Monday, February 18, 2013

Φρένο στις εργασίες για στίβο θαλάσσιου σκι στην Παμβώτιδα



 ---
Οι επανειλημμένες εκκλήσεις του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για παύση των χωματουργικών εργασιών, της εκσκαφής και της κοπής καλαμιώνα στη λίμνη Παμβώτιδα  τελικά έπιασαν τόπο.  

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε να ζητήσει από τον Δήμο Ιωαννιτών τη διακοπή των εργασιών για την κατασκευή στίβου θαλάσσιου σκι στον καλαμιώνα Αμφιθέας καθώς εκτελούνται χωρίς τεχνική μελέτη, απαιτούμενες άδειες και περιβαλλοντική αδειοδότηση.

«Το υπ. αρ. πρ. 6537/280/11.02.2013 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επιβεβαιώνει το βάσιμο της καταγγελίας του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και καταρρίπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους ισχυρισμούς Δήμου Ιωαννιτών και Περιφέρειας Ηπείρου περί μη απαίτησης αδειοδότησης», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Σακκάς.   

Οι χωματουργικές εργασίες είχαν ξεκινήσει από τον δήμο με στόχο τη δημιουργία πίστας θαλάσσιου σκι για τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Θαλάσσιου Σκι Ανδρών - Γυναικών, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στην ηπειρωτική πρωτεύουσα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητά από τον δήμο να αποκαταστήσει το περιβάλλον και να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν από τις χωματουργικές εργασίες ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος υποβάθμισης του καλαμιώνα. 
Τράτσα Μάχη
.tovima.gr
18/2/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Σύλλογος Προστασίας Περιβ/ντος Ιωαννίνων: Καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί του Δήμου για την πίστα σκι στη Λίμνη!....
    Χαιρετίζει την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης....

    Ως μια δικαίωση χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων το έγγραφο- κόλαφος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, που ουσιαστικά βάζει «στοπ» στις χωματουργικές εργασίες που γίνονται στο ανάχωμα της Αμφιθέας, στη Λίμνη Παμβώτιδα (φωτό).
    Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος χαιρετίζει την απόφαση της Αποκεντρωμένης, που έρχεται να δικαιώσει τον αγώνα που μαζί με την Ορνιθολογική Εταιρεία έχουν ξεκινήσει για το θέμα, πηγαίνοντάς το στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος στην Αθήνα.
    Υπενθυμίζεται, ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση (όπως έγραψε ο «Π.Λ.» το Σάββατο) ανέφερε ότι δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για αυτό θα πρέπει άμεσα να διακοπούν οι χωματουργικές εργασίες που εκτελούνται εντός υγροτοπικής έκτασης στην περιοχή της Αμφιθέας Λίμνης Παμβώτιδος. Παράλληλα, ζητά και την πλήρη αποκατάσταση του χώρου.
    Ο Σύλλογος…
    Σύμφωνα με τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος, το έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επιβεβαιώνει το βάσιμο της δικής του καταγγελίας, αλλά και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που καταρρίπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους ισχυρισμούς του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου περί μη απαίτησης αδειοδότησης.
    «Η αναφορά σε χωματουργικές εργασίες διαψεύδει επίσης όσους, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, αναφέρονταν αρχικά σε «εκπαίδευση του χειριστή», επέμεναν αργότερα ότι οι εργασίες αφορούν κοπή ή διαχείριση καλαμιών, κάτι που αναιρέθηκε στις μετέπειτα δημόσιες δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, όπου τελικά αποδείχθηκε ότι πρόκειται για έργα δημιουργίας στίβου θαλάσσιου σκι» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του, που υπογράφει ο Πρόεδρος Κώστας Σακκάς.
    Τέλος, καλεί έστω την ύστατη στιγμή, «όλους τους εμπλεκόμενους να αναλάβουν τις θεσμικές ευθύνες τους, να σταματήσουν την καταστροφή του καλαμιώνα και να προβούν στην αποκατάσταση της βλάβης στο οικοσύστημα».

    http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/17050
    proinoslogos

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin