Wednesday, January 30, 2013

Μερικώς υπεύθυνη για τη μόλυνση στο Δέλτα του Νίγηρα η Shell

Εν μέρει υπεύθυνη έκρινε σήμερα ολλανδικό δικαστήριο τη Royal Dutch Shell για τη μόλυνση που προκλήθηκε στο Δέλτα του Νίγηρα, στη νότια Νιγηρία, με το σκεπτικό ότι η εταιρεία θα έπρεπε να έχει εμποδίσει την πράξη δολιοφθοράς στις εγκαταστάσεις της.
Το περιφερειακό δικαστήριο της Χάγης κάλεσε την Shell να αποζημιώσει με άγνωστο ποσό έναν αγρότη, αλλά απέρριψε τέσσερις άλλες αγωγές που είχαν κατατεθεί εις βάρος της ολλανδικής μητρικής εταιρείας.

Η υπόθεση αφορά την αγωγή που κατέθεσαν τέσσερις Νιγηριανοί και η περιβαλλοντική οργάνωση Friends of the Earth ("Φίλοι της Γης") το 2008 στην Ολλανδία, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Shell διεκδικώντας αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη εξαιτίας της μόλυνσης του εδάφους και της θάλασσας στην περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα. Οι ενάγοντες κατηγορούσαν τον πετρελαϊκό κολοσσό ως υπεύθυνο για τη δημιουργία τριών πετρελαιοκηλίδων από το 2004 έως το 2007 στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα, που δεν είχαν μόνο οικολογικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων.
Η περιβαλλοντική οργάνωση δήλωσε πως ελπίζει ότι αυτή η υπόθεση θα δημιουργήσει προηγούμενο για αξιώσεις απέναντι σε πολυεθνικές εταιρείες.
Το δικαστήριο δέχτηκε το επιχείρημα της Shell ότι οι πετρελαιοκηλίδες προκλήθηκαν από σαμποτάζ και όχι από κακή συντήρηση των εγκαταστάσεών της, όπως ισχυρίζονταν οι Νιγηριανοί.
.energypress.gr
30/01/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin