Thursday, December 20, 2012

Ελάχιστα τα προγράμματα οικιακής κομποστοποίησης αποβλήτων

Περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνοι βιοαποδομήσιμων αποβλήτων παράγονται κάθε χρόνο από τα νοικοκυριά και από τις επιχειρήσεις όλης της χώρας και οδηγούνται... στις χωματερές, αντίθετα με τις αρχές της κοινοτικής νομοθεσίας. Και αυτό γιατί τα προγράμματα οικιακής κομποστοποίησης σε επίπεδο περιφέρειας ή δήμου είναι ουσιαστικώς ελάχιστα, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο με ποιο τρόπο θα επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι ποσοτικοί όροι που ορίζει η κοινοτική νομοθεσία.
Χθες, το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις ποσότητες βιοαποδομήσιμων υλικών που παράγονται στην Ελλάδα, στοιχεία που συλλέχθηκαν με χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ. Σύμφωνα με αυτά:
- Το 86% των βιοαποδομήσιμων υλικών παράγεται από τα νοικοκυριά. Πρόκειται κυρίως για υπολείμματα τροφών (75%) και δευτερευόντως για όσα προκύπτουν από τη συντήρηση κήπων (24%). Σε πραγματικές ποσότητες, τα υπολείμματα τροφών υπολογίζονται σε 1,6 εκατ. τόνους και τα υπόλοιπα σε μισό εκατομμύριο τόνους ετησίως.
- Το 13% των βιοαποδομήσιμων υλικών (340.000 τόνοι ετησίως) παράγεται από διάφορες εμπορικές δραστηριότητες, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να προέρχεται από τις επιχειρήσεις εστίασης (26%). Μόλις 1% (30.000 τόνοι ετησίως) των συνολικών ποσοτήτων προέρχεται από τη βιομηχανία τροφίμων.
- Τα «σκήπτρα» κρατά η Αττική, όπου παράγεται το 35,5% των συνολικών ποσοτήτων βιοαποδομήσιμων. Το 15% προέρχεται από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το 8% από τη Θεσσαλία και από 6,5% σε Δυτική Ελλάδα και Κρήτη.
Οσον αφορά τα προγράμματα κομποστοποίησης σε δήμους, σε εξέλιξη βρίσκονται μόνο πιλοτικά προγράμματα (46 δήμοι εφαρμόζουν ή σχεδιάζουν να εφαρμόσουν κάτι σχετικό), ενώ λείπει κάθε οργανωμένη προσπάθεια από πλευράς Πολιτείας. Με αυτά τα δεδομένα (και λαμβάνοντας υπόψη ότι η κομποστοποίηση δεν είναι υποχρεωτική σε κανέναν από τους διαγωνισμούς διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ), είναι άγνωστο πώς θα επιτευχθεί ο στόχος της χωριστής συλλογής του 5% έως το 2015 και του 10% έως το 2020.
Του Γιωργου Λιαλιου
&
20/12/12
----------
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin