Monday, February 18, 2013

Η υγιεινή διατροφή «καταστρέφει» το περιβάλλον, λέει έκθεση

H διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι πιο υγιεινή για τους ανθρώπους, αλλά όχι κατ 'ανάγκη για το περιβάλλον, σύμφωνα με  μελέτη που εκπονήθηκε από γάλλους.
Μετά από ανάλυση των διατροφικών συνηθειών περίπου 2,000 γάλλων και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προέκυψαν από την παραγωγή φυτών, ψαριών, κρέατος, πουλερικών και άλλων συστατικών, οι ερευνητές συμπέραναν στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition ότι μια τέτοια διατροφή ίσως δεν έχει το «πιο πράσινο» αντίκτυπο στο περιβάλλον. «Όταν τρως υγιεινά, πρέπει να φας πολλά τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια. Πρέπει να φας πολλά φρούτα και λαχανικά», είπε η Nicole Darmon, επικεφαλής ερευνήτρια από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας σε ζητήματα Αγρονομίας στη Μασσαλία.

Η καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών δεν παράγει περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όπως η εκτροφή ζώων.  Ωστόσο η παραγωγή τροφίμων- που περιλαμβάνει τη χρήση γεωργικών μηχανημάτων και της μεταφοράς- εκτιμάται ότι ευθύνεται κυρίως για το 15%-30% των εκπομπών αερίων στις αναπτυσσόμενες χώρες, τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Οι επιστήμονες εδώ και καιρός συμβουλεύουν να στραφεί ο κόσμος στα φυτικά προϊόντα προκειμένου να προστατέψουν το περιβάλλον και την δική του υγεία.
Για να εξετάσουν πιο προσεκτικά αυτό το σκεπτικό, η Darmon με τους συναδέλφους της χρησιμοποίησαν τις διατροφικές συνήθειες 1,918 γάλλων ενηλίκων για να συγκρίνουν τη θρεπτική ποιότητα των διαίτων και τι ποσοστό αερίων του θερμοκηπίου που αυτές εκπέμπουν.
Από τα διατροφικά ημερολόγια που παρατηρήθηκαν για 7 ημέρες μεταξύ 2006 και 2007, οι ερευνητές εντόπισαν τα 400 πιο συνήθη τρόφιμα που καταναλώνονται. Εν συνεχεία χρησιμοποίησαν μια βάση δεδομένων για να δουν το ποσοστό εκπομπών αερίου που παράγει το καθένα, μετρώντας τα ως γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα ανά 100 γραμμάρια της τροφής.
Όλες οι πτυχές του κύκλου ζωής ενός τροφίμου λήφθηκε υπόψη, συμπεριλαμβανομένου και του μαγειρέματος, είπε η Darmon.
 «Το μόνο σημείο που δεν λήφθηκε υπόψη, ήταν η μεταφορά από το σουπερμάρκετ στο σπίτι», πρόσθεσε.
Ζώντας υγιεινά , δεν σημαίνει πάντα πιο «πράσινα»
Όταν η Darmon και οι συνάδελφοί της είδαν αυτά που έφαγαν οι 1,918 γάλλοι προκειμένου να πάρουν συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας από το τρόφιμα κάθε μέρα, διαπίστωσαν ότι τα τρόφιμα «υψηλής ποιότητας»- που περιέχουν φρούτα, λαχανικά και ψάρια- σε όρους υγείας συνδέονταν με υψηλά ποσοστά εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου όπως και οι δίαιτες χαμηλής ποιότητας που περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης και αλατιού.
Περίπου 1,600 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα εκπέμφθηκαν για κάθε 100 γραμμάρια παραγόμενου κρέατος, σύμφωνα με την έρευνα.
Αυτό είναι πάνω από 15 φορές της ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμφθηκαν κατά την παραγωγή φρούτων και λαχανικών και 2.5 φορές αερίων από την παραγωγή ψαριών, χοιρινού κρέατος, πουλερικών και αυγών.
Το χάσμα ωστόσο μειώθηκε, όταν οι ερευνητές είδαν πόσα γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα εκπέμφθηκαν ανά 100 χιλιοθερμίδες.
Τα περισσότερα αέρια -857 γραμμάρια- εκπέμφθηκαν για να παράγουν 100 χιλιοθερμίδες κρέατος, αλλά μόλις 3 φορές περισσότερες εκπομπές αερίων από μια συγκρίσιμη ποσότητα ενέργειας από τα φρούτα και τα λαχανικά.
Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα εξέπεμψαν περισσότερα αέρια για τις θερμίδες παρά για τα άμυλα, τα γλυκά, τα αλμυρά σνακ, τα γαλακτοκομικά και τα λίπη. Τα ίδια ποσοστά εξέπεμψαν και για το χοιρινό, τα πουλερικά και τα αυγά.
Συνολικά, οι καταγεγραμμένες δίαιτες ήταν υπεύθυνες για περίπου 5,000 γραμμάρια εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ημερησίως ανά άτομο.
EurActiv.gr 
  
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

«Πληγή πάνω στη Γη» ο άνθρωπος

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin