράσματα από τη συνάντηση εργασίας στις 20 Φεβρουαρίου, όπου οι εμπλεκόμενες στην εποπτεία και τον έλεγχο της λαθροθηρίας υπηρεσίες και φορείς (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, Δασική Υπηρεσία, Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, Φορείς Διαχείρισης, Ορνιθολογική) συνεργάστηκαν για τη διαμόρφωση ενός Τοπικού Σχεδίου Δράσης με στόχο την οργανωμένη και συστηματική παρουσία τους στη περιοχή, δεδομένο που θα συμβάλλει στη πλήρη εξάλειψη της λαθροθηρίας στη Λίμνη Κερκίνη.

Το ΥΠΕΚΑ θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια, διοργανώνοντας, στα πλαίσια του προγράμματος, ανοιχτές συναντήσεις για το κοινό, προχωρώντας στην έκδοση ενός εντύπου «καλών κυνηγητικών πρακτικών» για το κυνήγι υδροβίων και παρουσιάζοντας σχετικό ντοκιμαντέρ το 2014 με θέμα τη λαθροθηρία στις περιοχές αυτές, σε συνδυασμό με ανάλογο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό μήνυμα (spot). Επιπλέον, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για κυνηγούς και φύλακες θα επαναληφθούν.

Ο Ειδικός Γραμματέας Δασών, Γεώργιος Αμοργιανιώτης, δήλωσε τα εξής :


«Με αφορμή τη συζήτηση για την προστασία ενός σπάνιου είδους όπως είναι η Νανόχηνα, διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα στις σχέσεις και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, με την προστασία των υδροβίων ειδών, φορέων. Στη βάση αυτή, αναδεικνύονται οι κοινοί στόχοι, εντοπίζονται πιθανές οργανωτικές αδυναμίες και γίνονται σημαντικά βήματα για τη δημιουργία ενός περισσότερο αποτελεσματικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας. Η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων σε ζητήματα θήρας και λαθροθηρίας στους υγρότοπους της βόρειας Ελλάδας, είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση για τη λήψη αποφάσεων που θα συμβάλλουν σημαντικά όχι μόνο στην προστασία ενός σπάνιου είδους όπως η Νανόχηνα, αλλά και στη στήριξη της βιοποικιλότητας των ειδών της άγριας πανίδας και των μοναδικών υγροτοπικών οικοσυστημάτων της Β. Ελλάδας».

ΥΠΕΚΑ
12/3/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin