Friday, January 25, 2013

Η κλιματική πολιτική «παράπλευρη απώλεια» των βρετανικών επιλογών;

Αυξάνονται οι φόβοι των Βρυξελλών  ότι η πολιτική για το κλίμα θα καταστεί έρμαιο των δημοψηφισμάτων που μπορεί να γίνουν με επιζητούμενο την παραμονή των χωρών στην ΕΕ, καθώς οι ορέξεις έχουν ανοίξει, έπειτα από τη δήλωση της πρόθεσης του Βρετανού Πρωθυπουργού να ζητήσει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Ανεξάρτητο Κόμμα της Βρετανίας (UKIP), που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την ευρωσκεπτικιστική δεξιά των Συντηρητικών του Κάμερον, δημοσίευσε μια Έκθεση την 21η Ιανουαρίου, καλώντας για την αναστολή των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της ΕΕ.

Οι στόχοι της Έκθεσης για την οποία ζητά υπογραφές, αφορούν  την πρόληψη της διαρροής του άνθρακα, την αποτροπή «σπατάλης χρημάτων» , η λήψη μονομερών μέτρων για το κλίμα, για τη μείωση των τιμών της ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας, την άδεια χρήσης ορυκτών καυσίμων, αρχές δηλαδή που συνιστούν κοινές πολιτικές της Συντηρητικής δεξιάς και των ενεργοβόρων βιομηχανιών της Ευρώπης.
Η πρωτοβουλία του UKIP μπορεί να μη φτάσει το ένα εκατομμύριο των υπογραφών που απαιτούνται για να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία της λήψης των αποφάσεων της ΕΕ, όμως προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να έρθει στην Ευρωπαϊκή συζήτηση από το παρασκήνιο.
 «Δεν πιστεύω ότι η περιβαλλοντική νομοθεσία βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του David Cameron, αλλά σίγουρα, θα μπορούσε να καταστεί θύμα της παράπλευρες απώλειες, αν το Ηνωμένο Βασίλειο εξέρθει της ΕΕ», δήλωσε ο Graham Watson, ένας των εκ των Ευρωβουλευτών των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.
 «Υπάρχει σίγουρα μια ατζέντα, η οποία έχει επικριθεί από τμήματα του Συντηρητικού κόμματος, που υποστηρίζουν ότι το κλίμα πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα και ότι το κύριο μέλημα πρέπει να είναι το κέρδος», ανέφερε ο Watson. «Αυτοί που υποστηρίζουν την έξοδό μας από την ΕΕ, τείνουν επίσης να είναι αυτοί που επιθυμούν να αναπτύξουν  την οικονομία μέσω των ορυκτών καυσίμων, αντί να μεταβούν στην πράσινη ενέργεια».
Ο Tom Spencer, βετεράνος πρώην Ευρωβουλευτής των Συντηρητικών, συμφώνησε στο ότι η πολιτική της κλιματικής αλλαγής θα είναι «ένα από τα θύματα» της αναταραχής που θα συνοδεύσει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου  από την Ευρώπη.
Ωστόσο, οι υπέρμαχοι του στις Βρυξέλλες μπορεί να είναι ανάμεσα στους ηττημένους εάν η Βρετανία φύγει από την Ευρώπη.
Σταθερή γραμμή για το κλίμα
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ιστορικά μια πιο σταθερή γραμμή στην πολιτική για το κλίμα από ό, τι κάποια άλλα κράτη της ΕΕ, για λόγους που εκτείνονται από την επιστημονική ποιότητα της Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας της, ως την καταστροφή της βιομηχανίας του άνθρακα στη δεκαετία του 1980.
Παρά το γεγονός ότι το Λονδίνο έχει επικρίνει την προτεινόμενη νομοθεσία της ΕΕ για την Αρκτική όσον αφορά στις γεωτρήσεις και το έδαφος γεωτρήσεων, έχει από την άλλη μεριά, ασκήσει πιέσεις για μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα διοξειδίου κι από την 1η Απριλίου, θα εφαρμόσει το σύστημα κατώτατης τιμή του άνθρακα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συναινέσει  με τα Ευρωπαϊκά Κράτη που επιθυμούν την λήψη μέτρων για 1,2 δις δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα, προκειμένου να καλυφθεί η προβληματική αγορά του άνθρακα στην ΕΕ.
Ο Isaac Valero, εκπρόσωπος της Επιτρόπου για το Κλίμα, Connie Hedegaard, είπε ότι η Ευρωπαϊκή κλιματική πολιτική κατέδειξε το πώς μια ενωμένη ήπειρος μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεμονωμένων κρατών τους, όπως της Βρετανίας. 
 «Το Ηνωμένο Βασίλειο συνιστά μια σημαντική κινητήρια δύναμη στη θετική διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ατζέντα για το κλίμα», είπε σε δήλωσή του στη EurActiv. «Ενεργός και αξιόπιστος συνεργάτης, το Ηνωμένο Βασίλειο, προσφέρει τη μεγάλη του εμπειρία και τον ενθουσιασμό του στις πολιτικές μας για το κλίμα», είπε ο εκπρόσωπος.
Παρόλα αυτά, εντός του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, η εξουσία θεωρείται ότι βρίσκεται στα χέρια πολιτικών όπως ο καγκελάριος George Osborne, καθώς και στην ευρωσκεπτικιστική δεξιά, η οποία δεν ασπάζεται την εγκυρότητα της επιστήμης του κλίματος και το φεντεραλισμό.
Αληθινά πιστοί
 «Αυτοί που ασκούν συμβουλευτικές υπηρεσίες, οι αρνητές, οι πετρελαϊκές εταιρείες και οι εταιρείες χημικών έχουν όλοι προσπαθήσει να συνδέσουν τον ευρωσκεπτικισμό με τον περιβαλλοντικό σκεπτικισμό, υποστηρίζοντας ότι είναι και οι δύο ψευδείς και ξεπερασμένες ιδέες», δήλωσε ο φιλοευρωπαίος Spencer.
 «Μεμονωμένοι βουλευτές της κεντροδεξιάς πτέρυγας σε όλη την Ευρώπη, έχουν ως πρωταρχικό στόχο την υιοθέτηση της άρνησης των πολιτικών αυτών, κατά τα τελευταία τρία χρόνια και κάνουν μια σκόπιμη προσπάθεια να καλλιεργήσουν την ιδέα ότι ο ευρωσκεπτικιστής είναι πιστός στην ελεύθερη αγορά και δεν επιθυμεί να πληρώσει για όλα αυτά τα ακριβά πράγματα που δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί», είπε.
Αμέσως μετά την εκλογή του, ο Cameron δήλωσε στους υπαλλήλους του Τμήματος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ότι επιθυμεί η κυβέρνησή του να είναι «η πιο πράσινη».
Ο τότε Υπουργός του, Chris Huhne, δήλωσε ότι ήθελε να προχωρήσει «μακρύτερα και πιο γρήγορα από ποτέ» στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά ακολούθως απομακρύνθηκε από το αξίωμά του λόγω παράβασης ορίου ταχύτητας.
Ο Cameron είναι ειλικρινής σε σχέση με το όραμά του, αλλά εμποδίζεται από την έλλειψη της εξουσίας στο κόμμα του, σύμφωνα με τον Jules Peck, σύμβουλος περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού, μέλος της αντιπολίτευσης,
 «Υπάρχει η αίσθηση εντός του κόμματος ότι ο Κάμερον θα πρέπει να πολεμήσει με εκείνους που δε δίνουν δεκάρα για την Ευρώπη και την κλιματική αλλαγή», δήλωσε στην EurActiv o Peck. «Εμείς, οι πράσινοι, πιστεύουμε ότι το καλύτερο για την Ευρώπη είναι η περιβαλλοντική πολιτική, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι Συντηρητικοί είναι ακριβώς αντίθετοι με αυτή την άποψη».
Ο Peck υπήρξε ο διευθυντής της επιτροπής του Cameron για την Ποιότητα Ζώης και συνέγραψε το Σχέδιο για μια Πράσινη Οικονομία του Κόμματος των Συντηρητικών το 2007.
EurActiv.gr 
  

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin