Friday, November 23, 2012

Έως 300 στρέμματα γης καλύπτει η λυματολάσπη της ΔΕΥΑ Κομοτηνής

Η χρήση της λυματολάσπης στην αγροτική καλλιέργεια, εκτιμάται ότι θα απαλλάξει 
τους αγρότες από το υψηλό κόστος των λιπασμάτων.
ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Λιγοστές αιτήσεις δέχθηκε, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κομοτηνής, στο πρόγραμμα λυματολάσπης που ανακοίνωσε ότι θα διανέμει στους αγρότες της περιοχής μας. Η λυματολάσπη ή ιλύς βιολογικού καθαρισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανόργανο λίπασμα στη γεωργία, μειώνοντας, μάλιστα, σημαντικά το κόστος παραγωγής.
Ήδη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, εφαρμόζεται με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής ιλύος σε καλλιέργειες βάμβακος. Πάντως τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά, όταν θα ολοκληρωθεί η συγκομιδή της παραγωγής το φθινόπωρο. Η χρήση της λυματολάσπης στην αγροτική καλλιέργεια, εκτιμάται ότι θα απαλλάξει τους αγρότες από το υψηλό κόστος των λιπασμάτων, ενώ οι ειδικοί διευκρίνισαν ότι και αυτό το υλικό έχει τοξικές ουσίες και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας. 
ΠΡΩΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Για πρώτη φορά ο Δήμος Κομοτηνής και συγκεκριμένα η ΔΕΥΑΚ, κάλεσε τους αγρότες της περιοχής, να κάνουν αιτήσεις προκειμένου να τους διανεμηθεί η λυματολάσπη, ως πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Τα χωράφια για τα οποία προορίζεται η λυματολάσπη αφορούν μη βρώσιμες καλλιέργειες και κυρίως καλλιέργειες βαμβακιού. Εφόσον ληφθεί η έγκριση από το αρμόδιο γραφείο περιβάλλοντος λυματολάσπη θα διανεμηθεί με τα μηχανήματα της ΔΕΥΑΚ, χωρίς κανένα κόστος για τους αγρότες.

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ 

Αν και οι ημερομηνίες που όρισε η ΔΕΥΑΚ για τη υποβολή των αιτήσεων έχουν παρέλθει, οι αγρότες έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους, με το ενδεχόμενο ακόμα και φέτος να ενταχθούν στο πρόγραμμα, διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Δημήτρης Καρασταύρου, μιλώντας στο «Χ». Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόνισε ότι παρά την περιορισμένη συμμετοχή των αγροτών,  τα στρέμματα των αγροτών που ζήτησαν να ενταχθούν είναι αρκετά. «Εμείς βάλαμε κάποια ημερομηνία λήξης από εκεί και πέρα αν έρθει κάποιος και προλαβαίνουμε να πάρουμε την αδειοδότηση φυσικά και θα προχωρήσουμε και σε άλλους παραγωγούς έστω και αν είναι εκ των υστέρων. Η ημερομηνία είναι ανοιχτή. Εάν πρακτικά δεν μπορούμε να αδειοδοτήσουμε θα πούμε στον αγρότη ότι θα καλυφθεί την επόμενη χρονιά. Θέλω να πιστεύω ότι βλέποντας και τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς από τη χρήση λυματολάσπης, αυτό θα λειτουργήσει σαν διαφήμιση. Μέχρι στιγμής κρατάμε χαμηλούς τόνους, γιατί δεν ξέρουμε τα πραγματικά του αποτελέσματα, έχουμε κάποιες ενδείξεις, έχουμε δει πως λειτουργεί αλλού, αλλά χειροπιαστά δικά μας αποτελέσματα δεν είδαμε». Όσον αφορά στη διαδικασία χρήσης της, εξαρτάται από το χωράφι στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί, είπε ο κ. Καρασταύρου σημειώνοντας ότι, «η χρήση γίνεται ανάλογα με το είδος του χωραφιού και τις απαιτήσεις που έχει  ο κάθε αγρός, γιατί γίνεται ανάλυση και του εδάφους του χωραφιού και ανάλογα με τα συστατικά του, μπαίνει και μία ποσότητα ανά στρέμμα. Εμείς 200-300 στρέμματα τα καλύπτουμε άνετα μία ολόκληρη χρονιά», τόνισε 
ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 

H προσθήκη της ιλύος ευνοεί την ανάπτυξη του βαμβακιού όπως και το λίπασμα. Μάλιστα στην Ευρώπη, η γεωργική χρήση της ιλύος αποτελεί μία από τις πλέον ορθολογικές επιλογές που εφαρμόζονται. Προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα γιατί το υλικό αυτό περιέχει συστατικά που βελτιώνουν τις φυσικές ιδιότητες του εδάφους και ενισχύουν σημαντικά τη γονιμότητά του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί δηλαδή σαν λίπασμα. Συγκεκριμένα προσθέτει στο έδαφος σημαντικές ποσότητες οργανικής ουσίας, που λείπει από τα ελληνικά εδάφη, πολλά θρεπτικά στοιχεία, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών, όπως είναι το άζωτο, ο φωσφόρος, το κάλιο και πολλά μεταλλικά στοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο και ο χαλκός. Tο επίπεδο γνώσεων για τη γεωργική αξιοποίηση της ιλύος τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας είναι προωθημένο και τα ερευνητικά δεδομένα αρκετά ώστε να μπορεί να γίνει η γεωργική χρησιμοποίηση της ιλύος με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο. 

ΟΡΘΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΙΛΥΟΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Να σημειωθεί πως πρόσφατα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως αρμόδιο για τα θέματα της γεωργικής παραγωγής, προκειμένου να συμβάλει στην προώθηση της λύσης του εν λόγω προβλήματος εξέδωσε σχετικό εγχειρίδιο, με θέμα την ορθή γεωργική πρακτική για την αξιοποίηση της ιλύος στη γεωργία.  H εφαρμογή αυτή πρέπει να ακολουθεί αυστηρά τους κανόνες που προβλέπει η σχετική νομοθεσία και οι οδηγίες του εγχειριδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα τόσο στο έδαφος και στις καλλιέργειες όσο και στη δημόσια υγεία.

Δήμος Μπακιρτζάκης 
23/11/12
-----
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin