Friday, November 23, 2012

SOS εκπέμπουν οι επιστήμονες - ερευνητές της Ευρώπης

Οι περικοπές της ΕΕ θα πλήξουν μακροπρόθεσμα επιστήμη και επιχειρηματικότητα.
Οι περικοπές στον επιστημονικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλούν να βλάψουν την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής, όπως προειδοποίησαν τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο οι επικεφαλής ορισμένων από τους κορυφαίους ερευνητικούς οργανισμούς στον κόσμο.


Ελλείψεις στον επιστημονικό προϋπολογισμό της ΕΕ θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη βασική εκπαίδευση των νέων ερευνητών και να πλήξουν σημαντικά έργα υποδομής που θεωρούνται κρίσιμα τόσο για τις επιστήμες στην Ευρώπη όσο και για την οικονομική ανάπτυξη των κρατών - μελών, δήλωσαν σε επιστολή που απηύθυναν στον Μπαρόζο οι επιστήμονες.

Κορυφαία στελέχη από οκτώ από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και του Cern, προειδοποίησαν ότι ο επιστημονικός προϋπολογισμός είναι «απολύτως κρίσιμης σημασίας για να επιστρέψει η ανάπτυξη» στην περιοχή.

Αξιωματούχοι της ΕΕ πρόκειται να αποφασίσουν σε σύνοδο στις Βρυξέλλες σχετικά με την χρηματοδότηση των επιστημών και της καινοτομίας για το διάστημα 2014 ως 2020. Η ΕΕ έχει «ξεχωρίσει» 80 εκατομμύρια ευρώ για τον προϋπολογισμό αυτού του χρονικού διαστήματος, ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για εγκαταστάσεις, για μετά - διδακατορική εκπαίδευση και για την ενίσχυση νεαρών ερευνητών που στήνουν το εργαστήριό τους, όμως το ποσό είναι διαπραγματεύσιμο.

Ανάμεσα στα προγράμματα που θα «χάσουν» είναι και το «Elixir», πρόγραμμα που στοχεύει να συνδέσει ιατρικές πληροφορίες με το ανθρώπινο γονιδίωμα και να μοιραστεί τα αποτελέσματα με ερευνητές.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «σε μια εποχή που η επιστροφή στην ανάπτυξη αποτελεί την πιο επείγουσα προτεραιότητα στις πολιτικές της Ευρώπης, είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να συνεχιστούν οι επενδύσεις στην έρευνα, τόσο σε ανθρώπινο όσο και τεχνικό δυναμικό».

«Όταν μιλάμε για οικονομία και ανάπτυξη, η επιστήμη και η καινοτομία πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο της συζήτησης. Αν δεν πάρουμε έξυπνες αποφάσεις τώρα, θα μας ποδοπατήσουν στην επόμενη ή μεθεπόμενη δεκαετία. Πιστεύουμε βαθιά στην επιστήμη, όμως αυτό είναι κάτι που υποστηρίζει χωρίς συναισθηματισμούς η επιχειρηματικότητα», εξηγεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου Λάουε - Λανζεβέν στην Γκρενόμπλ Άντριου Χάρισον.
23/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin