Saturday, December 08, 2012

Πρόγραμμα: Λαχανόκηποι και βοτανόκηποι στα σχολεία

Το πρόγραμμα στοχεύει στο να έρθουν σε επαφή οι μαθητές με τη φύση, να μάθουν τα μυστικά της σποράς και της φροντίδας του κήπου, να δημιουργήσουν τη δική τους «παραγωγή», να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση.
Η επιλογή των σχολείων γίνεται με βάση την καταλληλότητα των υποδομών για τη δημιουργία των λαχανόκηπων.
Οι μαθητές ενημερώνονται επίσης για τη σημαντική διατροφική αξία των βοτάνων και των λαχανικών.

 
Μετά από την περυσινή επιτυχία του προγράμματος για τη δημιουργία βοτανόκηπων και λαχανόκηπων σε σχολικούς προαύλιους χώρους ο Δήμος Αμαρουσίου εφοδιάζει και εφέτος με τσαπιά τους μικρούς μαθητές για τη συνέχιση της προσπάθειας.

Η επιλογή των σχολείων γίνεται με βάση την καταλληλότητα των υποδομών για τη δημιουργία των λαχανόκηπων, ενώ στα σχολεία όπου δεν είναι δυνατή η δημιουργία τους λόγω ακαταλληλότητας του χώρου, σε δεύτερο χρόνο, θα δημιουργηθούν σπορεία σε τελάρα εφοδιασμένα με γεωύφασμα, τα οποία θα τοποθετηθούν σε παράθυρα ή άλλους χώρους με ηλιοφάνεια.

Η δράση θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα από το 3ο, το 10ο και το 11ο Δημοτικό Σχολείο και θα συνεχιστεί τον Ιανουάριο 2013 στο 4ο, 6ο, 8ο, 15ο, 16ο, 18ο και 1ο ειδικό Δημοτικό Σχολείο.

Το πρόγραμμα αγκαλιάστηκε ήδη από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του από τα παιδιά των δημοτικών σχολείων, ενώ ενδιαφέρον έδειξαν και οι μεγαλύτεροι μαθητές στα γυμνάσια και λύκεια της πόλης.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η πρωτοβουλία μας για τη δημιουργία λαχανόκηπων από τους μικρούς μαθητές είχε τέτοια απήχηση», δήλωσε ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης ανακοινώνοντας τη συνέχιση της προσπάθειας και για αυτή τη χρονιά.

Τα παιδιά της πόλης έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα, στους χώρους όπου ζουν και κινούνται καθημερινώς, να καλλιεργήσουν τους δικούς τους βοτανόκηπους και λαχανόκηπους και να αναπτύξουν τη σχέση τους με το περιβάλλον, αλλάζοντας ολόκληρο τον τρόπο ζωής τους.

Το πρόγραμμα στοχεύει στο να έρθουν σε επαφή οι μαθητές με τη φύση, να μάθουν τα μυστικά της σποράς και της φροντίδας του κήπου, να δημιουργήσουν τη δική τους «παραγωγή», να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση. Αναλαμβάνουν οι ίδιοι να σπείρουν και να φυτέψουν τους βοτανόκηπους με τη βοήθεια των συνεργείων του Δήμου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές ενημερώνονται επίσης για τη σημαντική διατροφική αξία των βοτάνων και των λαχανικών, ενώ με τη συγκομιδή των καρπών, στις αρχές Ιουνίου, θα βραβευθούν οι τρεις καλύτεροι λαχανόκηποι και η «παραγωγή» θα μοιραστεί στους ίδιους τους μαθητές. 
8/12/12
------
Το χωράφι δεν βρίσκεται στο χωριό, αλλά στην καρδιά της πόλης

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin