Wednesday, January 30, 2013

Επενδύσεις σε Πλωτούς Σταθμούς LNG στη Βόρειο Ελλάδα στο Επίκεντρο της Επίσκεψης Σαμαρά στο Κατάρ

Να αναθερμάνει τις οικονομικές σχέσεις με το Κατάρ έχει σκοπό ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί από χθες στο αραβικό κρατίδιο, έτσι ώστε να προχωρήσουν διάφορες επενδύσεις κοινού ενδιαφέροντος. Ανάμεσα στους επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Έλληνα πρωθυπουργό ανήκει και ο Δ. Κοπελούζος του ομώνυμου ομίλου, ο οποίος πιθανολογείται πως θα έχει επαφές σχετικά με την πιθανή εισαγωγή LNG από το Κατάρ σε τερματικά στη Βόρεια Ελλάδα τα οποία σχεδιάζονται.
Η επένδυση του Ομίλου Κοπελούζου αναμένεται να υλοποιηθεί στον κόλπο της Αλεξανδρούπολης, ενώ και η ΔΕΠΑ έχει εδώ και χρόνια στα σχέδιά της αντίστοιχο τερματικό στον κόλπο της Καβάλας. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορεί να εισάγεται φυσικό αέριο με την μορφή του LNG, να διοχετεύεται στο εθνικό δίκτυο και εν συνεχεία να καταλήγει στους εγχώριους καταναλωτές ή να εξάγεται σε τρίτες χώρες. Δεδομένης της σημαντικής παρουσίας που διαθέτει το Κατάρ στην διεθνή αγορά LNG, λογικό είναι να βολιδοσκοπούν οι Έλληνες επιχειρηματίες το κρατίδιο για να διαπιστώσουν τα περιθώρια για μια νέα συμφωνίας εισαγωγής αερίου στο μέλλον ή ίσως και για το ενδεχόμενο κοινής ανάληψης επενδύσεων στις υποδομές.

Θυμίζουμε όσον αφορά την σχεδιαζόμενη επένδυση του Ομίλου Κοπελούζου, ότι αποτελείται από τον υπεράκτιο, πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) και το σύστημα διασύνδεσης του σταθμού με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου. Η χωρητικότητα των δεξαμενών είναι 135.000 κ.μ., η μέση ωριαία δυναμικότητα αεριοποίησης φυσικού αερίου είναι 300.000 κ.μ. και η ετήσια δυναμικότητα ανέρχεται σε 2,6 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Το συνολικό ύψος της επένδυσης αναμένεται να φτάσει στα 297,7 εκατ. ευρώ.
Όπως είναι λογικό, οι επενδύσεις για τερματικά LNG θα πρέπει να δρομολογηθούν σχετικά γρήγορα από την ελληνική πλευρά, έτσι ώστε αφενός να προλάβουν τα αντίστοιχα σχέδια της Τουρκίας, αλλά και για να είναι έτοιμα να υποδεχτούν το LNG της Ανατολικής Μεσογείου που θα παράγει η Κύπρος και το Ισραήλ από το 2017-18 και μετά. Έτσι λοιπόν γίνεται εύκολα αντιληπτός και ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης, εξ ου και η σημασία της επίσκεψης Σαμαρά στη Ντόχα.
Τέλος, αναφέρουμε ότι σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Διάδοχο του Θρόνου του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, ενώ αμέσως μετά, θα έχει συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Χαμάντ μπιν Καλίντα Αλ Θάνι. Θα ακολουθήσει υπογραφή συμφωνίας σύστασης επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας - Κατάρ.
Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Μίχαλος, ο βουλευτής Επικρατείας κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Γιάννης Εμίρης.
Επίσης, στην αποστολή συμπεριλαμβάνονται και οι εξής: Ο επικεφαλής διεθνών σχέσεων του ΣΕΒ κ. Αθ. Λαβίδας(ιδιοκτήτης της Lavipharm), ο εφοπλιστής Ευ. Μαρινάκης,ο κ. Ν. Νανόπουλος (Eurobank) και άλλοι εκπρόσωποι των τραπεζών (Εθνικής, Alpha, Πειραιώς). Επίσης στο Κατάρ θα είναι οι κκ. Δ. Κοπελούζος (Όμιλος Κοπελούζου), Γ. Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ),Δ. Καλλιτσάντσης (ΑΚΤΩΡ), Ν. Μάνεσης (Χαλυβουργία Ελλάδος), Β. Αποστολόπουλος (Ιατρικό Κέντρο), Κ. Αγγελόπουλος (Χαλυβουργική), κ.α., αλλά και εκπρόσωποι των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της ΕΥΔΑΠ. 
 .energia.gr
30/01/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin