Wednesday, January 23, 2013

Μετά το Nabucco και ο TAP προτείνει μερίδιο στο Αζερμπαϊτζάν

Η ομάδα του Αγωγού Trans - Adriatic (ΤΑΡ) συμφώνησε να προσφέρει έως και το 50% των μετοχών της στην κοινοπραξία φυσικού αερίου Shah Deniz -που αποτελείται από την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, τη SOCAR και άλλες κορυφαίες Ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας. Η εν λόγω συμφωνία έπεται της πρόσφατης απόφασης του ανταγωνιστικού αγωγού Nabucco να δώσει στην κοινοπραξία φυσικού αερίου της Κασπίας Θάλασσας την ευκαιρία να αποκτήσει το ήμισυ των μετοχών του.
Ο ΤΑΡ και οι μέτοχοί του -Axpo, Statoil και E.ON.- υποστήριξαν σε δήλωσή τους ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την αγορά μετοχών από τρία μέλη της κοινοπραξίας του Shah Deniz.

Η ΒΡ και η Νορβηγική Statoil, κατέχουν η κάθε μία το 25,5% του μεριδίου στην κοινοπραξία Shan Deniz. Στους μετόχους περιλαμβάνονται η SOCAR και η Γαλλική Total.
Η συμφωνία για την αγορά των μετοχών θα ισχύσει από τη στιγμή που οι εταίροι αποφασίσουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να συμμετάσχουν στην κοινοπραξία για τον TAP, λαμβάνοντας ένα συνολικό ποσοστό έως και 50% στην κοινοπραξία TAP AG.
Μια παρόμοια συμφωνία προ δύο εβδομάδων, με άλλους μετόχους, έδωσε προβάδισμα στον αντίπαλο αγωγό Nabucco.
Αμφότεροι οι Nabucco και TAP ανταγωνίζονται για την απόκτηση των πόρων φυσικού αερίου από την υπεράκτια πλατφόρμα  Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να αποφασίσουν τον Ιούνιο.
Έπειτα από την κατάρρευση ενός πολύ φιλόδοξου σχεδίου, το νέο έργο Nabucco West, έχει πλέον στόχο να μεταφέρει 16 δις κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος από τα τουρκικά σύνορα στην Αυστρία, αφήνοντας τη διέλευση του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας στην κοινοπραξία ΤΑΝΑΡ μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας.
Ο αγωγός ΤΑΡ, μήκους 520 χλμ., θα ξεκινά την πορεία του από τη Θεσσαλονίκη, διασχίζοντας την Αλβανία, πριν βυθιστεί στον πυθμένα της Αδριατικής για 115 χλμ., έως το Brindisi της Ιταλίας και είναι σχεδιασμένος να επεκτείνει τη δυνατότητα μεταφοράς αερίου από 10 σε 20 δις κυβικά μέτρα ετησίως.
Ο Kjetil Tungland, διευθύνων σύμβουλος της TAP, δήλωσε ικανοποιημένος από το ότι τα μέλη της κοινοπραξίας Shah Deniz, ο TAP και οι υπόλοιποι μέτοχοι κατάφεραν να συμφωνήσουν σχετικά με τη βάση μιας μελλοντικής κοινοπραξίας.
 «Με τη SOCAR, την BP και την Total να εισέρχονται στην Κοινοπραξία του TAP, ενισχύεται σημαντικά το έργο του αγωγού, το οποίο και ανυπομονώ να υλοποιηθεί. Η συμφωνία των μετόχων συνιστά ορόσημο και καταδεικνύει το προβάδισμα του ΤΑΡ, σε σύγκριση με τις άλλες εναλλακτικές διαδρομές των αγωγών», δήλωσε ο Tugland.
Οι μέτοχοι του ΤΑΡ είναι η Ελβετική Axpo (42,5%), η Νορβιγική Statoil (42.5%) και η Γερμανική E.ON. Ruhrgas (15%).
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, ο TAP προβλέπει, επίσης, τη φυσική αντίστροφη ροή του σε ποσοστό έως και 80% και την επιλογή για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του φυσικού αερίου, την αποθήκευσή του στην Αλβανία, ώστε να διασφαλιστεί περαιτέρω η ασφάλεια του εφοδιασμού κατά τη διάρκεια κάθε πιθανής  διακοπής λειτουργίας της παροχής φυσικού αερίου.
Στο μεταξύ, τα μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν αναφέρουν ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Nabucco, Reinhard Mitschek, υποστηρίζει ότι ο Nabucco Gas Pipeline International GmbH θα υλοποιηθεί εν τέλει από μια κοινοπραξία με 9 έως 10 μετόχους.
Ο Mitschek τόνισε ότι από τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί η επιλογή του μετοχικού κεφαλαίου από τους τέσσερις εταίρους -SOCAR, BP, Statoil και Total- θα αναπτυχθεί και θα ενταχθεί στο σχέδιο και ο τομέας του συμπυκνωμένου αερίου της αζέρικης κοινοπραξίας Shah Deniz.
Ανέφερε, επίσης, ότι η Γερμανική RWE προδιατίθεται να αποχωρήσει από το πρόγραμμα, κάτι που θα ανακοινωθεί σύντομα από τους μετόχους του NIC, αλλά και από την RWE.
 EurActiv.gr 
  

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin