Wednesday, January 30, 2013

Πλωτή Σύνδεση Βελιγραδίου-Θεσσαλονίκης

Στην τελική ευθεία πέρασε το έργο της πλωτής σύνδεσης του Βελιγραδίου με τη Θεσσαλονίκη, καθώς ξεκινά η εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας της κατασκευής της πλωτής οδού με τίτλο «Διώρυγα Μοραβα».
Ειδικότερα, ο Σέρβος υπουργός Φυσικών Πόρων, Ορυχείων και Χωροταξίας της Σερβίας Milan Bacevic και ο πρόεδρος της κινέζικης εταιρείας «Cajna Gezoba grup korporejsn» Zen Diengu υπέγραψαν πρόσφατα σχετικό πρωτόκολλο κατανόησης.

Βάσει αυτού του σχεδίου, ο ποταμός Morava, που ρέει στην Κεντρική Σερβία, θα συνδεθεί, μέσω του ποταμού Δούναβη, με τα πλωτά συστήματα Rajna - Majna - Δούναβης στη Γερμανία, Odra - Visla στην Πολωνία και Sena - Rona στη Γαλλία, με έξοδο στον Θερμαϊκό Κόλπο.



Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου αναμένεται ότι θα είναι ωφέλιμη όχι μόνο για τη Σερβία, που θα αξιοποιήσει το κανάλι του ποταμού Αξιού, αλλά και για την Ελλάδα, τα Σκόπια και την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Ετσι, δημιουργείται ένα εμπορικό κανάλι ανάμεσα στο Βελιγράδι και στη Θεσσαλονίκη και υλοποιείται μία ιδέα η οποία δεν είναι νέα, αλλά είχε αρχικά προταθεί πριν από περίπου εκατό χρόνια.

Το έργο έχει μεγάλο οικονομικό κόστος και απαιτείται να προηγηθεί μηχανική μελέτη, ώστε να επιλυθούν θέματα που είναι απαραίτητα για την υλοποίησή του, όπως η διαμόρφωση του εδάφους και η σύνδεση του ποταμού Μοράβα με τον Αξιό.

«Μία από τις πρώτες προτεραιότητες είναι το έργο εκπόνησης του σχεδίου κατασκευής της πλωτής οδού από το Βελιγράδι έως τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή της διώρυγας Δούναβης - Μόραβα - Βαρδάρι (Αξιός), και αναμένω ότι μέχρι τα μέσα του 2013 θα είναι έτοιμο αυτό το σχέδιο», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Bacevic, ο οποίος πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα στρατηγικής σημασίας, που εκτιμάται ότι θα αποσπάσει την προσοχή και το ενδιαφέρον πολλών ξένων επενδυτών, ιδιαίτερα από την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Ρωσία, τα Σκόπια και την Ελλάδα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η πλωτή οδός, από το Βελιγράδι ως τα ύδατα του Θερμαϊκού Κόλπου, όταν κατασκευαστεί θα αποτελέσει τη συντομότερη πλωτή σύνδεση της Βόρειας με τη Νότια Ευρώπη.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 29/01/2013)

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=66373
30/01/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin