Friday, January 25, 2013

ΚΥΠΡΟΣ: Τεράστιας πολιτικής και οικονομικής σημασίας τα συμβόλαια για το φυσικό αέριο

Ο υπ.Εμπορίου δεν αποκλείει και γεωτρήσεις για εντοπισμό πετρελαίου

Λευκωσία: Ο υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Σιλικιώτης τόνισε ότι η υπογραφή των συμβολαίων με την κοινοπραξία ENI/KOGAS για διερευνητικές γεωτρήσεις στα τεμάχια 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ έχει τεράστια πολιτική και οικονομική σημασία για την Κύπρο.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο κ. Συλικιώτης είπε ότι σε μερικά χρόνια η Κύπρος θα αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και θα προωθηθεί η ανάπτυξη, γεγονός που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας.



Είπε επίσης ότι στα τρία τεμάχια που θα γίνουν διερευνητικές γεωτρήσεις ενδεχομένως να υπάρχουν περισσότερα κοιτάσματα από το τεμάχιο 12.

Ο κ. Συλικιώτης χαρακτήρισε σημαντικό και το γεγονός ότι τα τεμάχια αυτά βρίσκονται πιο κοντά στην Κύπρο και το ότι οι γεωτρήσεις θα γίνουν σε διάστημα τριών ετών.

Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να γίνουν και γεωτρήσεις για εντοπισμό πετρελαίου.

Ο υπουργός Εμπορίου είπε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να υπογραφούν τα συμβόλαια και με τη γαλλική Total για το τεμάχιο 11, ενώ ταυτόχρονα προωθείται και η κατασκευή τερματικού υγροποίησης.

.philenews.com
25/01/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Και για πετρέλαιο θα τρυπήσει στην κυπριακή ΑΟΖ η Total.....

    Η γαλλική εταιρεία Total, η οποία πήρε τα δικαιώματα για διερευνητικές γεωτρήσεις στα οικόπεδα 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ, θα τρυπήσει και για πετρέλαιο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Total θα προχωρήσει το 2014 σε εξορύξεις για φυσικό αέριο, αλλά προτίθεται να τρυπήσει και βαθύτερα για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου

    Ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου Νεοκλής Συλικιώτης, μετά από συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Total στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ότι εντός των ημερών η εταιρεία θα καταθέσει 24 εκατ. ευρώ για τα δικαιώματα υπογραφής των συμβολαίων και παράλληλα θα υποβάλει το αρχικό της πλάνο για τις σεισμογραφικές έρευνες και τις εξορύξεις.

    Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, κατά τη συνάντηση, ενημερώθηκε ότι η Total θα προχωρήσει στις διαδικασίες για άνοιγμα γραφείων της στην Κύπρο, καθώς και για την πορεία υλοποίησης των υποχρεώσεων της εταιρείας που πηγάζουν μέσα από το συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού που υπεγράφη με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο υπουργός Εμπορίου αποκάλυψε, επίσης, ότι η κυβέρνηση μετά από αίτημα της Noble έδωσε το πράσινο φως στην αμερικανική εταιρεία να παρουσιάζει τα σεισμογραφικά δεδομένα σε άλλες εταιρείες.

    http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=258511
    20/2/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin