Friday, November 16, 2012

Σχέδιο της Κομισιόν για τη διαφύλαξη των υδατικών πόρων της Ευρώπης

Ένα σχέδιο για τη διαφύλαξη των υδατικών πόρων της Ευρώπης παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρόκειται για μία στρατηγική η οποία έχει ως στόχο «να εξασφαλιστεί η διάθεση επαρκούς ποσότητας νερού καλής ποιότητας για να καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού, της οικονομίας και του περιβάλλοντος στην ΕΕ».
Η ποιότητα των υδάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δεν είναι καλή παρά τις βελτιώσεις που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή, τονίζοντας πως ανάλογη ανησυχία προκαλεί και η ποσότητα των υδάτων, δεδομένου ότι η λειψυδρία εξαπλώνεται στην Ευρώπη και ότι σε πάρα πολλά κράτη μέλη αυξάνονται τα ακραία φαινόμενα (όπως οι πλημμύρες).

«Πρέπει να αναβαθμίσουμε τις προσπάθειες μας για να αντιμετωπίσουμε παλαιά και αναδυόμενα προβλήματα, που περιλαμβάνουν τη ρύπανση των υδάτων, την υδροληψία για την γεωργία και την παραγωγή ενέργειας, τις χρήσεις γης και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Χρειάζονται ενισχυμένα μέτρα για να βοηθήσουν την ΕΕ να προστατεύσει τους υδατικούς της πόρους και να καταστεί αποδοτικότερη όσον αφορά τη χρήση των πόρων (συμπεριλαμβανομένου του νερού)», αναφέρει η Επιτροπή.
Ο Επίτροπος Γιάνεζ Ποτότσνικ, αρμόδιος για το περιβάλλον, δήλωσε: «Το προσχέδιο αυτό δείχνει ότι αντιλαμβανόμαστε σωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και ότι διαθέτουμε μια στερεή βάση για να τα αντιμετωπίσουμε. Έφτασε ο καιρός να αναλάβουμε δράση ώστε να αποκομίσουμε όλα τα οφέλη από την νομοθεσία μας και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για καινοτόμες λύσεις στην ασκούμενη πολιτική για τα ύδατα, καθώς και στον κλάδο των υδάτων. Το ζητούμενο είναι μια βιώσιμη ισορροπία ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά νερού, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες τόσο των ανθρώπων, όσο και των φυσικών οικοσυστημάτων από τα οποία αυτοί εξαρτώνται».
.energypress.gr
15/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin