Wednesday, January 23, 2013

Νίκη Τζαβέλα: "Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο επίκεντρο"

Η επίτευξη του στόχου της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 80% μέχρι το 2050, με πλήρη ασφάλεια εφοδιασμού και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης δείχνει υπερφιλόδοξη. Είναι όμως αναγκαία και το δρόμο δείχνει ο "οδικός χάρτης" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ψηφίζεται στις 24 Ιανουαρίου με βάση εισήγηση της ευρωβουλευτού του ΛΑΟΣ (ΕΕΔ) κ. Νίκης Τζαβέλα. Πριν την ψηφοφορία, η κ. Τζαβέλα δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.



  • Πώς βλέπετε το ενεργειακό μίγμα της Ένωσης το 2050; Από που θα προέρχεται κυρίως η ενέργεια τότε;
Μακροπρόθεσμα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενεργειακού μίγματος της Ευρώπης καθώς θα προχωρούμε από το σημερινό πειραματικό στάδιο στη μαζική παραγωγή και από τα επιδοτούμενα προγράμματα στα γνησίως ανταγωνιστικά είδη ενέργειας.
  • Οι επιδοτήσεις όμως έχουν ήδη οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της ενέργειας αυτό οδήγησε ορισμένα κράτη μέλη στην απόφαση να περιορίσουν την επιδότηση αυτή, κάτι που με τη σειρά του όμως έδιωξε τους υποψήφιους επενδυτές. Πώς μπορεί να υπάρξει στήριξη των ανανεώσιμων χωρίς τέτοια προβλήματα;

Χρειαζόμαστε απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και αποτελεσματικά προγράμματα στήριξης που να μπορούν να προσαρμοσθούν με το πέρασμα του χρόνου. Οι αναδρομικές μεταβολές επηρεάζουν αρνητικά τους επενδυτές...

Το ΕΚ ενθαρρύνει τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες να βελτιώσουν τη συνεργασία τους για να μειώσουν έτσι το κόστος της ενέργειας και να εξασφαλισθεί ότι οι επενδύσεις στην ΕΕ γίνονται εκεί που είναι αποτελεσματικότερες και παραγωγικότερες.

Στην Ελλάδα για παράδειγμα έχουμε το πρόγραμμα "Ήλιος", για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο και την εξαγωγή της προς την κεντρική Ευρώπη.





Ενεργειακό μίγμα ΕΕ 1995 (%) Ενεργειακό μίγμα ΕΕ 2010 (%) Ενεργειακό Μίγμα  ΕΕ 2050 (Έκθεση Τζαβέλα)
Πετρέλαιο 39 Πετρέλαιο 35 Ανανεώσιμα 
Άνθρακας 22 Φ. Αέριο 25 Φ. Αέριο
Φ. Αέριο 20 Άνθρακας 16 Πυρηνική ενέργεια
Πυρηνική ενέργεια 14 Πυρηνική ενέργεια 13 Πετρέλαιο
Ανανεώσιμα 5 Ανανεώσιμα 10 Άνθρακας


23/1/13 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin