Monday, November 12, 2012

Φθηνότερες οι πράξεις στα ακίνητα

Η απελευθέρωση πληθώρας επαγγελμάτων περιορίζει το κόστος υπηρεσιών και μεταβιβάσεων
Μια σειρά επαγγελμάτων που σχετίζονται με την αγορά ακινήτων αναμένεται να απελευθερωθούν βάσει του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Στόχος είναι όχι μόνον η διευκόλυνση εκείνων που επιθυμούν να εισέλθουν στους εν λόγω κλάδους, αλλά και η μείωση των εξόδων των εμπλεκομένων πλευρών, κυρίως ιδιοκτητών και αγοραστών ακινήτων. Η σημαντικότερη εξέλιξη αφορά τη μη υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη σε κάθε συμβολαιογραφική πράξη που αφορά σε ακίνητα (π.χ. ενοικίαση, πώληση, αγορά κ.ο.κ.) από την 1η Ιανουαρίου του 2014.
Μέχρι τότε, η παρουσία δικηγόρου στην υπογραφή συμβολαίων θα είναι υποχρεωτική μόνο για τους αγοραστές (τους αποκτώντες εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου, όπως ορίζεται σχετικά) κι εφ’ όσον η αξία του ακινήτου που αναγράφεται στο συμβόλαιο είναι μεγαλύτερη των 80.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το μέρος όπου βρίσκεται το ακίνητο. Στην περίπτωση αυτή γίνεται ειδική μνεία στο συμβόλαιο της παραστάσεως του δικηγόρου και επισυνάπτεται σε αυτό σχέδιο για τη σύμβαση, υπογεγραμμένο από αυτόν, με θεωρημένη την υπογραφή από τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο. Ειδικότερα για τη σύμβαση διανομής ή ανταλλαγής και για συμβάσεις εκ χαριστικής αιτίας δεν απαιτείται πλέον παράσταση δικηγόρου για κανένα από τα συμβαλλόμενα μέρη, ανεξαρτήτως του χρόνου κατά τον οποίο συντάσσεται το συμβολαιογραφικό έγγραφο.
Οπως αναμενόταν, προς απελευθέρωση οδεύει άμεσα και το επάγγελμα του ενεργειακού επιθεωρητή, το οποίο θεσπίστηκε μόλις προ διετίας έχοντας χαρακτήρα «κλειστού» επαγγέλματος, καθώς καθορίζονταν ελάχιστα όρια αμοιβών. Πλέον, οι ελάχιστες νόμιμες αμοιβές καταργούνται και η αμοιβή για τη διενέργεια επιθεώρησης κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού καθορίζεται ελεύθερα, με έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων μερών.
Σημαντικές είναι και οι αλλαγές στο μέχρι πρότινος «κλειστό» επάγγελμα του ορκωτού εκτιμητή ακινήτων. Πλέον, ως ορκωτός εκτιμητής μπορεί να οριστεί οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει την ιθαγένεια ή την έδρα του αντίστοιχα σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο αριθμός των ορκωτών εκτιμητών και των βοηθών ορκωτών εκτιμητών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια είναι απεριόριστος, σε αντίθεση με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, καθώς υπήρχε περιορισμός των μελών σε μερικές δεκάδες. Επιπλέον, ο καθορισμός της αμοιβής για την παροχή εκτιμητικών υπηρεσιών γίνεται ελεύθερα με κοινή συμφωνία των μερών. Επίσης, καταργείται οποιαδήποτε άλλη διάταξη, απόφαση ή πράξη, κατά το μέρος που προβλέπει την παροχή συγκεκριμένης εκτιμητικής υπηρεσίας υποχρεωτικά από μέλος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών ή από ομάδα ή επιτροπή στην οποία συμμετέχει υποχρεωτικά μέλος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών.
Tου Νικου Χ. Ρουσανογλου
12/11/12
----

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin