Tuesday, March 12, 2013

Νέος Κανονισμός Ε.Ε. για παράνομη υλοτομία

Πρόβλημα παράνομης υλοτομίας έχουμε και εμείς στην Κύπρο, που η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η οικονομική κρίση και το έθιμο των λαμπρατζιών του Πάσχα, το έχουν μετατρέψει σε εξαιρετικά σοβαρό
Στις 3 Μαρτίου φέτος μπήκε σε εφαρμογή ο Κανονισμός 995/2010 της Ε.Ε. ο οποίος στοχεύει να μειώσει την παράνομη υλοτομία σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω περιοριστικών μέτρων σε προϊόντα ξύλου. Ο Κανονισμός καλύπτει ένα πολύ μεγάλο φάσμα προϊόντων από ξύλινα προϊόντα κατασκευών όπως χαρτί, έπιπλα, δοχεία όλων των ειδών και πολλά άλλα. Οι πτυχές που καλύπτει ο Κανονισμός είναι:
*Απαγορεύει τη διάθεση στην Ευρώπη νέων προϊόντων που προέρχονται από παράνομη υλοτομία δέντρων.

*Υποχρεώνει τους εμπόρους προϊόντων που πρώτη φορά διατίθενται στην αγορά να επιδεικνύουν αυτό που ο Κανονισμός αποκαλεί «δέουσα επιμέλεια» ούτως ώστε τα προϊόντα που διαθέτει να μην προέρχονται από παράνομη υλοτομία. Οι διάφοροι φορείς μπορούν να εφαρμόσουν ένα δικό τους σύστημα «δέουσας επιμέλειας» (σχετικός Οδηγός της ΕΕ) ή να χρησιμοποιήσουν έτοιμο σύστημα ενός οργανισμού παρακολούθησης.
*Εταιρείες που ήδη εμπορεύονται τέτοια προϊόντα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν αρχεία από τα οποία να μπορεί διερευνηθεί η πηγή της ξυλείας.
*Ξυλεία η οποία καλύπτεται από την Εθελοντική συμφωνία FLEGT ή το σύμφωνο CITES θεωρείται ότι ήδη πληροί όλες τις απαιτήσεις του Κανονισμού.
Ο Κανονισμός έχει και εξαιρέσεις στην εφαρμογή του όπως για παράδειγμα δεν ισχύει για προϊόντα από ανακυκλώσιμα υλικά. Συνήθως οι Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζονται ως έχουν αλλά αυτήν τη φορά απαιτείται η νομοθετική ρύθμιση των ποινών, που όπως λέει ο Κανονισμός πρέπει να είναι αποτελεσματικές, ανάλογες με το μέγεθος της παραβίασης και αποτρεπτικές.
Με την πιο πάνω νομοθετική ρύθμιση η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει το παγκόσμιο πρόβλημα της παράνομης υλοτομίας και παίρνει μέτρα για να το αντιμετωπίσει. Τέτοιο πρόβλημα παράνομης υλοτομίας έχουμε και εμείς στην Κύπρο, που η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η οικονομική κρίση και το έθιμο των λαμπρατζιών του Πάσχα, το έχουν μετατρέψει σε ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα. Κλέβουν δέντρα μέσα από αυλές σπιτιών, από εξοχικά, κατά μήκος των δρόμων, σε απόμακρες περιοχές, ακόμη και στις άκριες δασών.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η κλοπή δέντρου το περασμένο καλοκαίρι από αυλή σπιτιού στην κεντρική Λευκωσία, μια Κυριακή που οι ένοικοι πήγαν στη θάλασσα. Υπάρχει μια παλιά νομοθεσία με την οποία μπορεί το κράτος να κάνει ορισμένους ελέγχους αλλά χρειαζόμαστε εκσυγχρονισμό, σοβαρούς και συνεχείς ελέγχους και ενημέρωση του κοινού για το πρόβλημα. Και φυσικά να μην ξεχνούμε ότι ο νέος Κανονισμός καλύπτει και τα καυσόξυλα σε όλες τους τις μορφές! Και το Πάσχα έρχεται σε δύο μήνες… 
.sigmalive.com/simerini
12/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin