Saturday, November 03, 2012

Προβληματισμένη η ΕΕ από τον περιορισμό των εξαγωγών σιτηρών που ανακοίνωσε η Ουκρανία

Η Ουκρανία θα περιορίσει τις εξαγωγές σιτηρών από τα μέσα Νοεμβρίου, με αφορμή τα προβλήματα στην παραγωγή της και την κατακόρυφη αύξηση των διεθνών τιμών σιτηρών που παρουσιάστηκε από το καλοκαίρι. Με αφορμή τη συγκεκριμένη απόφαση ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Γεωργία, Ντάσιαν Τσιόλος, δήλωσε ότι «είναι βαθύτατα απογοητευμένος» με τις ανακοινώσεις του Ουκρανού Υπουργού Γεωργίας, Mykola Prysyazhnyuk, για τα όρια στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τις 15 Νοεμβρίου.
Σημειώνεται ότι εξαγωγικοί περιορισμοί της Ουκρανίας έρχονται ως επακόλουθο μιας πτώσης της τάξης του 30% στην παραγωγή σιταριού, μετά από παρατεταμένη ξηρασία και αυξημένα επίπεδα παγετού τον περασμένο χειμώνα.

Η ουκρανική κίνηση επιτείνει τους φόβους επανάληψης του κύματος των περιορισμών εξαγωγών, το οποίο είχε διογκώσει την κρίση στις τιμές των τροφίμων την περίοδο 2007-2008.
Υπενθυμίζουμε ότι εκείνη η κρίση πυροδότησε μεγάλες διαδηλώσεις και αναταραχές σε πολλές χώρες, από την Αίγυπτο μέχρι την Σενεγάλη.
Το 2010 η Ρωσία κι η Ουκρανία επέβαλαν απαγορεύσεις εξαγωγών, προκαλώντας κάθετη ανατίμηση στις τιμές δημητριακών και πυροδοτώντας την «αραβική Άνοιξη.»
Η Ουκρανία περιλαμβάνεται στις δέκα μεγάλες εξαγωγικές χώρες σιτηρών στον πλανήτη μαζί με την Ρωσία και το Καζακστάν, αλλά φέτος ο «σιτοβολώνας» της Μαύρης Θάλασσας έχει υποστεί μεγάλες ξηρασίες.
.agrotypos.gr
3/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin