Friday, November 23, 2012

Επικίνδυνες ασκήσεις επί δασών

Θέμα αλλαγής του συνταγματικού ορισμού της έννοιας του δάσους και της δασικής έκτασης άνοιξε χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευ. Λιβιεράτος, ενώ αμφισβήτησε και την αναγκαιότητα των αεροφωτογραφιών του 1945 (πρώτη ενιαία αεροφωτογράφηση σε όλη την επικράτεια)...

Όπως είναι γνωστό, οι αεροφωτογραφίες αυτές χρησιμοποιούνται ως βάση αναφοράς σε σχέση με μεταγενέστερες για την τεκμηρίωση του δασικού χαρακτήρα μιας έκτασης και κατ' επέκταση της κατοχύρωσης της δημόσιας περιουσίας κατά τη σύνταξη των δασικών χαρτών.

Ο υπουργός, στη δεύτερη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους στο διάστημα της πεντάμηνης θητείας του στο ΥΠΕΚΑ, χρέωσε όλες σχεδόν τις καθυστερήσεις στην εξέλιξη του Κτηματολογίου στους δασικούς χάρτες... απειλώντας ότι η ολοκλήρωση της σύνταξης του Κτηματολογίου έως το 2020 αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Στις αεροφωτογραφίες του 1940, όπως έλεγε, διαπιστώνονται λάθη κλίμακας δέκα μέτρων, ενώ με τις αποτυπώσεις νέας τεχνολογίας μόνον ένα μέτρο. Άρα, εντοπίζονται προβλήματα συσχέτισης. Μάλιστα, κατά την... εμπρηστική άποψή του, "μια γενναία αντιμετώπιση" θα ήταν να διαγραφούν όλα και να ξεκινήσει σήμερα μια γενικευμένη απεικόνιση για το τι σημαίνει δάσος. Προανήγγειλε σε απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα αλλαγές "στο παλαιοκαιρίστικο θεσμικό πλαίσιο" σύνταξης και κύρωσης των δασικών χαρτών, όπως και στην κατανομή των υποθηκοφυλακείων ανά την επικράτεια, αφού πρώτα πάρει στα χέρια του το πόρισμα εμπειρογνωμόνων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εξέτασαν τα προβλήματα του Κτηματολογίου στην Αθήνα ύστερα από πρόσκληση της task force.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ υπερασπίστηκε τον δημόσιο χαρακτήρα του Κτηματολογίου και προανήγγειλε ενοποίηση της Κτηματολόγιο Α.Ε. και του Οργανισμού Κτηματογράφησης - Χαρτογράφησης με ενιαίο Διοικητικό Συμβούλιο. Αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες παραπέμποντας στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ έπλεξε το εγκώμιο των 300 εργαζομένων στην Κτηματολόγιο Α.Ε. και των 25 του ΟΚΧΕ για την υψηλή τους εξειδίκευση. Επίσης μίλησε για απουσία "σύγχρονου management και business plan" από το Κτηματολόγιο.

Αττική Ριβιέρα και Οργανισμός Αθήνας
Παρ' ότι ο υπουργός ΠΕΚΑ είναι αρμόδιος για τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και αυτός, ο καθ' ύλην αρμόδιος για τον σχεδιασμό της Αττικής, ερωτηθείς για τα σχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης και τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες περί δημιουργίας της "Αττικής Ριβιέρας" στην περιοχή από το ΣΕΦ μέχρι τη Σαρωνίδα, απάντησε: "Δεν έχω δει τίποτα, βρίσκονται σε φάση σκέψεων, δεν έχουν παγιωθεί, δεν έχει έρθει τίποτε συγκεκριμένο".
Όσο για την επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού της Αθήνας, το οποίο έχει παγώσει προ πολλού αφού δεν ενίσχυε τον περαιτέρω υδροκεφαλισμό του πολεοδομικού συγκροτήματος, ούτε τη δημιουργία μιας νέας πόλης στο Ελληνικό, ο υπουργός ΠΕΚΑ εμφανίσθηκε να ενοχλείται από τις "600 - 800 σελίδες του". “Πρέπει να γίνει πιο λιτό” είπε, “κάτι σαν νόμος - πλαίσιο” και, για να ξεφορτωθεί το θέμα, παρέπεμψε στην πρόεδρο του Οργανισμού Αθήνας Β. Μπάτσου. Προηγουμένως, πάντως, είχε αναφέρει ότι έως το τέλος του έτους θα έχει τελειώσει η επεξεργασία του...

Οι Νορβηγοί... εγγυώνται την προστασία των θαλασσών μας
Δεν περνάει καν από το μυαλό του υπουργού ότι προΐσταται όχι μόνο του υπουργείου Ενέργειας, αλλά και του υπουργείου Περιβάλλοντος. Στις ενστάσεις που διατυπώνονται για τις επιπτώσεις των θαλάσσιων σεισμικών ερευνών προς εντοπισμό υδρογονανθράκων στα θαλάσσια θηλαστικά, ο υπουργός έκανε το εξής πρωτοφανές: διένειμε εκ νέου ανακοίνωση της νορβηγικής PGS, στην οποία έχουν ανατεθεί οι έρευνες, όπου η ίδια διαβεβαιώνει ότι... θα τηρήσει την περιβαλλοντική νομοθεσία για να μη διακινδυνεύσει την καλή της φήμη. Πόσο μάλλον όταν η ίδια η εταιρεία παραδέχεται πως "κατά την προετοιμασία για τις σεισμικές δραστηριότητες εντός των προτεινόμενων θαλασσίων προστατευόμενων περιοχών ACCOBAMS (Συμφωνία για τη Διατήρηση των Κητωδών της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της Συγκείμενης Ζώνης του Ατλαντικού - Μονακό, 1996), ο αριθμός των ειδικών παρατηρητών επί των θαλάσσιων θηλαστικών θα ενισχυθεί με δύο επιπλέον παρατηρητές για να παρασχεθεί πρόσθετη υποστήριξη".

Μετεγκατάσταση αργότερα
Εξάλλου, χθες ανακοινώθηκε ότι η σύμβαση με τον ανάδοχο για τη χιλιοεξαγγελθείσα μετεγκατάσταση του συνόλου των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ στο κτήριο του "Μινιόν", στο κέντρο της Αθήνας, θα υπογραφεί μετά την ψήφιση απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης, ενώ και ο ιδιοκτήτης του κτηρίου θα προχωρήσει "σε ριζικές αλλαγές στην πρόσοψη του κτηρίου" ώστε να λειτουργήσει ως φωτεινός κύβος.
 .avgi.gr
22/11/12 
---------
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin